Câteva secunde. Doar atât are la dispoziţie un candidat care vrea să-i impresioneze pe recrutori prin intermediul CV-ului său.
Candidaţii care scriu adevărate compuneri în CV-urile lor nu sunt deloc pe placul recrutorilor. Specialiştii în resurse umane parcurg un CV în maximum câteva zeci de secunde, din cauza lipsei de timp, aşa că nu vor să citească texte lungi, informaţii nerelevante sau nestructurate.
„Numărul de aplicaţii primite la fiecare postare de job sunt foarte multe – de cele mai multe ori, de ordinul sutelor – motiv pentru care este de preferat să nu trebuiască să treci prin zece pagini de CV până descoperi informaţia dorită sau relevantă. În general, un recruiter petrece, în medie, cam zece secunde la fiecare aplicaţie, ceea ce diminuează şansele de selecţie ale unui CV mai puţin succint”, spune Casandra Toma, Supervizor Recrutare, Evaluare şi Brand de Angajator la Telekom România, cel mai mare furnizor de servicii de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală.
Candidaţii care vor să aibă un CV corect din punct de vedere al dimensiunilor ar fi bine să ia în considerare mai mulţi factori: specificul ţării în care îşi doresc să aplice la un job, preferinţele companiilor şi nivelul de experienţă profesională la care se situează.
„În mediul anglo-saxon se preferă CV-urile seci, scurte, de 1-2 pagini, în care nu se dau detalii de vârstă, statut marital sau chiar fotografie, atât din cauza practicilor în afaceri, cât și din cauza posibilelor discriminări, în timp ce formatul Europass este extins și detaliat”, afirmă Corina Gonteanu, Head of Marketing & Communication la compania de recrutare și leasing de personal ManpowerGroup România.
Elementele din CV care îi interesează cel mai mult pe recrutori sunt realizările candidaților şi obiectivele îndeplinite la joburile anterioare.
„Recomandarea noastră este ca, în momentul în care descriu activitatea desfăşurată în cadrul unui rol, candidaţii să se axeze mai mult pe partea de realizări, obiective îndeplinite de ei în rolul respectiv şi mai puţin pe transcrierea responsabilităţilor din fişa de post. Este important ca fiecare candidat să îşi personalizeze CV-ul în funcţie de experienţa proprie şi să nu se blocheze în modele de CV nepotrivite pentru el”, precizează Casandra Toma.
Candidaţii care îşi doresc să aibă şansa de a participa la un interviu de angajare ar fi bine să nu se uite doar la dimensiunile CV-ului, ci şi la structura sau la coerenţa informaţiilor. Anumite elemente grafice, precum liniuţele sau punctele plasate la începutul ideilor din CV, ajută la structurarea şi la aerisirea textului.
„Nu contează dacă un candidat foloseşte liniuţe sau puncte pentru structurarea informaţiei din CV, atât timp cât listele lor sunt structurate la fel pe tot parcursul documentului, astfel încât să se înțeleagă ușor de ce capitol aparține informația și nivelul său de profunzime. Există o predilecție în favoarea listelor și nu a frazelor complete, cu subiect și predicat, pentru că sunt mai ușor de citit și reținut rapid, iar CV-ul e un document de sinteză, nu o poveste. Dar o diferență între liniuțe și cercuri sau puncte este complet artificială”, arată Corina Gonteanu.
Candidaţii au la dispoziţie, pe lângă liniuţe şi puncte, mai multe variante prin care pot să-și structureze informația din CV, adaugă reprezentanul ManpowerGroup România.
„Există nenumărate variante de formatare – coloane, tabele, alinierea paragrafelor, corpuri de literă ori dimensiuni diferite – care pot permite organizări plăcute vizual, lizibile și clare. În aceeaşi măsură, există CV-urile eminamente vizuale, cu grafice, desene sau culori ori CV-urile neconvenționale, video, care, în funcție de profesie și de domeniul de activitate, pot înlocui CV-ul tradițional”, mai spune Corina Gonteanu.
eJobs, cel mai mare site de recrutare online din România, a lansat campania „CV & Câştigi”. Campania vine în ajutorul candidaţilor cu cele mai bune 7 reguli pentru intocmirea unui CV relevant, atât pentru personalitatea şi pregătirea lor, cât si pentru aşteptările angajatorilor. Experienţa de peste 16 ani acumulată de eJobs în domeniul recrutării online se regăseşte în construcţia celor 7 reguli.