• 21 Jul. 2023
  • 3 min

Ce nu-ți spune nimeni când îți dorești o promovare

promovare

Un studiu eJobs, realizat în 2022, arată ce-i motivează pe oameni la job. Pe lângă salariu, echipă, pasiunea pentru profesie, relația cu managerul direct se află și certitudinea că, dacă vor performa, vor fi fi eligibili pentru promovare.

Însă când vine vorba de promovare, nu e de ajuns să te decizi pe ce poziție vrei să avansezi, să vorbești cu șeful tău și, gata, ai obținut ce ți-ai dorit. Lucrurile nu sunt atât de simple, există câteva reguli ale promovărilor, mai puțin discutate, dar care te ajută să fii mai aproape de atingerea obiectivului multvisat. Despre ele vorbim în cele ce urmează:

 

Pregătește argumente solide pentru promovare

Înainte de a vorbi cu managerul tău despre toate motivele pentru care crezi că meriți o promovare, răspunde la câteva întrebări, care-ți permit să-ți construiești o argumentare solidă:

 

  • Ce ai făcut pentru a adăuga valoare dincolo de fișa postului tău? Poți cuantifica aceste realizări? 
  • Cum va ajuta compania promovarea ta?
  • Pe ce poziție vrei să promovezi și de ce consideri că ți se potrivește? Ce-ți propui să realizezi?

 

Poziționează-te

Azi nu este important doar să fii bun în ceea ce faci, ci și să fii și vizibil pentru oamenii potriviți. Cheia este să te poziționezi ca expert, astfel încât să fii inclus în activitățile importante din compania ta, iar colegii și manageri să-ți solicite opinia. Este important să fii relevant, să creezi valoare pentru business și să comunici în mod activ cu ceilalți. Ia legătura cu liderii din companie și solicită-le o întâlnire pentru a afla mai multe despre munca lor. Poți profita de ocazie pentru a povesti despre ambițiile tale și să-ți arăți disponibilitatea de a lucra alături de ei.

 

Cunoaște-ți valoarea

Înainte de a intra în orice conversație despre promovare, vino pregătit cu:

  • Valoarea ta pe piața muncii

  • O listă cu sarcinile și responsabilitățile tale curente

  • Date care demonstrează valoarea pe care o aduci companiei.

 

Analizează abordarea managerilor față de tine

Un semn major că șeful te consideră potrivit pentru promovare este atunci când îți atribuie responsabilitatea de a coordona un proiect mic. Această inițiativă arată că-ți recunoaște abilitățile și talentul și are încredere în capacitatea ta de a le duce la următorul nivel. Aceasta reprezintă și premisa perfectă pentru a solicita o întâlnire cu el. 

 

Comunică, nu aștepta să fii promovat

Trebuie să ceri ce vrei. Nu poți presupune că șeful tău știe că ești interesat de o promovare. Contează doar să găsești cel mai bun moment, evitând zilele când are multe ședințe sau există o situație de rezolvat urgent în companie.

 

Amintește-ți șefului tău de ce ești calificat pentru a evolua

Managerul poate nu cunoaște toate datele despre experiența ta, mai ales dacă a preluat echipa recent. Este posibil să se fi uitat pe CV-ul tău și pe evaluările de performanță, dar asta nu înseamnă că a reținut toate informațiile pe care le-a citit. Sunt șanse mari ca tu să-ți fi dezvoltat între timp abilitățile, să fi urmat cursuri sau să fi coordonat mici proiecte. Și nu te baza că managerul își ia notițe despre progresul tău. În cadrul discuției punctează realizările tale, iar dacă știi că poți avea emoții, este indicat să-ți notezi argumentele care te califică pentru o promovare.

 

Pune pe primul plan interesul companiei

Pentru a-ți spori șansele de a obține promovarea dorită, argumentează totul din perspectiva modului în care poți ajuta compania să evolueze. Poți menționa „Simt că aș putea face mai multe aici și aș dori să știu ce responsabilități noi pot prelua pentru a evolua în carieră”. Evită să vorbești despre salariu sau despre zilele libere în această etapă. Concentrează-te întotdeauna pe dorințele și planurile tale aliniate cu progresul companiei, pentru că această abordare te face un jucător puternic de echipă.

 

Nu aștepta până când ești 100% pregătit

Se spune „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, iar treaba asta se aplică și în acest caz. Nu amâna discuția despre promovarea ta, pentru că e posibil ca altcineva să fie mai rapid. Joacă-ți toate cărțile! Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Dacă nu obții postul, ai curajul de a-l întreba pe șeful tău ce trebuie să faci pentru a te califica pentru promovare. 

E ușor să te lași influențat de teamă, timiditate, apatie sau anxietate și să renunți la căutarea locului de muncă ideal pentru tine. Așa că aici intervine eJobs pentru a-ți face drumul cât mai ușor. De un singur lucru mai ai nevoie. Adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă zeci de mii de locuri de muncă pe eJobs.ro!

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Cum să rămâi eficient la job pe perioada verii

 

Ce câștigi atunci când nu mai ești refractar la nou

A fost util articolul? 1
promovare

Leave a Reply