• 1 Mar. 2016
  • 6 min

Secretele din cariera actorilor premiați cu Oscar în 2016

Noaptea Oscarurilor a adus în prim plan actori cu poveşti de carieră presărate cu refuzuri sau experienţe inedite.

Sunt faimoşi, colaborează cu cei mai talentaţi regizori şi tocmai au fost recompensați cu Oscar. Actorii premiați de Academia Americană de Film în 2016 nu au doar foarte mult talent, ci şi cariere care ascund poveşti despre pasiunile lor.

Leonardo diCaprio – cel mai bun actor în rol principal, filmul „The Revenant“

 

Leonardo diCaprio a apărut pentru prima dată la televiziune atunci când avea cinci ani, într-un show pentru copii numit „Romper Room“, dar nu a fost prea ascultător, iar echipa a renunțat la colaborarea cu el. DiCaprio a debutat ca actor în 1991, în filmul „Critters 3“ (Monștrii 3 – trad.) unde a interpretat primul lui personaj pozitiv, Josh care conduce lupta împotriva monștrilor păroși pentru a salva planeta de la un dezastru iminent.

Robert De Niro l-a ales pe Leonardo DiCaprio dintre sute de băieți veniți la preselecție pentru rolul din „This Boy’s Life“ (1993). În film, Leonardo l-a interpretat pe tânărul Toby Wolff care are diferite planuri specifice adolecenței: să fugă în Alaska, să măsluiască cecuri și să fure mașini, un act de reinventare excesivă, care îi deschide o nouă lume de posibilități. În 1993, diCaprio a primit și prima nominalizare la Premiile Academiei Americane de film, pentru rolul Arnie Grape din filmul „What’s Eating Gilbert Grape“ (Ce mănâncă Gilbert Grape – trad.). Rolul din Titanic în 1997 a însemnat începutul ascensiunii profesionale pentru Leonardo diCaprio. A fost nominalizat de şase ori la Premiile Oscar, însă a şasea nominalizare pentru „The Revenant“ a fost cu noroc. În film, actorul dă viață personajului Hugh Glass, un vânător de blănuri și unul dintre cei mai buni oameni ai Frontierei Americane. Într-o scenă memorabilă, este atacat brutal de un urs, iar camarazii săi nu mai speră ca Hugh să supraviețuiască. Dorința de răzbunare îl ține, însă în viață. Pentru rolul din filmul „The Revenant“ (cel care se întoarce din morţi – trad.), Leonardo diCaprio a petrecut zilnic cinci ore la machiaj, timp în care make-up artistul Duncan Jarman și echipa sa au realizat întocmai rănile create de un urs. Condițiile de filmare au fost dificile, actorul și colegii săi au repetat scenele la temperaturi de -25 de grade Celsius și doar în orele cu lumină naturală.

Leonardo diCaprio este recunoscut pentru pasiunea sa pentru salvarea planetei. Discursul său de la Oscar a emoționat prin evidențierea problemelor de mediu și impactului lor asupra generațiilor. În vara lui 2014, Leonardo diCaprio  a strâns 25 milioane de dolari pentru fundația sa care militează pentru conservarea naturii și a ultimelor situri sălbatice de pe planetă. În toamna lui 2014, actorul fost numit Mesager al Păcii pentru Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) cu misiunea de a crește gradul de conştientizare privind schimbările climatice. Leonardo di Caprio deține și o companie care produce cafea organică.

Brie Larson – cea mai bună actriţă în rol principal, filmul „Camera“

 

Actorul Eddie Redmayne, unul dintre prezentatorii premiilor Oscar, a intuit că frumoasa Brie Larson va câştiga Oscarul. Actriţa de 26 de ani care a impresionat criticii de film este pasionată de actorie încă de la vârsta de 6 ani când i-a spus mamei sale că vrea să fie actriţă. Mama a crezut că repetă o replică de la televizor sau că imită un copil de la şcoală, însă talentul său pentru lumea artistică o definea. A apărut la TV la şapte ani, când a dat viaţă personajului „Barbie din serialul „The Tonight Show with Jay Leno(Spectacolul din această seară cu Jay Leno – trad.). A fost prima dată când a folosit numele său de scenă, Brie Larson. Numele său real este Brianne Sidonie Desaulniers, dar i s-a părut destul de dificil de pronunţat corect pe scenă, aşa că a preluat numele de familie al bunicii, Larson. Pe lângă actorie, este pasionată şi de muzică. Pentru un scurt moment, Larson a fost pe cale de a deveni un star pop. După ce a pierdut un rol în 2003 în „Peter Pan, a scris și a înregistrat un cântec numit „Fata invizibilă“, iar piesa a câştigat rapid fani şi un contract semnat cu celebrul Tommy Mottola. Producătorul de muzică i-a oferit călătorii cu avionul peste tot în SUA, sursa de inspiraţie pentru cântecele din albumul ei.

Brie Larson a jucat exemplar în filmul „Room(Camera – trad.), drama bazată pe romanul Emmei Donoghue, care prezintă povestea unei mame și a fiului său ținuţi captivi într-o magazie timp de șase ani. Rolul său a fost apreciat de criticii de film şi premiat la Globurile de Aur, Premiile Criticilor de Film din Statele Unite ale Americii şi Canada, premiile BAFTA şi la Independent Spirit Awards. De la premiera filmului „Room în luna septembrie 2015, la Festivalul de Film Telluride, Larson a fost considerată de departe favorită pentru Oscar. În momentul în care a primit Premiile Academiei Americane de Film, actriţa i-a mulţumit partenerului său de film în vârstă de nouă ani, Jacob Tremblay, precum şi cinefililor și oamenilor care merg la teatru. Și-a luat rolul din film în serios şi, timp de o lună, a stat izolată în apartamentul său din Los Angeles, perioadă în care şi-a amintit de copilăria sa alături de mama şi de sora sa. Au locuit într-un studio nu mai mare decât magazia din „Room, au mâncat spaghete nopţi la rând, dar a experienţa a fost definitorie pentru rolul din film. A învăţat de la mama sa că oricât de grea ar fi viaţa poate să anime locul prin inventivitate şi bună dispoziţie.

Acum scrie un scenariu de film pe care plănuieşte să îl regizeze şi tocmai a terminat filmările la thriller-ul „Free Fire(Foc liber – trad.). Pasiunea ei este să facă lucruri frumoase prin care să conetecteze oamenii.    

Alicia Vikander – cea mai bună actriţă în rol secundar, filmul „Daneza“

 

Rolul din filmul „The Danish Girl“ (Daneza – trad.)i-a schimbat viaţa şi actriţei Alicia Vikandera care, la primirea Oscarului a povestit cum visul său din adolescenţă, când se trezea la 2 a.m. pentru a urmări evenimentul, a devenit realitate. Alicia Vikander, fostă balerină, şi-a început cariera la Opera Gothenburg, unde a jucat în câteva musicaluri. La 27 de ani se poate lăuda cu un CV impresionant. A fost nominalizată pentru prima dată la Oscar în 2012 pentru filmul „A Royal Affair“. A jucat în filme englezeşti precum „Anna Karenina, „Ex Machina (Fosta maşinărie – trad.), „The Man From U.N.C.L.E. (Agentul de la U.N.C.L.E. – trad.). Frumuseţea, eleganţa şi delicateţea i-au adus un nou rol: imaginea casei de modă Louis Vuitton.

Mai nou, are un Oscar în palmares pentru rolul secundar din filmul „The Danish Girl“. Acţiunea are loc în Copenhaga în anul 1920 când pictoriţa Gerda Gottlieb (Alicia Vikandera) aşteaptă o femeie care să-i fie model. Muza întârzie să apară, iar Gerda îl roagă pe soțul ei, Einar, să îmbrace haine de damă şi să pozeze. Evenimentul le va schimba vieţile, Einar se va reinventa sub numele de Lili Elba.

Mark Rylance – cel mai bun actor în rol secundar, filmul „Podul spionilor“

 

Mark Rylance şi-a început cariera în cinematografie cu rolul principal în filmul „The Grass Arena“ (1991) şi a câștigat Premiul Radio Times pentru cel mai bun debutant. În 1993, a jucat în producția „Mult zgomot pentru nimic“ la Queen’s Theatre (Teatrul Reginei – trad.) din Londra. Rolul său, Benedick, i-a adus un premiu Olivier pentru cel mai bun actor. În 2005 a câștigat Premiul Academiei Britanice de Televiziune pentru cel mai bun actor. În 2008 şi 2011 a primit două premii Tony pentru producții de pe Broadway. Oscarul a fost anticipat de premiul Criticilor de film din New York pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Actorul Mark Rylance a câştigat pentru prima dată Oscarul pentru filmul „Podul Spionilor, în regia lui Steven Spielberg. A fost prima lui nominalizare care s-a dovedit şi câştigătoare. „Nu ştiu prin ce a fost diferit rolul meu faţă de rolurile celorlalţi actori“, a declarat actorul la primirea premiului Oscar. Rylance a lucrat cu Steven Spielberg şi pentru filmul „Empire of the Sun (Imperiul Soarelui – trad.) produs în 1987, în distribuiţia căruia a avut un rol secundar.  Iniţial nu a acceptat. Spielberg i-a spus că poate să dea pas ofertei, dar să-i spună în patru ore. Rylance s-a râzgândit şi colaborarea cu regizorul s-a dovedit a fi productivă şi în următorul film, „Podul Spionilor.

Acţiunea din filmul „Podul spionilor“ se petrece în timpul Războiului Rece în 1957. James Donovan, un avocat din Brooklyn este solicitat de guvernul american să îl apere pe Rudolf Abel (Mark Rylance), un spion sovietic care a fost arestat la New York. Avocatul reuşeşte să-l scape de la pedeapsa cu moartea şi îi convinge pe judecători că Rudolf le-ar fi util pentru un eventual schimb de spioni.

Alejandro González Iñárritu – cel mai bun regizor, filmul „The Revenant“

 

Este al doilea an consecutiv când regizorul mexican Alejandro González Iñárritu este desemnat cel mai bun regizor. Meritele din 2016 îi revin pentru filmul „The Revenant“. Regizorul a devenit cunoscut pentru determinarea sa de a filma în condiţii mai puţin prietenoase, la -25 de grade Celsius şi numai la orele cu lumină naturală. Experienţele de viaţă şi job-urile diverse din cariera sa nu au fost deloc întâmplătoare. La 16 ani a fost dat afară de la şcoală, dar a ales imediat o profesie, a devenit marinar comercial şi a continuat studiile la Universidad Iberoamericana. Ca marinar, a lucrat în diferite părți ale Africii și în Europa, iar călătoriile au avut impact asupra lui şi asupra filmelor regizate. În 1984, Iñárritu a lucrat ca DJ la postul de radio mexican WFM şi în acelaşi timp a studiat regie și teatru. Piesele pe care le îmbina cu măiestrie în playlist i-au cultivat talentul pentru storytelling. În 1990 a devenit unul dintre cei mai tineri producători ai televiziunii mexicane Televisa, cea mai importantă companie de televiziune din Mexic. Apoi şi-a înfiinţat propria companie, Zeta Films, şi a început să creeze reclame şi şi scurtmetraje. În scurt timp, compania sa a devenit una dintre cele mai bune companii de film din Mexico. În 2015, Alejandro González Iñárritu a câștigat premiul Oscar pentru filmul „Birdman“ (Omul pasăre – trad.). S-a hotărât să continue tradiţia şi a început imediat filmările la „The Revenant“. Spune că a filmul a fost accidentul fericit a unor decizii iresponsabile. E ca şi cum ai urca pe Everest şi ai supravieţui.

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply