• 28 Mar. 2016
  • 4 min

Steliana Gherman, Blue Air: Este inadmisibil să nu știi să scrii corect în limba română

Scrie corect! E probă eliminatorie la una dintre cele mai importante întâlniri din cariera ta, spune regula numărul trei eJobs. Dezacordurile, prescurtările sau limbajul potrivit mai degrabă pentru o discuție pe rețelele de socializare sunt taxate cu o strângere de mână și „Îți vom păstra CV-ul în baza noastră de date”. Noi ne dorim ca totul să fie corect în profilul tău și dacă îţi actualizezi CV-ul te putem răsplăti cu o vacanţă în Europa sau chiar cu un Peugeot 208.

Steliana Gherman

Steliana Gherman, planificator echipaje de zbor la Blue Air

Despre respectarea normelor gramaticale în CV am vorbit cu Steliana Gherman, planificator echipaje de zbor (crew controller) în cadrul Blue Air.  În aviație, limba română este probă eliminatorie. Chiar dacă de multe ori candidaţii nu susţin un test propriu zis, exprimarea spune povestea lor. Steliana și-a propus de la primul interviu să se califice pentru întâlnirea decisivă cu angajatorul. Prea puțin a contat că la interviu veneau și plecau și alți candidați, când a fost față în față cu recrutorul companiei a fost mai important să fie atentă la întrebări şi să răspundă cu sinceritate şi prezenţă de spirit. Dincolo de mirajul călătoriilor, este vocea plăcută care zilnic comunică cu piloţii şi însoţitorii de zbor, iar motto-ul „Este inadmisibil să nu știi să scrii corect în limba română”, aplicat în CV-ul de pe ejobs.ro,  i-a adus job-ul actual.

În actualizarea CV-ului îi place să fie sinceră, să ofere informaţii relevante, însă evită compunerile lungi. „Sunt de părere că CV-ul meu trebuie să fie un portret care mă reprezintă din toate punctele de vedere și, de aceea, evit să îl cosmetizez în exces. În general, îmi adaptez CV-ul tipului de job pe care doresc să îl obțin și încerc să aleg experiențele profesionale pe care angajatorul aşteaptă să le vadă. Îmi amintesc că am aplicat pentru un job în vânzări cu toate că nu aveam experiență anterioară, așa că am considerat util să menționez activitățile care au implicat comunicare și relații cu publicul”, declară Steliana Gherman.

ejobs.ro: Lucrezi în domeniul aviației unde există rigurozitate în selectarea angajaților. Ce abordare ai avut față de recrutori pentru a-i convinge?

 

 

Steliana Gherman: Ştiu că recrutorul mă va aprecia dacă îi respect timpul. Până la urmă, oportunităţi de job-uri apar tot timpul, de ce să mă leg de una singură dacă nu mi se potriveşte? De aceea, mă bazez exact pe aptitudinile mele și am în minte exemple de situații în care le-am folosit sau arăt ce am învăţat la fiecare job. Mi-am construit CV-ul pe experiență și îmi este ușor să răspund la orice întrebare în cadrul unui interviu, fără să fiu nevoită să mint. M-a ajutat de fiecare dată faptul că nu am folosit clișee și nu am improvizat în redactarea CV-ului.

eJobs.ro: Recrutorii atrag atenția că prima impresie contează, dar cum o putem construi?

 

 

Steliana Gherman: Prima întâlnire cu recrutorul este prin intermediul CV-ului. Prima impresie o face aspectul lui, poza atașată și modul în care aleg să mă prezint. Atât poza, cât și adresa de e-mail e nevoie să fie alese cu grijă pentru că îmi doresc fiu luată în serios.  Am avut ocazia să mă aflu și în poziția recrutorului și pot spune că, din păcate, multe persoane nu acordă suficientă atenție acestor aspecte.

eJobs.ro: O probă eliminatorie, mai ales în aviație, este respectarea normelor gramaticale. Care sunt regulile de care ţii cont în CV-ul tău?

Steliana Gherman: Chiar și acum îmi amintesc cu recunoștință sfaturile profesorilor care ne atrăgeau atenția că este inadmisibil să nu știi să scrii corect în limba română. Greșelile de ortografie sunt o dovadă de neatenție, lipsă de profesionalism și de ce nu, lipsă de educație. Sunt atentă la normele gramaticale de fiecare dată când actualizez CV-ul și folosesc diacritice.

eJobs.ro: Cum faci faţă provocării de a enumera cât mai multe detalii despre tine în CV?

