• 8 Dec. 2015
  • 3 min

Strategia simplă care te ajută să avansezi rapid în carieră

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Indiferent în ce punct al carierei te găseşti acum, dacă ai în spate zece ani de muncă sau ai absolvit recent facultatea, probabil că îți dorești să te bucuri mai mult de cariera ta.

Să te bucuri de cariera ta presupune să ai un job bun, bine plătit, să-ţi placă tot ceea ce faci şi să ai o relație de colaborare cu colegii şi cu șefii. Lucruri care ar trebui să fie normale pe piaţa muncii. Există încă un detaliu la care poate că nu te-ai gândit suficient de atent, dar care le depăşeşte ca importanţă aspectele anterioare referitoare la bucuria în carieră. De fapt, pornind de la acest detaliu, îți poți da seama rapid dacă acum te afli în locul potrivit sau nu și poți începe să vezi din ce în ce mai clar care este următorul pas în carieră pe care, dacă l-ai face, te va face să te simți mai împlinit din punct de vedere profesional.

Este cât se poate de simplu: trebuie doar să-ți răspunzi la o întrebare pe care o poţi formula diferit, în funcție de situația ta concretă de acum: „ce îmi doresc de la acest job/cariera mea?”.

Așadar, dacă ești în momentul în care cauți să te angajezi pentru prima oară și îți depui CV-ul la mai mulți angajatori, gândește-te bine ce anume vrei să obții de la acele joburi. Vrei să aduni experiență? Dacă nevoia financiară nu este foarte presantă, ai putea opta mai degrabă pentru un internship într-o companie de renume din domeniul tău de activitate, dar unde, în trei luni, te-ai putea specializa suficient de mult pentru a te angaja apoi la un job bine plătit la o altă firmă din sector. Dacă vrei să crești încet dar sigur, te poți orienta către o afacere mică într-un domeniu în plină dezvoltare, să prinzi valul creșterii. Dacă îți dorești să câștigi bani rapid, vei prefera joburi cu rulaj mare de personal, dar unde te poți angaja foarte repede, chiar dacă nu va fi în domeniul dorit de tine. Însă, este important să știi ce anume îți dorești să obții pentru a te concentra doar pe nevoia ta și pentru a obține cel mai bun job posibil în funcție de necesitățile tale de moment.

Momentul întrebărilor

 

Apoi, dacă lucrezi la un loc de muncă de peste cinci ani și te simți confortabil la acel job, poate că a sosit momentul să te întrebi ce îți dorești de fapt de la cariera ta? Te vezi și peste zece ani făcând acest lucru? Dacă răspunsul este „nu”, gândește-te ce ți-ar plăcea să faci în viitor și cum ai putea ajunge în acel punct. Plafonarea nu te ajută să mergi înainte. În schimb, dacă îți vezi viitorul în aceeași companie, însă pe o poziție mai înaltă, te poți gândi să-ți faci o strategie cu ajutorul căreia să te apropii de obiectivul tău.

Această întrebare te poate ajuta chiar și într-o situație mai dificilă în care ai rămas fără job după mai mulți ani de muncă și nu mai știi încotro s-o iei, deoarece nimic din ce ai făcut până acum nu te-a motivat. „Ce-mi doresc de la cariera mea?” Chiar dacă nu ți-e clar în ce domeniu vrei să lucrezi, cel puțin ai putea ști cam cum vrei să fie colegii ori ce activități cotidiene ți-ar plăcea. Pe măsură ce creionezi diferitele caracteristici ale activității profesionale pe care ți-o dorești, s-ar putea să vezi întregul tablou al jobului dorit.

Atâta timp cât ești orientat către obiectivul tău în carieră, nu vei pierde timp prețios, care uneori poate însemna ani de zile, cu joburi care nu ți se potrivesc și care nu te ajută să ajungi acolo unde dorești. Este ca și cum ai alege să cobori din tren într-o gară oarecare, ai petrece acolo câțiva ani, pentru ca mai târziu să urci din nou în tren ca să ajungi, în sfârșit, la destinație. În realitate, poți lua din prima trenul potrivit, cu cea mai mare viteză, care să te ducă direct acolo unde ți-ai propus să ajungi.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply