• 11 Jan. 2016
  • 6 min

Reţeaua. Sute de antreprenori au luat cu asalt hub-urile din Bucureşti

Foto tenis de masă
Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Peste 4.000 de metri pătraţi, sute de membri şi zeci de proiecte. Aşa arată, pe scurt, piaţa huburilor din Capitală, nişte spaţii comune de lucru în care îşi găsesc locul de la antreprenori şi specialişti IT, până la ingineri şi ONG-işti.

Sute de tineri din Bucureşti aleg să muncească lunar într-un birou altfel şi să plătească chiar şi 300 de euro pentru câtiva metri pătraţi într-unul dintre cele nouă huburi din Capitală, cărora li se adaugă o locație din comuna Chiajna, județul Ilfov.  Cea mai simplă definiţie arată că hubul este un spaţiu de lucru „la comun”,  preferat de liber profesionişti, creativi, specialişti IT sau antreprenori.  Huburile sunt susţinute financiar de membrii lor care plătesc, de regulă, un abonament lunar, în schimbul căruia primesc un birou de lucru, precum şi alte beneficii, cum ar fi Internet, cafea, ceai, mâncare sau acces la diverse evenimente organizate intern.

Pionierii

 

The Hub Bucharest (actualul Impact Hub Bucharest) este cel mai vechi hub din Bucureşti. A apărut în 2012, ca un proiect al unei organizaţii neguvernamentale, asociaţia RoPot, care îşi dorea să creeze o comunitate de antreprenori şi oameni creativi, cu impact social puternic.

Foto Impact Hub 1

Scaunele inedite dau culoare Impact Hub Bucharest.

„În prezent avem un mix foarte valoros de membri, de la antreprenori, freelanceri şi ONG-işti, până la IT-işti, specialişti în marketing şi consultanţi. Comunitatea este foarte puternică. La ultimul studiu intern pe care l-am făcut a reieşit că fiecare membru colaborează cu alţi colegi cel puţin cinci ore într-o lună”, spune Daniel Matei, marketing manager la Impact Hub Bucharest.

Foto2 Impact Hub

O zi de lucru în Impact Hub Bucharest.

Hubul, amplasat în centrul Bucureştiului, în zona Piaţa Unirii, dispune de o suprafaţă de 600 de metri pătraţi şi are circa 160 de abonaţi, care plătesc între 170 de lei şi 800 de lei lunar (cu TVA inclusă), în funcţie de facilităţile pe care doresc  să le acceseze.  Spaţiul de lucru deschis în urmă cu patru ani a devenit, între timp, parte din reţeaua globală Impact Hub, cu prezenţă în peste 40 de oraşe din întreaga lume.

Foto3 Imact Hub

Lucrurile stau aranjate în locurile lor.

Un alt hub afiliat unei structuri internaţionale este TechHub Bucharest, inclus în reţeaua TechHub. Spaţiul de lucru, inaugurat în 2013, este amplasat în zona „Universitate”  şi se adresează profesioniştilor în tehnologie.

Foto1 TechHub Bucharest

Relaxare şi tenis de masă.

TechHub Bucharest ocupă circa 1.000 de metri pătraţi, care se împart în trei zone:  birouri individuale (într-un spaţiu open space), birouri comune şi spaţii pentru evenimente.  Membrii hubului au la dispoziţie două planuri tarifare lunare – 95 de euro (fără TVA, pentru birourile comune) şi 150 de euro (fără TVA, pentru birourile individuale). Hubul are circa 85 de abonaţi, la o capacitate maximă de 100 de locuri.

Foto2 TechHub Bucharest

Muncă şi fotbal.

Connect Hub, deschis în 2014 în zona Piaţa Romană, se aseamănă cu TechHub Bucharest prin distribuţia spaţiilor de lucru. Asemenea membrilor TechHub Bucureşti, abonaţii Connect Hub pot opta pentru birouri individuale sau spaţii de lucru comune.

Foto1 Connect Hub

Tinerii sunt conectaţi la proiectele lor.

Chiria lunară pleacă de la 99 de lei şi poate ajunge până la 580 de lei. Hubul se întinde pe 550 de metri pătraţi. „În ceea ce priveşte membrii, noi am decis să nu de adresăm unei categorii profesionale anume, pentru că nu vrem un hub nişat, ci unul care să reunească oameni cu competenţe complementare”, afirmă Dragoş Rouă, fondatorul Connect Hub.

Foto2 Connect Hub

Aglomeraţie de inteligenţă pe metrul pătrat.

Spaţiul de lucru este vizitat zilnic de 50 – 80 de oameni şi are o medie lunară de 50 de abonaţi. „Acum avem un grad de ocupare de 70%, dar în anumite perioade atingem fără probleme 100%”, menţionează Rouă. Aproximativ jumătate dintre vizitatorii hubului au profesii liberale, iar restul activează în industria IT&C.

Începătorii

 

Prima jumătate din 2015 a adus o inflaţie de huburi noi pe piaţa bucureşteană şi în apropierea Capitalei. În doar câteva luni au apărut cinci astfel de spaţii: Flash Hub, MobileHUB360HUB, WeLoveDigital şi NOD Makerspace. 360HUB dispune de unul dintre cele mai mici spaţii – doar 250 de metri pătraţi – dintre toate cele nouă huburi din Bucureşti. „Există posibilitatea să ne extindem până la 700 de metri pătraţi, dar totul depinde de succesul proiectului”, explică Alexandru Alexe, iniţiatorul proiectului 360HUB.

Foto1 360HUB

Fără lustre, dar cu multă creativitate.

Cei interesaţi să lucreze în spaţiul aflat pe Calea Dudeşti au trei variante de abonamenente lunare – unul de 100 de euro (fără TVA), unul de 150 de euro (fără TVA) și unul de 360 de euro (fără TVA).  În prezent, hubul are o capacitate de maximă de 25 de locuri.

Foto2 360HUB

Inspiraţie pe pereţi.

„Ne dorim să atingem un grad maxim de ocupare până la jumătatea lui 2016. Printre cei care s-au abonat până acum se află ingineri, arhitecţi şi specialişti în identitate vizuală, branding, blogging sau imobiliare”, precizează Alexe.

Foto3 360HUB

Lumina şi natura îşi dau întâlnire în hub.

Flash Hub, lansat la începutul lui 2015, în cadrul clădirii de birouri Maria Rosetti Tower, este hubul care dispune de cel mai puțin spațiu – doar 70 de metri pătrați – dintre toate cele nouă locații similare din Capitală. Flash Office Solutions, compania care deţine spaţiul de lucru la comun, are în plan să extindă capacitatea hubului. În prezent, hubul are o capacitate de 18 locuri și se adresează atât start-up-urilor, cât și companiilor care oferă servicii de consultanță.

Unul dintre birourile Flash Hub.

Unul dintre birourile Flash Hub.

Cel de-al treilea hub lansat în 2015 – WeLoveDigital –  este o iniţiativă comună al lui Orlando Nicoară şi Liviu Dumitraşcu. Proiectul a inclus, inițial, un spațiu aflat în apropierea Academiei de Studii Economice, cu o suprafaţă de 700 de metri pătraţi şi care poate găzdui, lunar, peste 70 de membri.

Foto1 WeLoveDigital

Locul unde s-ar putea naşte viitorul Google.

Costul unui abonament lunar porneşte de la 200 de euro (fără TVA), dar poate scădea simţitor, în funcţie de numărul şi durata abonamentelor încheiate.

Foto2 WeLoveDigital

Idei elegante.

Hubul se adresează tinerilor români interesaţi să dezvolte proiecte digitale. Ulterior, proprietarii hubului WeLoveDigital au adăugat încă o locație, în apropiere de Piața Unirii. Noul spațiu, intitulat WeLoveDigitalUnirii, dispune de 40 de locuri și o sală de evenimente.

Foto3 WeLoveDigital

Tinerii pasionaţi de digital pot discuta în voie pe o bancă la WeLoveDigital.

Cel de-al patrulea hub, deschis tot în aprilie 2015, la fel ca WeLoveDigital, este cel mai spectaculos dintre toate spaţiile similare din Capitală. Hubul, denumit NOD Makerspace, este prezentat de către echipa care a dezvoltat proiectul ca un „atelier de creaţie şi de lucru, care oferă acces pe bază de membership la o gamă largă de unelte şi echipamente pentru fabricaţie digitală şi prototipare rapidă”.

Foto1 NOD

Un avion într-un atelier de creaţie.

Hubul se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 700 de metri pătraţi, într-o clădire aflată pe malul Dâmboviţei, aproape de Centrul Capitalei. NOD Makerspace înseamnă birouri individuale, birouri „la comun”, săli de conferinţe şi ateliere utilate cu diverse echipamente tehnice şi scule pentru prelucrarea metalului sau a lemnului.

Foto2 NOD

Echipamentele tehnice şi sculele îi ajută pe tineri să-şi pună ideile în practică.

„Nu este o prioritate să avem un grad de ocupare cât mai mare. Vrem ca această iniţiativă să ajungă să se autosusţină şi să genereze nişte proiecte apreciate de comunitate”, spune Florin Cobăz, unul dintre fondatorii hubului.  Spaţiul este destinat celor ce activează în industrii creative, cum ar fi designeri, arhitecţi sau ingineri. Preţul unui abonament lunar pleacă de la 40 de euro (fără TVA) şi poate ajunge 160 de euro (fără TVA).

Foto3 NOD

Munca se termină cu o partidă de ping-pong.

Al cincilea hub deschis în prima jumătate a lui 2015, tot în luna aprilie, este MobileHUB. Spațiul, aflat în Rezidence Militari, comuna Chiajna, județul Ilfov, se adresează exclusiv dezvoltatorilor de aplicații mobile, antreprenorilor din domeniul aplicațiilor mobile, precum și programatorilor și designerilor de aplicații mobile. „Spațiul de coworking poate găzdui până la 30 de birouri individuale și poate asigura atât spațiu de prezentări/pitch-uri, spațiu de luat masa, spațiu de relaxare, cât și două spații de ședinte”, afirmă Cosmin Pachiu, proprietarul hubului și fost director general al firmei Mobile Fun, parte a grupului UTI. MobileHub are o suprafață de 140 de metri pătrați.

O zi de lucru în MobileHUB.

O zi de lucru în MobileHUB.

Toamna anului trecut a însemnat lansarea a încă două huburi pe piața din Capitală – Pura Vida Hub și Ingenius Hub.

Pura Vida Hub este amplasat în cadrul unui hostel din Centrul Vechi al Bucureștiului. Astfel, cei interesați de serviciile hubului pot locui și munci într-un singur loc. De asemenea, spațiul include și o ceainărie. Hubul dispune de 50 de locuri, iar printre membrii de până acum ai spațiului se numără antreprenori, arhitecți, ingineri, web designeri sau fashion designeri. Prețul unui abonament variază între 5 euro (fără TVA), pentu o zi, și 100 de euro (fără TVA), pentru o lună.

Pura Vida Hub, la deschiderea oficială.

Pura Vida Hub, la deschiderea oficială.

Ingenius Hub este cel mai recent jucător de pe piața bucureșteană a huburilor. Compania de consultanță Loop Operations a inaugurat spațiul în noiembrie 2015, în urma unei investiții de 150.000 de lei.

Scaune colorate în Ingenius Hub.

Scaune colorate în Ingenius Hub.

Ingenius Hub înseamnă, în prezent, două spații de lucru, aflate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, respectiv pe strada David Praporgescu. Cele două locații se ocupă o suprafață totală de peste 130 de metri și dispun de patru camere de lucru. Proprietarii Ingenius Hub au patru variante de abonamente, cu prețuri între 245 de lei/lună (fără TVA) și 1.890 de lei/lună (fără TVA),

Celebrităţile

 

Cei mai cunoscuţi afacerişti români care au ales să se implice în trei din cele şase huburi bucureştene sunt Liviu Dumitraşcu (WeLoveDigital), Orlando Nicoară (WeLoveDigital), Dragoş Rouă (Connect Hub), şi Bogdan Iordache (Techhub Bucharest). Liviu Dumitraşcu este cofondator al eJobs.ro, cel mai important site de recrutare de piaţa locală, deţinut în prezent de grupul elveţian Ringier, în vreme ce Orlando Nicoară este asociat din punct de vedere al istoricului profesional cu Netbridge Investments, Mediafax Group, Uzina de Net, profit.ro şi 1616.ro. Pe de altă parte, Dragoş Rouă este cunoscut în mediul antreprenorial online după ce, în 2008, a vândut site-urile din portofoliul Mirabilis Media, business pe care l-a fondat în 1998, către compania media Inform Media România. Totodată, Bogdan Iordache, a căpătat notorietate după ce a început să organizeze How to Web, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate tehnologiei şi afacerilor web din România.

A fost util articolul? 1
antreprenoriat

Leave a Reply