• 21 Mar. 2016
  • 2 min

Poza și e-mailul: detaliile din CV care diferențiază candidații

Analiza unui CV_poza și adresa de e-mail
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Candidații care vor să le facă o primă impresie bună recrutorilor ar fi bine să nu neglijeze două lucruri aparent nesemnificative din CV-urile lor: poza și adresa de e-mail.

„Punctează la prima impresie”, spune a doua dintre cele șapte reguli eJobs pe care ar fi bine să le respecte CV-urile candidaților aflați în căutare unui job. Iar două dintre elementele aparent nesemnificative din CV prin care un candidat poate impresiona sau, din contră, dezamăgi un recrutor, sunt adresa de e-mail și poza. „O adresă de email de tipul skumpika89@ denotă lipsă de profesionalism și maturitate din partea persoanei care este în căutarea unui loc de muncă. Foarte puțin candidați sunt conștienți de cât de importantă este și adresa de e-mail de pe care este transmisă aplicația”, spune Andreea Alexandra Stan, Talent Acquisition Coordinator la furnizorul de servicii de outsourcing Genpact România.

Prima impresie contează

Prima impresie contează și în CV.

Specialiștii în recrutare percep candidații care își trec la contact o adresă de e-mail neserioasă drept imaturi, puerili și neserioși. Iar neseriozitatea unei adrese de e-mail nu este dată de serviciul de email folosit (cum ar fi gmail), ci de ceea ce se află scris înaintea semnului @. „Nu contează furnizorul serviciului de e-mail. Important este ca adresa de e-mail să conțină numele și prenumele candidatului”, explică Andreea Alexandra Stan.

O adresă de e-mail de tipul nume.prenume@ oferă un avantaj de imagine candidatului, apreciază Mihaela Popa, HR Manager la retailerul de modă Takko România.

Poză versus experiență

 

Profesioniștii în recrutare analizează cu atenție și pozele pe care aleg să le atașeze în CV candidații. „Un candidat care pune în CV poze în ipostaze informale arată că-i lipsește capacitatea de a înțelege ce e potrivit sau nu într-un anume context”, spune Corina Gonteanu, Head of Marketing & Communication la compania de recrutare și plasare de forță de muncă temporară ManpowerGroup România.

Specialiștii din domeniul resurselor umane au abordări diferite în evaluarea candidaților în funcție de pozele din CV. Mai exact, unii oameni din departamentele de HR sunt dispuși să treacă mai ușor peste o poză nepotrivită. „O poză adecvată poate contribui la o percepție pozitivă, însă indiferent de poză, ceea ce contează pentru compania care recrutează este experiența, structura CV-ului, conținutul și modul în care candidatul se prezintă”, arată Anca Păun, Recruitment Coordinator la Coca Cola HBC România. În schimb, există și responsabili cu recrutarea care aleg să respingă din startul unui proces de angajare candidații cu poze nepotrivite în CV. „Dacă un candidat are o poză total inadecvată în CV, resping efectiv aplicația acelui candidat, pentru că o poză deplasată mă face să-mi pun foarte multe semne de întrebare asupra respectivului candidat”, precizează Mihaela Popa.

Candidații sunt nevoiți să țină cont de mai multe aspecte înainte de a alege pozele pe care le vor atașa CV-urilor lor. „Trebuie să fie o poză care caracterizează candidatul, indiferent dacă este adeptul unui stil business, smart casual sau casual. Important este să existe interesul pentru un profil îngrijit, care să îi reprezinte. Credem că nu vârsta determină stilul pozei, ci personalitatea candidatului, rolurile și domeniul în care activează”, subliniază Anca Păun.

De asemenea, posturile pentru care aplică reprezintă un alt detaliu de avut în vedere de către candidați înainte de a selecta pozele din CV-uri. „În cazul femeilor, o poză <<în regulă>> este cea de tip buletin și necesită o ținută smart-office care să prezinte candidata în conformitate cu postul pentru care aplică. Este indicat ca și machiajul să fie discret, în culori neutre, iar coafura să fie lejeră”,  mai spune Andreea Alexandra Stan.

eJobs, cel mai mare site de recrutare online din România, a lansat campania „CV & Câştigi”. Campania vine în ajutorul candidaţilor cu cele mai bune 7 reguli pentru intocmirea unui CV relevant, atât pentru personalitatea şi pregătirea lor, cât si pentru aşteptările angajatorilor. Experienţa de peste 16 ani acumulată de eJobs în domeniul recrutării online se regăseşte în construcţia celor 7 reguli.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply