Directorii financiari din România sunt optimiști cu privire la parcursul economiei în 2016 și se așteptă la o scădere a ratei șomajului, dublată de o creștere a numărul de angajați.
Aproximativ 60% dintre directorii financiari participanți la cea de-a șaptea ediție a studiului Deloitte CFO Survey se așteaptă ca 2016 să aducă o creștere a numărului de salariați în economie. De asemenea, 51% dintre directorii financiari intervievați preconizează o scădere a ratei șomajului la nivel național.
România a încheiat anul 2015 cu 446.000 de șomeri, cu peste 42.000 mai puțin decât în decembrie 2014. Per ansamblu, în fiecare lună din 2015, numărul șomerilor a fost, în medie, cu 20.000 mai mic față de anul precedent, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Rata anuală medie a șomajului a fost de 5,12% în 2015, cu 0,14 puncte procentuale mai mică decât în 2014 și cu 0,13 puncte procentuale sub nivelul din 2013.
Comisia Națională de Prognoză estima, la sfârșitul anului trecut, ca rata şomajului înregistrat la nivel național va de de 4,8% în 2016.
Primele 11 luni din 2015 au adus o creștere cu 167.500 a efectivului de salariați din economie, de la 4,42 de milioane la sfârșitul lui decembrie 2014, până la 4,59 de milioane la finalul lui noiembrie 2015, conform Institutului Național de Statistică (INS).
Directorii financiari nu sunt la fel de optimiști când vine vorba de talentele disponibile pe piața muncii. Aproape trei sferturi dintre executivii chestionați prognozează un deficit de personal la nivelul mediu și superior. „Criza talentelor, în special la nivel senior și de top, reprezintă una dintre problemele cu care companiile s-ar putea confrunta pe parcursul acestui an”, a declarat Ahmed Hassan, partener la compania de audit și consultanță Deloitte România. Circa 45% dintre cei intervievați consideră că lipsa abilităților necesare este principalul motiv pentru care nu găsesc forță calificată de muncă.
În ceea ce privește disponibilitatea de specialiști din domeniul financiar pe piața forței de muncă, 62% dintre respondenți au spus că nu se așteaptă, în 2016, la un deficit de personal pe segmentul respectiv de salariați.
Mai mult de jumătate (53%) dintre directorii financiari intervievați sunt optimiști cu privire la creșterea economică din România. Totodată, aproape un sfert dintre cei chestionați estimează o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) până la 3,5% în 2015, în concordanță cu previziunea de 3,9% făcută de Banca Mondială (BM).
La începutul anului, BM a îmbunătățit prognoza de creștere economică a României la 3,9% pentru 2016 și la 4,1% pentru 2017. Estimările anterioare pe care BM le-a făcut la jumătatea anului trecut indicau un avans economic de 3,2% în 2016 și de 3,5% pentru 2017. Economia României a crescut anul trecut cu 3,7%, potrivit INS.
Aproximativ 70% dintre directorii financiari chestionați consideră că modificările fiscale operate în ultima perioadă vor avea un impact pozitiv în economia românească.
„Schimbări recente, cum este cea a Codului Fiscal, sunt de asemenea bine primite de către directorii financiari, deoarece 69% dintre ei consideră că schimbările vor avea un impact pozitiv asupra activității lor. Pe termen scurt însă, nivelul de optimism și apetitul pentru business vor fi influențate de stabilitatea economică și politică”, a precizat Hassan.
Și Mircea Varga, CFO la Țiriac Holdings, grupul creat de omul de afaceri Ion Țiriac, apreciază că modificările fiscale recente ar putea contribui semnificativ la creșterea economiei românești.
„Cred că relaxarea fiscală începută anul trecut, dublată de întărirea disciplinei fiscale și financiare și înăsprirea măsurilor de colectare a taxelor, sunt ingredientele necesare pentru o dezvoltare sustenabilă a unei economii sănătoase. Economia românească ar putea deveni una dintre cele mai atractive din regiune și, de ce nu, din Europa. Totul depinde de noi și de cum vom reuși să gestionam acest moment favorabil pentru România”, a spus Varga.
Studiul Deloitte CFO Survey a fost realizat în perioada august – octombrie 2015, pe un eșantion de circa 500 de directori financiari din Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.