• 12 May. 2016
  • 2 min

Studiu EY: antreprenorii români lucrează zece ore zilnic

antreprenor cu experiență
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Anteprenorii români muncesc, în medie, zece ore pe zi la propria afacere.

Cei mai mulți antreprenori români cu experiență dedică zece ore afacerii lor și muncesc la fel de mult ca antreprenorii tineri din țară, arată a patra ediție a studiului „Barometrul antreprenoriatului românesc”, realizat de compania de audit și consultanță EY România. Analiza arată că 20% dintre antreprenorii cu experiență depășesc, zilnic, limita celor zece ore de muncă și unii dintre ei ajung să lucreze și chiar 16 ore din 24.

„Dacă am creiona profilul antreprenorului român matur, așa cum reiese din <<Barometrul antreprenoriatului românesc>>, acesta are peste 40 de ani, conduce o afacere cu o cifră de afaceri de peste cinc milioane EUR, muncește în medie zece ore pe zi și participă cel puțin o dată pe săptămână la un eveniment de networking”, a declarat Alexandru Lupea, Strategic Growth Markets Leader și Partener la EY România.

Optimism pentru 2016

 

Două treimi dintre antreprenorii chestionați consideră că România va oferi, în mai puțin de zece ani, un mediu prietenor pentru afacere. Anul trecut, 55% dintre antreprenorii se declarau optimiști cu privire la climatul pentru afaceri care va exista în România, peste zece ani.

„Evoluțiile pozitive pe care le evidențiază noua ediție a Barometrului antreprenoriatului românesc reprezintă o veste foarte bună pentru întreg mediul de afaceri local. Ca și companie care susținem dezvoltarea antreprenoriatului în România, aceste semnale ne validează încrederea în direcția către care merge antreprenoriatul românesc și sperăm ca aceste evoluții să se accelereze în următorii ani”, a afirmat Bogdan Ion, Country Managing Partner la EY România.

Ediția din 2016 a studiului semnalează, pentru prima oară în ultimii patru ani, că proprietarii de afaceri percep o tendință majoritar pozitivă în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare. Astfel, 51% dintre respondenții din 2016 percep o îmbunătățire a mediului de reglementare și fiscalizare, comparativ cu 20% în 2015, respectiv 12% în 2014.

Majoritatea antreprenorilor (52%) consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20% și diminuarea cotei TVA pentru alimente drept cele mai bune măsuri fiscale introduse în ultimul an. La distanță apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenți) și reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din ultimul trimestru al lui 2014 (7% dintre răspunsuri).

Antreprenorii indică scăderea impozitării muncii pentru angajați și angajatori ca măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării și impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilității mediului de reglementare (26%), simplificarea legislației (20%) și de reducerea fiscalizării veniturilor și profiturilor companiilor (15%).

Percepție pozitivă asupra accesului la finanțare

 

Procentul antreprenorilor care spun că accesul la finanțare s-a îmbunătățit constant în ultimii ani. În prezent, 62% dintre antreprenori consideră că accesul la îmbunătățire la finanțare a devenit mai facil față de 2015, după ce, anul trecut doar 30% dintre dintre cei respondenți aveau o opinie similară.

Analiza EY mai arată că, în următoarele 12 luni, cei mai mulți antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-și finanța creșterea (40% dintre respondenți). La mare distanță urmează surse de finanțare precum creditul furnizor (21%) și fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat și fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori și sistemele alternative de tranzacționare se situează la 1% dintre răspunsuri.

Studiu EY a fost realizat între 28 martie și 20 aprilie 2016, pe un eșantion de 350 de antreprenori.

A fost util articolul? 0
antreprenoriat

Leave a Reply