Unii spun ca antreprenoriatul este sinonim cu a-ti urma propriile vise si pasiuni. Antreprenorii ar trebui, in consecinta, sa fie acei oameni care isi asuma riscuri, […]
Unii spun ca antreprenoriatul este sinonim cu a-ti urma propriile vise si pasiuni. Antreprenorii ar trebui, in consecinta, sa fie acei oameni care isi asuma riscuri, care cred in ceva si care vor sa schimbe lumea si sa puna lucrurile in miscare. Asadar, ar trebui sa-si paraseasca slujba zilnica, sa isi asume riscurile si sa porneasca procesul de bootstrap (auto-sustinere financiara) pentru a-si transforma startup-ul intr-unul de succes. Totusi, sunt unii consilieri mai moderati, care iti vor spune ca procesul de moonlight (pastrarea slujbei zilnice si lucrul part-time la afacerea proprie) este o solutie chiar mai buna pentru inceput. Asadar, pe care din cele drumuri o vei apuca? Bootstrap sau moonlight? Este in mod sigur o intrebare grea pentru majoritatea antreprenorilor aflati la inceput de drum. Iata cateva idei pro si contra lucrului part-time pentru afacerea proprie.
7 motive pentru care lucrul part-time la afacerea proprie pare o idee buna
1. Lichiditatile
Daca nu ai posibilitatea de a te intretine si de a-ti finanta afacerea inainte sa-ti parasesti job-ul, s-ar putea sa te gasesti in situatia esecului intr-un timp foar scurt. Costurile unui startup sunt usor de subestimat si vei avea nevoie de lichiditati pentru a-ti acoperi propriile facturi. Asadar, trebuie sa fii sigur, inainte de a renunta la job, ca ai o alta sursa solida de venit care sa te mentina pe linia de plutire. Altfel, s-ar putea sa te gasesti peste putina vreme deprimat, demotivat si in pragul falimentului. Pastrarea job-ului inseamna lichiditati pentru tine si pentru facturile tale. Si cateodata chiar si pentru startup-ul tau, daca esti destul de norocos.
2. Linistea sufleteasca
Ideea de a fi angajat 8 ore pe zi iti va asigura in mod sigur, atat tie cat si familiei tale, linistea sufleteasca de care ai nevoie in viata de zi cu zi si in construirea unui startup de succes. Nu e nici o glorie in a fi infometat si, in nici un caz, nu e nici o liniste sufleteasca in asta. Si atunci cand ai nevoie disperata de bani, sunt sanse foarte slabe sa iei deciziile corecte in afaceri.
3. Disciplina vine din disciplina
Trezirea in fiecare zi la 7 dimineata si imbracatul pentru a te intalni cu colegii de munca iti vor mentine un program disciplinat. Altfel, daca iti parasesti slujba obisnuita si pierzi acest contact programat cu alti oameni si auto-controlul pe care job-ul zilnic ti-l ofera, s-ar putea sa devii foarte dezorganizat si poate chiar putin antisocial.
4. Mai mult timp liber nu inseamna mai multa productivitate
S-ar putea sa iti dai demisia si sa te trezesti cu o gramada de timp liber si nici o organizare sau planificare pentru a-ti atinge scopurile in afacere. Multi detinatori de startup-uri ti-ar putea spune ca primele lor zile in startup au fost unele din cele mai neproductive zile din viata lor. Daca iti eliberezi programul dintr-o data, e posibil sa fii tentat sa-l umpli cu multe lucruri inutile care nu vor avea nici o legatura cu startup-ul tau. Asadar, in loc sa pierzi vremea, de ce nu ai produce niste bani?
5. O slujba aduce si alte beneficii, nu doar un salariu
Atunci cand renunti la job, renunti de asemenea la asigurarea medicala sau la zilele de concediu (s-ar putea sa-ti fie greu sa pleci in concediu atunci cand ai o afacere de condus si foarte putini bani).
6. Job-ul poate fi o sursa de idei si de contacte
Chiar daca nu realizezi asta acum, vei fi confruntat cu aceasta realitate o data ce-ti parasesti job-ul. Job-ul te tine in contact cu industria in care lucrezi si cu oamenii importanti din aceasta industrie. Cateodata chiar si cu conceptele de afaceri care s-ar putea dovedi foarte valoroase pentru startup-ul tau.
7. Presiunea omoara pasiunea
Startup-ul pentru care lucrezi part-time pare acum o evadare din rutina zilnica a job-ului, probabil nu foarte iubit. Daca renunti la job, atunci startup-ul devine job-ul tau. Probabil ai auzit ca e ideal sa-ti transformi hobby-ul in serviciu, dar atunci cand si incerci asta, vei realiza ca nu e nimic atat de idilic in acest fapt. Presiunea e in mod sigur un ucigas al pasiunii.
Impotriva lucratului part-time pentru startup-ul tau
1. Esti ocupat de la 9 la 5
Sunt anumite afaceri care vor necesita presenta ta pe tot parcursul orelor normale de program, pentru a se pune pe picioare. Daca este si cazul tau, s-ar putea sa fie foarte greu sa faci fata, in timp ce trebuie sa fii prezent si la program intre 9 si 5 de luni pana vineri.
2. Managementul timpului devine dificil
Trebuie sa fii foarte organizat pentru a reusi sa stapanesti managementul timpului si al sarcinilor pentru a progresa intr-un ritm rezonabil in ideea ta de afacere si in acelasi timp sa-ti mentii slujba zilnica. Orele de munca nu sunt niciodata singurii consumatori ai timpului din agenda ta si s-ar putea sa ajungi sa petreci foarte putin timp, sau chiar deloc, asupra startup-ului tau. Dupa asta, iti vei pierde probabil motivatia si vei parasi ideea.
3.Ai nevoie si de o viata personala
Daca ai o slujba cu norma intreaga si un start-up de care trebuie sa ai grija in timpul ramas, atunci cand vei mai petrece timp impreuna cu familia si prietenii? Cand vei reusi sa iti eliberezi programul pentru a merge la jogging sau la sala? Aminteste-ti ca e o idee buna sa faci compromisuri atata timp cat e vorba de cateva luni, insa asta ar trebui sa fie o exceptie, nu o regula. Succesul cere sacrificii, insa nu trebuie niciodata sa te sacrifici pe tine si propriul tau echilibru.
In concluzie, e adevarat ca un startup “cu norma intreaga” poate sa isi “ia zborul” mai repede, dar lucratul pentru altcineva in timp ce esti si fondatorul unui startup te ajuta sa platesti facturile si iti asigura un plan de rezerva pentru riscurile pe care ti le asumi atunci cand pornesti pe cont propriu. Depinde de tine daca alegi sa te arunci in valuri fara sa te gandesti de doua ori sau incerci sa iti planuiesti iesirea pe cont propriu intr-un mod cat mai sigur.
www.eJobs.ro este partener media al conferintei How to Web ( http://how-to-web.net ), ce se desfasoara la Bucuresti in perioada 9-10 noiembrie 2011 si reuneste peste 750 de participanti cu zeci de specialisti, antreprenori si investitori web din Europa si de peste ocean.