Te-ai decis sau te joci ȋn minte cu ideea de a face o schimbare de carierǎ? Atunci ȋţi propun sǎ consultǎm riscurile şi oportunitǎţile ce vin la pachet cu ea.
Dacă nu-ţi mai place ceea ce faci, ești suprasolicitat sau, dimpotrivă, sarcinile zilnice sunt prea puține și prea puțin provocatoare trebuie sǎ iei ȋn considerare o schimbare în carieră. Ține însă cont de faptul cǎ este nevoie de puţinǎ rǎbdare, o analiză atentă a pieţei muncii, posibil câteva calificǎri profesionale, cursuri de instruire şi părăsirea zonei de confort.
În cazul în care eşti dispus sǎ treci prin aceste etape, atunci gândeşte-te şi la un plan de acţiune care te va ajuta sǎ te organizezi mai bine pentru a te bucura pe deplin de schimbare.
1. E posibil sǎ nu-ţi gǎseşti imediat de lucru, ȋnsǎ nimeni nu te obligǎ sǎ renunţi la jobul actual pânǎ nu reperezi un altul mai atractiv. Aşadar, pentru un plan de acţiune bine gândit, poţi sǎ-ţi treci pe listǎ urmǎtoarea idee: Informeazǎ-te pentru început ce calificǎri presupune noua profesie cǎtre care doreşti sǎ te ȋndrepţi. Poate sunt cursuri pe care le poţi urma ȋn weekend sau dupǎ programul de lucru ori ȋntr-un concediu. Întreabǎ instituţia/compania care oferǎ cursurile de calificare dacǎ te poate repartiza ulterior absolvirii cursurilor cǎtre un stagiu de pregǎtire/internship ȋn cadrul unei companii.
2. În primii 1-3 ani sunt șanse mari sǎ nu obţii veniturile pe care ţi le doreşti sau pe care ţi le propui. Iar asta se întâmplă pentru cǎ trebuie sǎ acumulezi experienţǎ ȋn noua ta profesie. Totuşi, dacǎ ai avantajul ca noua ta meserie sǎ aibǎ legǎturǎ cu cea anterioarǎ, atunci poţi prezenta potenţialilor angajatori acest avantaj şi poţi „pune” pe masa negocierii şi termenii tǎi pentru a obține un venit mai apropiat de obiectivul pe care ȋl ai.
3. Nu e ușor să găsești din prima un job full-time. Dupǎ ce ai urmat cursurile sau training-urile ce te ajutǎ în noua ta profesie, nu te aştepta sǎ gǎseşti imediat un loc de muncǎ. Asta nu ȋnseamnǎ cǎ o sǎ dureze la nesfârşit aceastǎ cǎutare. Însǎ trebuie sǎ te gândeşti cǎ o profesie nouǎ implicǎ puţinǎ rǎbdare. Poţi participa ȋnsǎ la stagii de practică, joburi part-time, proiecte sezoniere, activitǎţi de voluntariat etc. care te vor ajuta ulterior ȋn integrarea ta completǎ din punct de vedere profesional.
4. Alte posibile riscuri: De ȋndatǎ ce te integrezi ȋn noul colectiv poate nu o sǎ-ţi mai parǎ aşa atractiv cum îl percepeai la ȋnceput din spusele altora sau prin cercetǎrile online făcute de tine. Totuşi, nu trebuie sǎ te sperii. Nu aveai de unde sǎ ştii tot ceea ce implicǎ această meserie. Nu trebuie sǎ bați imediat ȋn retragere. Poate este şi puţinǎ teamǎ sau nesiguranţǎ la mijloc, aşa cǎ analizeazǎ toate datele problemei ȋn care te afli, ȋnvaţǎ, ȋntreabǎ, implicǎ-te pentru ca, ulterior, sǎ iei cea mai bună decizie.
1. Mai mult entuziasm. Se spune cǎ dacǎ faci ceea ce-ţi place nici nu simţi oboseala după o zi de muncă. Aşa cǎ, din acest punct de vedere nu trebuie sǎ te ȋngrijorezi. În plus, poţi da un randament mai bun decât ȋn vechea ta profesie ȋntrucât, psihologic vorbind, o schimbare seamănă cu un duș rece care este mai mult decât binevenit din când în cand.
2. Îți dă aripi să-ți dezvolți în timp propria afacere. Pentru că ai activat deja în două domenii ești familiarizat cu două arii distincte și vei fii mult mai atras de idea de a-ți deschide propriul business. În acest moment îți este mult mai la îndemână să vii cu idei practice, să găsești soluţii rapide la probleme complexe, iar experienţa acumulatǎ ȋn vechea ta profesie cât şi ȋn actuala îți va fi de un real ajutor.
3. Un plus de stabilitate profesionalǎ. Dacǎ actuala slujbǎ nu ȋţi conferǎ stabilitatea de care ai nevoie sau e prea riscantǎ, atunci noua ta meserie este posibil sǎ-ţi ofere ceea ce-ți dorești. Dacǎ alegi stabilitatea profesionalǎ, existǎ domenii de interes ȋn acest sens precum: Financiar-Contabil / IT / Call Center – Customer Care / Agriculturǎ / Construcţii / Medicinǎ etc.
Sigur cǎ ȋn afarǎ de aspectele enumerate deja ȋn acest articol existǎ şi alte riscuri și avantaje ȋn ceea ce priveşte o schimbare în carieră. Indiferent de alegerile pe care le iei, gândeşte-te cǎ mereu poţi sǎ-ţi faci o listǎ cu plusuri şi minusuri şi ȋntotdeauna te poţi informa astfel ȋncât să iei o decizie ȋn cunoştinţǎ de cauzǎ.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și: