Una din cele mai importante modalitati pentru a atrage atentia aupra ta, a afacerii tale sau a produsele si serviciile tale este sa scrii articole. Internetul […]
Una din cele mai importante modalitati pentru a atrage atentia aupra ta, a afacerii tale sau a produsele si serviciile tale este sa scrii articole. Internetul bineinteles, detine un spatiu nelimitat pentru publicarea articolelor si un numar la fel de mare de editori, pe Web sau e-mail.
Cele mai multe site-uri care permit autorilor sa predea recenziile articolelor, le editeaza si apoi le programeaza pentru publicare. Din afara poate parea ca oricine poate scrie un articol pentru publicare, dar exista cateva lucruri care nu trebuie uitate, care nu numai ca iti vor mari sansele de a publica, dar te vor infatisa pe tine si compania ta intr-o lumina pozitiva. Articolele tale nu fac publicitate numai companiei tale, ci si tie. In momentul in care ai stabilit o relatie cu un editor de site-uri, si ai demonstrat ca poti preda constant articole bine scrise, sansele tale de a publica cresc considerabil.
Aici sunt cateva sfaturi pe care le-am extras din propria mea experienta ca editor care revizuie si editeaza articole predate. Fiecare site este diferit, dar am incercat sa ma limitez la cateva puncte generale care ar trebui sa se aplice oriunde pe Net.
• Scrie articolul intr-un fel cat se poate de profesionist.
Tine minte ca e posibil sa concurezi pentru spatiul publicatiei on-line, cu alti autori si articole. Drept regula principala, cu cat este mai bun site-ul sau ziarul, cu atat impactul va fi mai mare. Si asta inseamna ca numai cei buni vor fi alesi. Intre un articol care nu necesita editare si unul care necesita, editorul pe care crezi ca-l va alege? Nu scrie o reclama lunga pentru articolul tau. Cele mai bune articole sunt de regula cele impartiale si care dezbat un subiect familiar autorului, nu produsul sau serviciul lui.
• Fereste-te de trucurile care apartin publicitatii slabe.
Uita de MAJUSCULE si semne de exclamare!!! Semnele de exclamare nu ar trebui sa fie utilizate. Nu incerci sa prinzi ceva intr-o reclama radio, ci scrii un articol inteligent de care cititorii vor beneficia, asa ca de ce tipi la ei? Fiecare industrie are publicatii de vanzare in care apar articole informative nu diferite de ale tale, si nu vei vedea semne de exclamare in astfel de reviste. Aceleasi reguli se aplica si online.
• Nu scrie asa cum vorbesti.
Un stil relaxat este OK, deoarece nu vrei sa faci articolul imposibil de inteles pentru cititori. Daca ar avea nevoie de un dictionar pentru a-l intelege, nu vor citi mult. Nu incheia un paragraf cu: “Intelegi asta? Bine, sa continuam.” a) Nu vei primi nici un raspuns, b) Nu este o lectura si c) Este un pic condescendent pentru cititor. Nu injura, nu exagera cu rezumarile si nu spune o poveste in articol in care fiecare propozitie sa inceapa cu “Ei bine,…” (Ei bine, mi-au spus ca ar trebui sa imi creez o revista pe Internet, asa ca a trebuit sa ma interesez de achizitionarea de software. Ei bine, lasati-ma sa va spun cat poate sa fie scump…”
• Nu fi cicalitor din cauza schimbarilor.
Este OK sa ceri editorilor sa te consulte in privinta schimbarilor, dar editorii sunt de obicei profesionisti. Nu discuta prea mult despre virgule si mai ales nu comenta ca au distrus tonul articolului tau prin excluderea semnelor de exclamare. Cu cat mai bun este editorul, cu atat te va imbunatati pe tine si imaginea de scriitor. Observa schimbarile facute – in felul acesta vei invata.
• Informeaza-te despre stil si indrumarul predarii.
Aceasta indeplineste doua scopuri: 1) participa la obtinerea unei copii “curate” (mai putine erori sau probleme de stil, ceea ce semnifica mai putin lucru pentru editor si o posibilitate mai mare de a te intelege bine cu el), si 2) arata ca te intereseaza sa iti compui articolul conform stilului specific al site-ului, si nu sa creezi un articol general pe care sa il trimiti la 1000 de site-uri. Tine minte, daca intrebi de stil si cerintele predarii, urmeaza-le. Unele din problemele de stil foarte comune multor articole predate publicatiilor pe Internet sunt scrierea cu majuscule si scrierea cu cratima (Internet sau internet, online sau on-line, email sau e-mail, etc.).
• Urmeaza regulile de baza ale gramaticii.
Ai fi surprins sa vezi cate articole pot fi predate cu Cuvinte care Incep cu Majuscule in Mijlocul propozitiei. Probabil ca a trecut ceva timp de cand majoritatea oamenilor au urmat cursuri de gramatica, dar majusculele sunt inca rezervate pentru inceputul propozitiilor si pentru substantive proprii (“Internet,” este un substantiv propriu). Alaturi de scrierea cu majuscule, cele mai comune greseli gramaticale implica posesivele si prescurtarea lor (in special posesivul “its” si prescurtarea “it’s). Exista intotdeauna o doza de confuzie in jurul lui “there”, “their” si “they’re”.
• Mentine articolul scurt.
Intreaga idee a internetului este sa ofere informatie cat mai rapid. Nu are rost sa faci cititorii sa gaseasca un articol care este lung de cateva pagini sau care va face cititorul sa citeasca un timp indelungat. Unele publicatii folosesc listele punctate sau numerotate, care fac informatia mai usor de citit. Pastreaza paragrafele scurte.
Si in final…
• Fii chiar tu editor.
Foloseste corectorul de greseli, si pune pe altcineva sa iti citeasca articolul inainte de a il trimite. Daca nu este nimeni disponibil, lasa articolul deoparte, si intoarcete asupra lui ziua urmatoare cand esti odihnit.