• 28 Jan. 2014
  • 4 min

Profilul unui video blogger.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

  Daca iti place sa te exprimi, ai opinii si talent sa le comunici,  ai putea sa devii vlogger profesionist. Mai precis, video-blogger.  Cel mai frumos […]

 

Daca iti place sa te exprimi, ai opinii si talent sa le comunici,  ai putea sa devii vlogger profesionist. Mai precis, video-blogger.  Cel mai frumos lucru in social media este ca oricine se poate exprima liber cu referire la orice subiect. Poti sa te dedici unui nou hobby: vloggingul! Iar daca esti perseverent, speaker poti trece la nivelul urmator, in care hobby-ul tau se transformă in mod natural intr-o profesie.  Youtube ofera oamenilor pasionati oportunitatea de a-si exprima parerile intr-o noua maniera interactiva si atractiva – prin vlogging.  Pentru a face asta nu ai nevoie decat de o camera web, un laptop sau PC si conexiune la internet si poti vorbi despre absolut orice iti  face placere, de la politica pana la muzică.

Coste Vlad este unul dintre vloggerii influenti din Romania, face asta din 2012, are aproape 15000 de abonati si posteaza cate un material video de 2-3 ori pe saptamana. Vlogging-ul pentru Vlad nu este principala sursa de venit, el este antreprenor de la 21 de ani, dar nimic nu-l impiedica sa aiba succes pe toate planurile.

Cum ai ajuns să faci video blogging si ce te-a determinat sa faci asta?

YouTube este un spațiu in care te poti exprima liber si unde iti poti impartasi parerile cu cei din jurul tau. Atunci cand am pus primele clipuri nu ma asteptam sa ajung la numarul de 15.000 de abonati. Credeam ca totul se va opri la nivelul cercului meu de prieteni.

Ce aptitudini sunt necesare pentru ca un vlogger să aiba succes?

Nu cred ca exista un tipar, eu unul sunt un om sociabil si foarte dezinvolt. Depinde foarte mult si de publicul pe care vrei sa-l ai.

Pot avea succes brandurile daca includ promovarea prin vlogging in mixul de marketing?

Eu cred ca da. Am lucrat ca director de marketing la o companie din Romania, iar campania mea de promovare a inceput prin YouTube. Vanzarile au crescut foarte mult, iar promovarea pe Yotube iti va aduce si un plus de branding. Desigur, pentru a putea face asta, ai nevoie de o persoana capabila sa-ti conduca campania altfel totul se poate intoarce impotriva ta.

Ai fost abordat de o companie sau de un brand pentru promovare?

Da, insa, eu nu urmaresc sa fac bani din YouTube, nu am fost interesat de asta. Afacerile pe care le conduc imi satisfac nevoile financiare.

Sunt multi vloggeri in Romania care o fac din pasiune, insa putini reusesc sa-si transforme acest hobby intr-o profesie si sa faca bani din asta. Tu in care categorie te incadrezi?

Eu cred ca sunt la mijloc, adica sunt in punctul din care poti incepe sa faci bani, insa nu e acesta scopul meu acum.

Pe langa  videoblogging, ce alte activitati mai ai?

Conduc doua afaceri in acest moment, ambele isi desfasoara activitatea in domeniul sportului.  Sunt si eu la randul meu pasionat de sport si de un mod de viata sanatos. In timp ce fac asta sunt si sot iar in putinul timp liber pe care il mai am joc la bursa.

Ca antreprenor, ai integrat vlogging-ul in strategiile tale de marketing? Daca da, au fost eficiente?

Am inceput o campanie de informare despre sport si sanatate insa inca suntem in faza de experiment. Deocamdata nu am incercat sa transformam traficul in clienti, dar cu siguranta in viitor vom face si asta.

Care sunt elementele esentiale pe care trebuie sa le contina o afacere de succes in domeniul sportului?

Depinde foarte mult de persoana care conduce afacerea. Daca vrei sa faci bani si atat se pot face si este un domeniu profitabil. Eu, insa, doresc sa cladesc o afacere care se implica si in dezvoltarea sportului. Perioada in care am inceput sa sponsorizez atleti a fost una pozitiva si chiar daca am investit fara un interes financiar, experienta din acea perioada este de nepretuit.

Ce crezi ca ar trebui sa includa o campanie de marketing in acest domeniu?

Daca doresti sa ai vanzari rapide, pur si simplu cumperi reclama pe siteurile de specialitate si retelele de socializare, insa, daca vrei sa dezvolti imaginea unei marci pe termen lung sunt foarte multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Consider ca este nevoie de o gama de produse de mare calitate si de oameni capabili sa se puna in locul clientului.

Cum putem utiliza marketingul online pentru domeniul fitness si nutritie?

Deoarece majoritatea  persoanele care sunt pasionate de sport si sanatate petrec cu regularitate timp in mediul online, pentru a afla informatii noi, combinarea marketingului online cu o campanie de informare si educare  poate fi eficienta.

Din punctul tau de vedere, strategiile de marketing pe care le urmeaza companiile de fitness si nutritie din Romania sunt eficiente?

Cu siguranta ele au un anumit nivel de eficienta, insa unul mediu din punctul meu de vedere, deoarece noi nu avem inca o baza in acest domeniu si este greu sa te adresezi unui public neinformat. Daca trecem granita in Ungaria, putem vedea acolo cum fitness-ul si sanatatea sunt cu 10-15 ani inaintea noastra, iar campaniile de marketing se duc la un alt nivel.

Care ti se pare cea mai buna campanie de marketing de fitness si nutritie?

Nu exista inca in Romania cea mai buna campanie de marketing si nici nu cred ca sunt eu in masura sa o nominalizez, insa tot ce pot spune este ca cea mai onesta si benefica pentru client va fi campania desfasurata de PowerTech in 2014. Spun asta cu incredere, deoarece scopul  nu va fi vanzarea de produse ci educarea cu informatii de calitate a publicului tinta.

Cum arata o zi obisnuita pentru tine?

Incep fiecare zi cu o doza de informatii care ar putea ajuta la dezvoltarea mea ca individ (pe mai multe planuri punand accent pe cel financiar) si cu un mic dejun sanatos, dupa care in mare parte fac munca de birou. Munca de birou este intrerupta de cel putin 4 ori pe saptamana de o ora de sport, dupa care inchei ziua citind de cele mai multe ori pana seara tarziu.

Avantaje si dezavantaje in videoblogging?

Eu cred ca videobloggingul este evolutia normala a blogului clasic si nu cred ca are dezavantaje, deoarece oamenilor li se ofera posibilitatea de a fi parte din materialele pe care le urmaresc (prin feedback si comentarii) spre deosebire de tv unde doar ai impresia ca exista un dialog.

Avantaje si dezavantaje ca antreprenor intr-o firma de fitness si nutritie?

Personal, avantajul este acela ca dupa ce am lucrat in acest domeniu si mi-am pierdut increderea in produsele de pe piata (deoarece multe nu sunt conforme din punct de vedere al calitatii) am acum posibilitatea de a crea produse dupa cele mai noi standarde de calitate certificate international si nu doar pentru mine ci si pentru publicul larg.

Dezavantajul este acela ca nivelul financiar scazut din Romania ii impiedica pe oameni sa puna accent pe o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Dupa ce ai absolvit facultatea, ai simtit nevoia sa urmezi si alte cursuri sau training-uri?

Astazi, nu este important ce diploma ai pentru ca s-ar putea ca la finalul facultatii, informatiile pe care le-ai acumulat sa nu mai fie de actualitate, asa ca eu incerc sa „invat sa invat” si unele cursuri ma ajuta sa fac asta.

Ce recomandari ai pentru vloggerii incepatori?

Sa inceapa si sa continue.

Ai abia 22 de ani, insa ai avut un parcurs interesant si complex, care te transforma intr-un model de urmat pentru multi tineri. Ce sfaturi ai pentru cei care sunt la inceput de drum.

Ma gandesc mult la tineri, deoarece cred ca generatia mea este cea mai „poluata” de pana acum. Recomandarea mea pentru ei este sa mearga impotriva „curentului”, sa piarda noptile citind nu in cluburi, sa nu caute scurtaturi spre succes pentru ca ele duc doar la faliment, sa fie onesti si sa stie ca inca este cool sa ai caracter.

 

Un material realizat in exclusivitate pentru pentru eJobs de Iulia Farauanu, Institutul de Marketing. 

Institutul de Marketing ofera cursuri de marketing si suport pentru obtinerea de certificari profesionale in marketing, marketing digital si comunicare impreuna cu Oxford College of Marketing. Mai multe detalii despre cursuri si certificari gasiti la www.institutuldemarketing.ro.

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply