• 18 Feb. 2014
  • 2 min

Relatia recruiter candidat.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Autor: Iulian Smaranda Recruitment Consultant – Pro Solutions Agency   Cu siguranta inainte de orice interviu gandim cum sa ne prezentam intr-o lumina cat mai pozitiva […]

Autor: Iulian Smaranda

Recruitment Consultant – Pro Solutions Agency

 

Cu siguranta inainte de orice interviu gandim cum sa ne prezentam intr-o lumina cat mai pozitiva in fata recruiterului. Cu siguranta plecam de acasa cu gandul ca vom avea in fata noastra un om in mainile caruia poate atarna viitorul nostru intr-o companie pentru care aplicam un CV. Posibil sa ne imaginam o persoana care cunoaste multe si care stie sa zambeasca frumos, sa aprobe, sa intrebe fara a schita sau aproba aspecte care pe noi, ca si candidati, ne-ar interesa.

Este important sa facem o scurta analiza a acestor doua entitati:

  • Candidatul este intotdeauna persoana care este chemata la un interviu. Datorita mijloacelor moderne, interviul se poate tine fie traditional, face to face, fie prin telefon sau skype. Indiferent de aceste mijloace, persoana aflata in ipostaza de candidat va trebui sa scoata in valoare calitatile sale.
  • Recruiterul este tot persoana dar cu o misiune diferita fata de cea a candidatului. Daca intervievatul cauta sa isi scoata in evidenta calitatile, consultantul in recrutare are datoria sa cantareasca toate aptitudinile si abilitatile tuturor candidatilor pentru a gasi astfel candidatul ideal pentru o pozitie libera dintr-o companie.

Nu este dificil sa ne dam seama ca indiferent de situatie, este necesar ca intre recruiter si candidat sa se creeze o legatura bazata pe comunicare. Comunicare este canalul cel mai fin si important de care un recruiter se foloseste si prin care ofera posibilitatea ca viitorii angajati dintr-o companie sa isi scoata in evidenta abilitatile.

Este recomandat ca de fiecare data, atunci cand ajungem la un interviu sa “profitam” cat mai mult de persoana care are in fata CV-ul nostru. Sansa de angajare nu o da un recruiter, ci fiecare candidat in parte. Nu consultantul in recrutare cauta sa motiveze pe candidat ci candidatul este dator sa fie motivat pentru a accede intr-o companie. Aflandu-ne intr-o societate in plina transformare este bine de avut in vedere sa aplicam pentru posture care ne vor stimula pe noi ca si viitori angajati ai unei companii. Poate multi isi doresc pozitii inalte intr-o companie, dar roadele se culeg doar dupa ce acestea s-au copt si au devenit tocmai bune de gustat.

Chipul recruiterului sa fie pentru noi portita de pasire catre un viitor cert. In zilele noastre s-a creat “moda” experientei de lucru. De multe ori aceasta descurajeaza pe mai toti proaspat absolventii de facultate. Dar nu acesta este un capat de drum. Mai nou companiile tind sa primeasca in cadrul lor persoane, mai cu seama tineri, dornice de lucru, motivate sa obtina rezultate. Pentru experienta de lucru se recomanda, in special studentilor, internshipuri menite sa faciliteze angajarea intr-o companie dar si capatatea unei experiente certe de lucru.

Nu experienta indelungata ci atitudinea, nu recruiterul ci candidatul este cel care ofera sansa proprie de a deveni angajat in compania la care viseaza.

De accea este bine, ca de acum incolo, atunci cand ajugem in fata unui recruiter sa lasam inhibitiile deoparte, sa apelam cu incredere la profesionalismul de care un consultant da dovada si sa avem in vedere ca nu copy-paste-ul de pe internet va crea un CV impresionant si omul din fata recruiterului.

In concluzie, relatia recruiter-candidat trebuie sa fie una normala prin care sa dam recruiterului sansa de a ne cunoaste iar noua insine posibilitatea de a ne angaja cat mai repede. 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply