• 5 Jul. 2016
  • 2 min

Politehnica și Cibernetica le garantează tinerilor cele mai bune perspective de angajare

tineri absolventi

Facultățile cu profil de inginerie, software sau de limbi străine sunt cele ai căror absolvenți își găsesc cel mai repede un job bine plătit, imediat după finalizarea studiilor, potrivit Smartree România.

Absolvenții de inginerie, software și limbi străine sunt printre cei mai privilegiați candidați de pe piața forței de muncă.

„Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine şi chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator la Smartree România, companie de externalizare a serviciilor de salarizare şi administrare de personal.

Salariul unui absolvent al unei facultăți cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei net, apreciază Peneș. În ceea ce îi privește pe absolvenții de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice. Astfel, comparativ cu vorbitorii de engleză, franceză sau italiană, ale căror salarii pot începe de la 2.000 lei net, vorbitorii de  limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.

„Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbeşte fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a precizat Raluca Peneş.

O altă categorie de absolvenți de care piața muncii are mare nevoie este reprezentată de medici. Ei au mai multe opțiuni după ce termină facultatea și au posibilitatea de a se orienta către sistemul de sănătate de stat, dar și către sectorul privat. Abolvenții de Medicină își pot găși de lucru în spitale și clinici private, în care nivelul de remunerație este mult mai atractiv decât în cazul celor de stat, dar și în companiile farmaceutice.

Şi absolvenţii de Agronomie au, prezent, şansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită numărului mare de investitori şi a dezmorţirii activităţii segmentul de profil.

Ce absolvenţi au dificultăţi în găsirea unui job

 

Pe de altă parte, facultățile ai căror absolvenți au mari probleme în a-și găsi un job sunt cele al căror profil nu este bine structurat..

„Se predau informații din multe domenii, dar nu se pune accent pe ce profesii se pot angaja tinerii absolvenți sau care sunt etapele unei cariere, care trebuie parcurse în mod corect. Astfel de exemple de facultăţi sunt cele care nu au specializare strictă pe un anumit domeniu, precum Management sau Inginerie Economică”, a menţionat Raluca Peneș.

Dar există și facultăți foarte specializate, care nu oferă o perspectivă de angajare foarte bună în prezent, precum Arhitectura sau Geologia.

Cele mai ofertante domenii în următorii cinci ani

 

Domeniul ingineriei software va rămâne în topul joburilor oferite de către angajatori și în următorii ani, pe fondul evoluției tehnologiei IT în România și numărului din ce în ce mai mare de investitori străini care își deschid puncte de lucru pe plan local. Alte domenii în care va fi nevoie de specialiști în următorii ani sunt contabilitatea, logistica și resursele umane.

„Dacă ești vorbitor de engleză și încă o limbă străină, dacă ai cunoștinte elementare într-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistică, HR, software, angajarea în cadrul unei companii de shared services îți este asigurată in proporție de 70 – 80%. Restul de 30 – 20% depinde de modul în care te prezinți la interviu, atitudinea și motivația ta. Dacă ai avut ocazia să lucrezi într-un soft cunoscut pe piață, precum SAP, cu atât mai ușor te vei încadra în profilul căutat de către angajatori”, a încheiat Raluca Peneș.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply