• 3 Dec. 2015
  • 1 min

Perspective sumbre pentru piața muncii. Patru din zece elevi abia știu să citească

Foto angajat
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Deficitul de personal calificat este una dintre cele mai mari probleme ale companiilor din România. Perspectivele nu arată deloc bine, în condițiile în care rata abandonului școlar este în creștere iar procentul elevilor care reușesc să promoveze exeamenul de bacalaureat scade de la an la an.

Peste 37% din elevii români cu vârsta de peste 15 ani au probleme mari cu scrisul și cititul acest procent fiind de două ori mai mari decât media europeană. Chiar dacă cea mai mare parte a elevilor care parcurg clasele primare și gimnaziale merg mai departe către un liceu, mulți dintre aceștia abandonează studiile pe parcurs sau nu reușesc să obțină o diplomă de Bacalaureat din cauza slabei pregătiri. Nivelul abandonului școlar îngrijorează deja organismele internaționale, cum ar fi Banca Mondială care a acordat recent un împrumut de 200 de milioane de euro Guvernului României pentru a demara un program care să reducă nivelul abandonului și să crească promovabilitatea la Bacalaureat.  Peste  1,5 milioane de elevi români din 1.100 de licee şi 300 de universităţi publice vor beneficia de program. Obiectivul principal al Proiectului este acela de a spori şansele studenţilor din România de a finaliza cu succes ciclul terţiar de învăţământ.

 

 Populație îmbătrânită

 România are o problemă și din perspectiva numărului și vârstei populației active.  ‘Populaţia România a scăzut semnificativ în ultimele două decenii şi îmbătrâneşte rapid. În perioada 1990-2011, populaţia a scăzut de la 32,2 milioane la aproximativ 21,3 milioane de persoane. Dacă această tendinţă se va menţine, numărul elevilor va scădea cu 40% până în 2025 urgentând nevoia de reforme educaţionale care să abordeze calitatea, eficienţa, echitatea şi relevanţa. Scăderea populaţiei şcolare are implicaţii imediate şi pe termen lung asupra capitalului uman şi agendei macroeconomice din România’, arată un studiu al Băncii Mondiale. Studiile arată că până în 2040, la fiecare roman care muncește vor exista 2,5 pensionari.

 

 

A fost util articolul? 0
piata muncii

Leave a Reply