• 14 Mar. 2016
  • 3 min

Minciunile din CV au picioare scurte

Candidat mincinos_CV
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Candidații care aleg să treacă informații false în CV-urile lor ca să impresioneze angajatorii riscă să fie percepuți ca neprofesioniști, neexperimentați sau lipsiți de autenticitate.

„Cine umblă cu traista de minciuni nu o duce mult”, spune un proverb românesc. Zicala este valabilă și în cazul candidaților care adaugă neadevăruri în CV-urile lor în speranța că îşi vor impresiona potențialii angajatori. Recrutorii din companii sau din firmele cu activităţi în domeniul resurselor umane nu sunt deloc încântați când identifică minciuni în CV-urile candidaților. „Este indicat ca oamenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă să treacă în CV informaţii reale pentru a participa la interviurile relevante pentru experienţa şi aspiraţiile lor. Este, totodată, o dovadă de responsabilitate a candidaţilor, de respect faţă de angajator şi este recomandat întotdeauna să fii transparent şi să nu începi o relaţie pornind de la o bază falsă”, spune Anca Păun, Recruitment Coordinator la Coca Cola HBC România.

Diverse studii internaționale evidențiază că o mare parte dintre CV-uri conțin informații exagerate sau eronate. „E adevărat că majoritatea CV-urilor nu conțin minciuni pe care le-am considera grosolane, ci mai degrabă încercări (ale candidaților – n.red.), mai mult sau mai puțin reușite, de a ascunde golurile (perioadele de pauză – n.red.) din CV, de a-și exacerba realizările și ridica artificial nivelul ierarhic, de a acorda importanță exagerată unor activități obișnuite, formale sau de scurtă durată și, foarte frecvent, de supralicitare a nivelului lingvistic”, afirmă Corina Gonteanu, Head of Marketing & Communication la compania de recrutare și plasare de forță de muncă termporară ManpowerGroup România. Ea arată că sunt anumiți candidați care omit din CV-urile lor cuvinte ca „adjunct” sau „asistent”. De asemenea, unii candidați se consideră „coordonatori” în loc de „specialişti”, iar alții prezintă drept stagiu de internship o practică de doar câteva zile.

„Zonele sau rubricile din CV <<preferate>> de candidați pentru minciuni sunt cele de limbi străine, realizări, studii, vârstă sau perioadă pe care au petrecut-o la joburile precedente. Am întâlnit candidați la care nivelul limbii străine era supraevaluat sau care își asumau coordonarea unui întreg proiect când, de fapt, ei erau doar membri într-o echipă. De asemenea, am întâlnit situații în care a fost vorba de un număr supradimensionat de clienți în companie și/sau de cifre de afaceri mult sau mai puțin umflate”, adaugă Elena Popa, Senior Consultant, Executive Search Division, în cadrul companiei de recrutare și leasing de personal Adecco România.

Totodată, candidații tind să exagereze sau să ocolească adevărul și alte zone din CV. „Totul începe de la rubrica <<obiectiv profesional>>, unde candidații nu adaptează conținutul sau răspunsul la poziția pentru care aplică, ci lasă o descriere generală care, de foarte multe ori, nu are nicio legătură cu aplicația. De exemplu, aplică la un post de finanțe și spun că își doresc să își consolideze experiența pe vânzări. Apoi, este rubrica <<alte informații>>,  unde candidații vor să pună multă informație și, dacă au o vagă legătură cu vreun domeniu, nu completează ce anume știu din domeniul sau din zona respectivă”, precizează Elena Mihăilă, HR Manager la producătorul de jocuri Gameloft România.

Orice informație falsă pe care o trece în CV un candidat îi poate compromite atât șansele de a obține un job la o anumită companie, cât și imaginea de profesionist pe piața forței de muncă.

„CV-ul  trebuie privit ca o carte de vizită a unui candidat, fie că se află într-un rol activ, fie că se află într-un rol pasiv în privinţa unei schimbări în carieră. Reflectarea realităţii într-un CV dă măsura credibilităţii candidatului şi este premisa pentru o relaţie solidă şi de durată cu viitorul angajator”, apreciază Ramona Bădescu, HR Specialist la Robert Bosch România, filiala locală a grupului industrial german Bosch.

De regulă, cei ce tind să mintă mai mult în CV sunt candidații fără experiență. Ei încearcă astfel să ajungă la un interviu sau „în baza de date a unui angajator pe care îl vizează în mod special”, după cum mai spune Elena Mihăilă.

eJobs, cel mai mare site de recrutare online din România, a lansat campania „CV & Câştigi”. Campania vine în ajutorul candidatilor cu cele mai bune 7 reguli pentru intocmirea unui CV relevant, atât pentru personalitatea şi pregătirea lor, cât si pentru aşteptările angajatorilor. Experienţa de peste 16 ani acumulată de eJobs în domeniul recrutării online se regăseşte în construcţia celor 7 reguli.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply