La sfarsitul ultimului nostru articol, spuneam ca acest articol se va concentra asupra surselor de obtinere a candidatilor si relationarii creative. In efortul de a trata […]
La sfarsitul ultimului nostru articol, spuneam ca acest articol se va concentra asupra surselor de obtinere a candidatilor si relationarii creative. In efortul de a trata corect fiecare subiect discutat, am descoperit ca aceasta tema este pur si simplu prea mare pentru a fi parcursa intr-un articol. Prin urmare am impartit-o in trei sectiuni, iar prima dintre ele se ocupa de publicitatea recrutarii.
Sa incepem cu o intrebare. In ciuda eforturilor noastre sincere si concentrate, au scazut eficienta si productivitatea publicitatii de recrutare in ultimul timp? Cu rata actuala a somajului atat de scazuta ca in ultimele decenii, toti recruiterii se confrunta cu “razboiul talentelor”, chiar si in domeniile care nu au mai avut astfel de probleme in trecut. Acest articol va aborda tema acestui declin.
Pe parcursul mai multor ani, publicitatea traditionala pentru recrutare presupunea indicarea postului vacant, a calificarilor necesare pentru ocuparea postului, a sarcinilor si responsabilitatilor postului, si –daca bugetul de publicitate iti permitea – semnalarea succeselor produsului sau organizatiei tale, din trecut. Aceasta abordare este la fel de simplista si de plata ca si mediul alb negru in care era de obicei tiparita. Astazi, recrutarea este mult mai complexa! In primul rand, implica branding-ul angajarii.
Companiile continua sa cheltuiasca milioane de dolari dezvoltand si promovand branding-ul produsului pentru a se asigura ca atunci cand cineva aude sau vede numele companiei isi va aduce imediat aminte de imaginea dorita de companie. Branding-ul produselor doreste sa ajunga in conversatiile de zi cu zi. Chiar astazi, nu rugam pe cineva sa copieze un document pentru noi, ci il rugam sa-l Xeroxeze. Cati dintre noi mai intreaba de Kleenex sau Sarah Wrap in loc sa ceara o folie de plastic? Branding-ul angajarii in publicitatea recrutarii presupun branding-ul organizatiei tale, aratandu-le aplicantilor potentiali motivele pentru care si-ar putea dori sa faca parte din organizatia ta. Branding-ul angajarii inseamna prezentarea culturii organizationale, a stilului de management si a practicilor si oportunitatilor de lucru pentru dezvoltarea carierei in cadrul firmei tale. Aplicantii doresc sa stie mai multe despre compania ta – imaginea companiei in industrie, cum este sa lucrezi pentru organizatia ta, si daca exista vreun beneficiu inerent pentru candidat daca intra in echipa ta. Daca-i arati unui potential candidat ca organizatia ta este un loc minunat de lucru, il incurajezi sa-ti urmareasca compania. Oamenii doresc sa faca parte dintr-o echipa recunoscuta si dintr-o organizatie de calitate – vor sa se asocieze cu “cei mai buni”. Arata-i candidatului ce poate face organizatia ta pentru el si vei raspunde intrebarii “Eu ce am de castigat din asta?”
O modalitate buna de a realiza branding-ul angajarii este de a-i indruma pe candidati la pagina ta web. Acolo candidatul isi va da seama ce beneficii ii poate oferi organizatia ta. Pune la dispozitie filmulete in care managerii vorbesc despre progresul corporativ si despre realizarile corporative. Pune-i pe angajati sa dea exemple despre cum s-au dezvoltat in compania ta. Pagina ta de angajare este elementul principal in branding-ul companiei tale atat in privinta produselor cat si a angajarii!
Indiferent de cum este construita pagina ta web in privinta sectiunii de angajare, ar trebui sa contina un formular de candidatura scurt, online, pe care sa-l poata completa vizitatorul. Ai grija sa soliciti adresa de acasa si de e-mail. Ofera-te sa trimiti prin e-mail fiecarui aplicant cate un buletin de stiri trimestrial in care sa detaliezi avansurile tehnice ale companiei tale, realizarile, etc. si cum pot contribui aceste progrese la dezvoltarea carierei sale. Apoi compileaza o baza de date in functie de abilitatile acestor indivizi si ai grija ca fiecare persoana sa primeasca buletinul de stiri trimestrial. Poti crea chiar multiple versiuni ale acelui buletin de stiri astfel incat sa abordezi separat si direct fiecare grup de abilitati. La sfarsitul buletinului de stiri anunta-l pe destinatar ca poate sa trimita mai de parte informatiile respective colegilor de servici, urmate de URL-ul paginii tale web. In sfarsit asigura un mecanism de raspuns automat atat in cazul buletinului de stiri cat si in cazul paginii web, astfel incat vizitatorul sa poata solicita o convorbire telefonica cu recruiterul.
Pe langa internet, incearca diferite abordari in afara de cele traditionale care-ti permit sa tintesti atat candidatii pasivi cat si pe cei activi. Pune afise in statiile frecventate de navetisti, utilizeaza panouri publicitare pe rutele pe care merg navetistii si incearca sa-ti faci reclama la radio in timpul rubricii cu informatii despre trafic, astfel incat sa atragi aplicantii catre pagina ta web. Pentru a atinge un public tinta mare, cerceteaza si identifica conferintele urmatoare care intra in eforturile tale de recrutare si pune un anunt pe spatele programului/ ghidului. Nu uita sa-i trimiti mereu la pagina ta web!
Atunci cand folosesti unul sau mai toate metodele mentionate mai sus, fa reclama unei oferte pentru un seminar de informare gratuit in disciplina pentru care recrutezi. Contacteaza organizatiile locale care au membrii ce ar putea fi interesati sa participe. Tine seminarul la un hotel bine (strategic) plasat si roaga-i pe cei interesati sa participe sa sune pentru a-si face o rezervare. Cand suna, noteaza-le numele, adresa de acasa si de e-mail, numarul de telefon sau scopurile pentru care doresc sa participe. Aceasta este o metoda buna de a descoperi aplicanti pasivi si de a-ti mari baza de date.
In fine, identifica orice organizatie locala care are membrii pe care ti-ai putea dori sa-i recrutezi si ofera-te sa le sponsorizezi intalnirile lunare sau trimestriale. In schimbul sponsorizarii, solicita ocazia de a face o scurta prezentare a organizatiei tale. Trimite-i la pagina ta web pentru a afla mai multe despre compania ta dandu-le sansa astfel de a aplica online la firma ta.
Una dintre abilitatile cheie ale unui recruiter de succes este creativitatea! A avea succes ca si recruiter inseamna sa faci tot ceea ce fac si ceilalti recruiteri si ceva in plus. Mobilizeaza-ti creativitatea – poate fi distractiv si foarte productiv.