• 14 Jul. 2016
  • 3 min

Porsche Engineering: Românii sunt la fel de bine pregătiți ca germanii

porsche engineering
Autor
Liviu Florea
Liviu Florea „Oameni” înseamnă mai mult decât „resurse umane” ... Arată mai mult

Oficialii Porsche Engineering Group GmbH, care deține un centru de inginerie și pe piața locală, în Cluj, apreciază că nu există diferențe de pregătire profesională între români și germani.

Porsche Engineering România, subsidiară autohtonă a Porsche Engineering Group GmbH, parte a gigantului german Porsche, se află în plin proces de recrutare pentru biroul de la Cluj, inaugurat în 2015. Compania are 12 anunțuri de joburi active pe eJobs, cel mai important site de recrutare din România. Porsche Engineering România înseamnă, în prezent, șapte angajați, dar compania și-a propus să-și mărească echipa la 20 de oameni până la finalul anului. „Din punct de vedere al nivelului de pregătire, nu văd nicio diferență între candidații români și cei care vin la interviuri în Germania. Chiar și noi am fost surprinși să vedem cât de bine pregătiți sunt oamenii din România. Diferențele dintre candidații români și cei din Germania apar doar la nivel cultural, în sensul că, spre deosebire de germani, românii sunt mai tineri și mai ambițioși să acumuleze cât mai multe cunoștințe. De asemenea, am remarcat abilitățile românilor de a vorbi limbi străine. Cu toții vorbesc cunosc foarte bine limba engleză și mulți vorbesc și germana”, afirmă Michael Merklinger, șeful pe marketing, business development și resurse umane la Porsche Engineering Group GmbH.

Michael Merklinger

Michael Merklinger vizitează des România în interes de serviciu.

 

Grupul de inginerie și-a propus să ajungă la sute de angajați la nivel local, în următorii ani. „Totul depinde de cum ne vom dezvolta și de cum va evolua economia globală. Avem șapte oameni și vrem să ajungem la 20 până la finalul anului. Dacă extindem un pic aceste date, poate că vom ajunge la 100 de oameni în 1-2 ani”, arată Merklinger.

Procesele de recrutare, atât în România, cât și în Germania, durează până la patru săptămâni. „Când te uiți după cei mai buni oameni, trebuie să te miști cât mai repede, indiferent dacă ești în România sau în Germania. Pentru noi însă, calitatea vine înaintea vitezei. Chiar dacă ne-am propus să ajungem la 20 de oameni, în România, până la finalul anului, nu va fi nicio problemă dacă, de exemplu, vom fi doar 15 oameni. Vrem tot timpul să găsim oamenii potriviți”, menționează Merklinger.

 

Din punct de vedere al nivelului de pregătire, nu văd nicio diferență între candidații români și cei care vin la interviuri în Germania.

 

Fiecare candidat inclus în procesul de recrutare trece prin 2-3 interviuri înainte de a deveni angajat în cadrul Porsche Engineering România. „Fiecare nou angajat trebuie să obțină aprobarea managementului, pentru că de la fiecare om nou intrat în organizație ne dorim să rămână între cinci și zece ani în cadrul companiei. Loialitatea oamenilor este extrem de importantă pentru noi. Pe măsură ce oamenii descoperă cu adevărat ce se întâmplă în cadrul Porsche și ce proiecte derulăm, ei nu vor să mai plece. Știm că piața muncii din România este extrem de competitivă, dar suntem încrezători că putem să-i convingem pe actualii și viitori angajați să rămână cât mai mult alături de noi”, spune Merklinger.

Candidații ideali pe care îi caută Porsche Engineering pentru Cluj ar trebui să fie specializați fie în dezvoltarea de software, fie în dezvoltarea tradițională a autovehiculelor. Compania apreciază candidații care au în CV experiențe internaționale și programe de internship.

„Ne vom concentra atât pe atragerea de tineri, cât și pe aducerea de oameni cu 5-8 ani de experiență. Probabil că, procentual, angajații tineri vor avea o pondere mai importantă în echipa noastră. Am ales să venim la Cluj și datorită faptului că aici există niște universități foarte bune. Nu am venit în România pentru nivelul salarial scăzut de pe piață, comparativ cu alte țări, ci pentru că am găsit oameni extrem de talentați. Strategie noastră, peste tot în lume, este să avem birourile aproape de o universitate, pentru a intra ușor în contact cu oamenii talentați”, precizează Merklinger.

Oficialul Porsche Engineering Group GmbH adaugă că pachetele de compensații și beneficii pe care le vor primi angajații din România vor include, pe lângă salariu (care va conține o parte fixă și una variabilă), și bonuri de masă, acces la traininguri și flexibilitate în programul de lucru.

Porsche Engineering România și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează un masterat

 

Porsche Engineering România va dezvolta, împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, un program de masterat pentru industria ingineriei auto. Programul va debuta în anul universitar 2017/2018 și va reuni 25 de cursanți. Reprezentanții companiei de inginerie vor ține cursuri în cadrul masteratului și vor organiza programe de practică pentru studenți. „Parteneriatul nostru cu universitatea aduce beneficii pentru toate părțile implicate. Studenții au acces la expertiza specialiștilor noștri, Universitatea Tehnică își îmbogățește oferta educațională cu un nou program de masterat și, nu în ultimul rând, compania noastră va putea recruta ingineri extrem de bine pregătiți, deja familiarizați cu mediul nostru de lucru”, explică Marius Mihailovici, location manager la Porsche Engineering România.

De asemenea, Porsche Engineering România va oferi, în anul universitar 2017/2018, 25 de burse, pentru studenții și masteranzii Universității Tehnice cu cele mai bune rezulte la învățătură.

Subsidiara din Cluj-Napoca a Porsche Engineering Group GmbH este cea de-a șasea filială a companiei, după celelalte unități din Weissach și Bietigheim-Bissingen (Germania), Praga, Shanghai și Nardò (Italia). Porsche Engineering România este specializată pe dezvoltarea de software și pe transformarea digitală a automobilelor, cu o preocupare constantă pentru dezvoltarea integrală a autovehiculului.

Porsche mai deţine la Cluj-Napoca și compania MHP Consulting România, companie de consultanță în IT şi management al proceselor pentru industrira auto. MHP Consulting România a fost înființată în 2014 și are 160 de salariați.

A fost util articolul? 0

    Leave a Reply