 

Steliana Gherman:  Îmi propun să am un CV succint și bine structurat care spune cât de organizată sunt. Recunosc, am învățat acest lucru în timp, pentru că la început aveam tendința să expun fișa postului când povesteam experienţa mea profesională.

eJobs.ro: Abilitățile joacă un rol important în alegerea unui planificator echipaje de zbor, alături de studii și experiență. Iei în considerare completarea tuturor rubricilor din CV?

 

Steliana Gherman:  Indiferent de modelul de CV ales, încerc să mă rezum la mai puțin de două pagini în completarea lui. Pentru a face acest lucru, acord atenţie fiecărei rubrici a CV-ului, însă aleg doar informațiile relevante. Evit să enumăr calităţi precum excelente abilităţi de comunicare, spirit de echipă, persoană proactivă, dacă nu sunt susţinute de exemple în experienţa mea.

eJobs.ro: După ce ai trecut prin zeci de interviuri și probe, ți-ai conturat o strategie pentru a convinge recrutorii?

 

Steliana Gherman: Pentru a da o notă aparte CV-ului meu, atașez o scrisoare de intenție, în care vorbesc despre ceea ce consider că mă face potrivită pentru un anumit job. Scrisoarea de intenție îmi permite să fiu prietenoasă şi creativă în abordare. Datorită scrisorilor de intenție, am reușit să obțin un interviu important și totodată, o serie de internship-uri.

eJobs.ro: Cum rămâi competitivă într-un domeniu atât de râvnit de generaţia Z?


Steliana Gherman: Chiar dacă am deja un job, îmi mențin mereu CV-ul actualizat. Cred că este foarte important să nu exclud posibilitatea dezvoltării profesionale, pentru că, multe oferte interesante pot veni chiar și fără să le caut. Îmi place să fiu informată despre ce apare nou în materie de job-uri.

eJobs.ro: La actualul loc de muncă ai aplicat pe ejobs.ro. Cum te-a ajutat portalul să ajungi la job-ul care ai considerat că ți se potrivește?

 

Steliana Gherman: Folosesc ejobs.ro de fiecare dată când îmi caut un job pentru că îmi pune mereu la dispoziție o varietate de oferte de încredere, din care îmi este ușor să aleg ceea ce mă interesează. Îmi plac anunțurile cu multe detalii despre companii şi job-urile sunt descrise pe larg. Mă ajută mult și opțiunea de a salva căutarea, care mi se pare foarte utilă, mai ales atunci când sunt doar în trecere pe site.

eJobs.ro: Povestește-ne cum ai fost selectată pentru un post de planificator echipaje de zbor în cadrul Blue Air?

 

Steliana Gherman:  Mi-a luat câteva zile până am decis să aplic pentru actualul job, pe care l-am găsit prin intermediul ejobs. Îmi amintesc că la scurt timp după ce am aplicat, am primit un telefon dis-de-dimineaţă pentru a participa la primul interviu cu unul dintre reprezentanții companiei de recrutare. Discuția a decurs liber, mai ales pentru că persoana care m-a sunat mi-a indus o stare de bine încă de la început. A urmat apoi testul de limba engleză. Datorită recomandărilor primite în urma primului interviu, am trecut în a doua fază a recrutării care a constat într-un interviu în cadrul companiei Blue Air.
Am avut mai multe emoții în această fază, fiindcă vedeam cum sosesc și alți candidați care urmau la fel ca mine să susțină interviul final. Însă când a venit rândul meu, am uitat de ceilalți și am fost atentă la întrebările angajatorului. De această dată, nu au existat probe adiționale, doar mi-a fost verificată experienţa menţionată în CV prin întrebări. Tot atunci, am aflat ce presupune job-ul și ce așteptări au de la mine. Atitudinea pozitivă și faptul că am fost sinceră m-au ajutat. Pot spune că sunt norocoasă, pentru că am ajuns să lucrez într-o echipă de oameni frumoși, de la care învăț lucruri noi zi de zi. În aviaţie merită să ştii în fiecare secundă care este următorul pas.

 

A fost util articolul? 0
CV

Leave a Reply