• 28 Apr. 2010
  • 2 min

S-a lansat oficial primul proiect national dedicat promovarii invatarii permanente

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

INVATA PENTRU TINE! S-a lansat oficial primul proiect national dedicat promovarii invatarii permanente: PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajaţilor aflaţi în situaţie de risc […]

INVATA PENTRU TINE!

S-a lansat oficial primul proiect national dedicat promovarii invatarii permanente:

PREZENT! Stimularea participării la formarea continuă a angajaţilor aflaţi în situaţie de risc pe piaţa muncii – informare, conştientizare şi acces la învăţare de calitate pe parcursul întregii vieţi

Rezultat al unui parteneriat care reuneste Organizatia Observator pentru Dezvoltarea Invatarii Permanente, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Gnosos Consult si TBWA/MERLIN, proiectul isi propune ca pe pacursul a doi ani sa dezvolte o platforma interactiva pentru constientizarea importantei, motivarea participarii si elaborarea de solutii pentru invatarea continua.

{article-3306.jpg}

Proiectul se adreseaza atat grupurilor de risc de pe piata muncii cat si angajatorilor, formatorilor si reprezentantilor institutiilor guvernamentale, si insumeaza activitati complexe, de la seminarii locale la conferinte, grupuri de lucru si campanii mass-media, cu un buget total co-finantat de UE in valoare de 3.800.000 EUR0.

Organizatorii au lansat si o invitatie deschisa tuturor celor interesati de invatarea pe parcursul intregii vieti sa acceseze si portalul-web al proiectului, www.invatapentrutine.ro, ce se doreste a fi o platform nationala, un instrument accesibil, interactiv si informativ pentru participarea la formare continua, ce va fi activ pentru public de la sfarsitul lunii mai 2010.

Dl. Cezar Birzea, Presedinte al Asociatiei Observator pentru Dezvoltarea Invatarii Permanente: “Este primul proiect de asemenea anvergura si speram ca prin participarea deschisa el sa devina o oglinda a realitatii si o platforma de pragmatism in schimbarea de mentalitati dar si de politici.” Conform rezultatelor preliminare ale anchetei realizate in cadrul proiectului, peste 60% dintre angajatii din Romania nu constientizeaza ca ei invata si in afara sistemului formal de educatie, cum ar fi la locul de munca, in familie sau in comunitate.

Cu ocazia lansarii proiectului, Domnul Mircea Miclea, Presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Educatie si Cercetare, a punctat asupra necesitatii unui cadru legislativ actual pentru certificarea competentelor obtinute in mod nonformal pe parcursul vietii, De asemenea, fostul demnitar a evidentiat faptul ca lista profilurilor ocupationale in Romania este incompleta. Dintr-o lista de aproximativ 1200 profiluri ocupationale recunoscute la nivel european, in Romania exista in prezent putin peste 300.

Graham Attwell, cercetator si expert european pe tema formarii continue: “Legislatia si programele in domeniul invatarii continue trebuie sa tina seama de realitatea aratata de statistici care demonstreaza ca desi sub 20% din invatarea folosita in mod curent provine din surse formale, peste 80% din bugetul educatiei la nivel international este alocat doar acesteia, lasand doar in jur de 5% pentru dezvoltarea educatiei informale”.

Cu convingerea ca acest proiect este un prim pas necesar in stimularea interesului public si motivatia angajatilor si angajatorilor pentru participarea la formarea profesionala continua a categoriilor de adulti aflati in situatie de risc pe piata muncii, va invitam sa fiti alaturi de noi in promovarea acestui demers catre toate categoriile de populatie!

Credem in curiozitate, in bucuria de a invata ceva nou in fiecare zi si in nevoia unei vieti mai bune, credem in invatarea de-a lungul intregii vieti.

De la sfarsitul lunii mai, va asteptam alaturi de noi pe www.invatapentrutine.ro!

INVATA PENTRU TINE!

A fost util articolul? 0

Leave a Reply