• 16 Jan. 2024
  • 4 min

Tendințe în dezvoltarea personală și profesională care rămân pe val și-n 2024

Tendințe în dezvoltarea personală și profesională care rămân pe val și-n 2024

Dacă 56% dintre angajații români își doreau un job nou în 2024 conform unui studiu realizat de eJobs la finalul anului trecut, atunci poate ar fi bine de luat în calcul de ce skill-uri ai avea nevoie pentru a face această mutare în carieră. Atunci când nu mai ești mulțumit de locul curent de muncă ai tendința de a da vina pe angajator, pe condițiile de lucru, pe volume mari de sarcini, pe lipsa oportunităților de dezvoltare sau pe un mediu de lucru toxic.

Recomand însă să-ți redirecționezi atenția pe aspecte ce țin de tine și pe ce poți îmbunătăți concret în zona de dezvoltare personală și profesională.

Universitatea din Kent din Marea Britanie preconizează că începând cu 2024 și chiar și după, majoritatea meseriilor se vor concentra în jurul unor domenii precum robotică, inteligentă artificială, cercetare spațială, energie și mediu înconjurător, medicină, social media și internet. Indiferent de felul în care va arăta viitorul meseriilor în 2024 și ce-ți rezervă noul an, schimbarea vine din tine și prin dobândirea sau șlefuirea unor abilități la mare căutare.

 

Care sunt tendințele în dezvoltare personală și profesională în 2024?

Am adunat pentru tine principalele 5 skill-uri care vor rămâne în tendințe și anul acesta.

 

1. Reziliența

Un candidat rezistent este cel perceput ca fiind capabil să gestioneze presiunea, să se adapteze la schimbări și să rămână motivat în ciuda obstacolelor sau eșecurilor. În prezent, locurile de muncă care respectă riguros un program fix, unde sarcinile sunt clare și stabilite de la 9 dimineața până la 17:30 după-amiaza, sunt din ce în ce mai rare sau chiar inexistente. Indiferent dacă e vorba de o firmă mică sau de o multinațională, angajatorii din România își reevaluează frecvent viziunea asupra afacerii, a planurilor și a ideilor. Ceea ce caută în mod constant este adaptabilitatea, iar ultimul lucru pe care și-l doresc este un angajat care se opune schimbărilor.

 

2. Abilitățile tehnice

Tehnologizarea nu mai este o surpriză pentru nimeni. În rândul angajatorilor se dorește din ce în ce mai mult eficientizarea proceselor și reducerea timpilor de livrare. Abilități și cunoștințe căutate:

• Programare și dezvoltare software: Cunoștințe solide în limbaje de programare relevante pentru industrie, precum Python, JavaScript, Java, C++, etc. De asemenea, competențe în dezvoltarea de aplicații web, mobile sau software.

• Analiză de date și inteligență artificială (AI): înțelegerea analizei de date, a machine learning-ului și a conceptelor de AI pentru a extrage informații valoroase din datele disponibile.

• Cloud Computing: competențe în lucrul cu platforme de acest tip precum AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure sau Google Cloud pentru administrarea și dezvoltarea de aplicații și infrastructuri cloud.

• Cybersecurity: cunoștințe solide în protejarea datelor, identificarea vulnerabilităților și în implementarea măsurilor de securitate cibernetică pentru a proteja informațiile sensibile.

În domeniul IT în 2024, printre cele mai căutate poziții și tehnologii se numără: Java, DevOps, QA, .NET/C#, dezvoltare frontend cu React sau Angular, ingineri de date cu expertiză în Cloud Azure/AWS, dezvoltatori full-stack, analiști de date, analiști de business intelligence, administratori de baze de date și ingineri de dezvoltare și operațiuni (DevOps Engineers).

Urmând cele menționate anterior, cum putem eficientiza și îmbunătăți un proces altfel decât prin creativitate și prin dezvoltarea unor soluții de îmbunătățire? Am observat în rândul angajatorilor o dorință cât mai mare de a delega. Se caută acei candidați care gândesc „outside the box”. Nu poți veni cu idei de îmbunătățire fără cunoștințe tehnice, tool-uri noi. Toate aceste skill-uri se leagă si merg mână-n mână.

 

3. Atitudinea proactivă, pozitivă

Din topul tendințelor în materie de dezvoltare pe 2024 nu ar trebui să lipsească nici atitudinea. Nu de puține ori mi-a fost dat să am în față 3 candidați sau 3 CV-uri egale din punct de vedere experiență și cerințe, însă total diferite ca abordare. Am știut că pentru angajatorul sau managerul pentru care recrutez, pe lângă experiență, atitudinea corectă face diferența și va cântări cel mai mult în decizia de angajare. Ca și proporție, 70% este despre atitudine și 30% abilități tehnice.

Angajatorii aleg chiar să renunțe la CV-ul perfect care bifează anii de experiență cautați în favoarea unui candidat care:
• S-a pregătit pentru interviu din timp;
• A cercetat compania, poziția și descrierea detaliată a jobului;
• A adresat întrebări relevante și pertinente;
• A manifestat un interes activ și a dat dovadă de curiozitate;
• A prezentat sugestii de îmbunătățire și a venit cu idei constructive încă din timpul interviului.

 

4. Dezvoltare profesională personalizată

În lista de beneficii extrasalariale oferite de companii se întâlnește tot mai des zona de consiliere terapeutică, personală sau profesională. Și este din ce în ce mai evidentă nevoia oamenilor de a se dezvolta pe plan personal.
Dacă acum câțiva ani în discuțiile one-to-one managerii punctau doar zona de KPI-uri, acum angajatorii își doresc ca managerii lor să se ducă mult în zona personală, desigur ajutați de teste de personalitate pentru a identifica profilul candidatului. Am înțeles cu toții că nimeni nu este perfect și ideal ar fi să valorificăm calitățile fiecărui membru al echipei la potențialul maxim.

Iar asta poate fi realizat doar dacă ne îndreptăm foarte mult înspre latura umană. Deci cunoștințele ce țin de zona de psihologie vor fi din ce în ce mai mult căutate și abilitatea de a opera și interpreta testele de personalitate, numerice, abstracte, logice, rationament diagrammatic, rationament inductive. Câteva exemple în acest sens ar fi: Myers-Briggs Type Inventory (MBTI), Inventarul Comportamentului DiSC (DiSC), Profilul Caliper, Inventarul de personalitate Hogan (HPI), Chestionarul de personalitate ocupațională SHL.

 

5. Autonomie

Una dintre întrebările cel mai des adresate în cadrul interviului de către candidat este legată de perioada de inducție și training. Este normal să vrei să știi cine te va ghida la începutul experienței tale, dacă există o persoană dedicată, dacă există un training foarte bine pus la punct. Din experiența avută atât în rol de consultant de resurse umane cu diferite companii cât și ca recruiter intern am realizat că perioada de inducție se face din ce în ce mai des „on the job” – în același timp cu responsabilitățile tale zilnice. Asta înseamnă că din cauza timpului limitat angajatorii aleg să facă perioada de training în timpul programului bazându-se foarte mult și pe zona „shadowing” care inseamnă că persoana nou-venită stă alături de un coleg mai vechi pentru a înțelege și a se familiariza cu procesele.

Ce legătură are asta cu dezvoltarea autonomiei? Presiunea pe cifre, livrabile și obiective face ca angajatorii să nu-și mai permită dislocarea unei resurse – a unui coleg – pentru predarea unui training oficial. Din această cauză, există o căutare intensă pentru persoanele autonome, orientate către găsirea răspunsurilor și soluțiilor, în cele din urmă devenind independente.

 

Câteva concluzii de final

Indiferent de direcția în care se îndreaptă piața, chiar și în contextul în care unele locuri de muncă ar putea să dispară, fie că suntem într-o criză financiară sau nu, chiar și fără abilități tehnice (deoarece poți avea impresia, citind acest articol, că doar cei tehnici vor avea șanse să-și schimbe jobul în viitorul apropiat), sugestia mea rămâne aceeași: să cauți mereu oportunități de dezvoltare personală și profesională. Eu cred că echilibrul tinde să se încline mai mult către dezvoltarea personală, deoarece, așa cum am menționat anterior, mulți angajatori caută mai degrabă o atitudine potrivită decât un CV ideal.

 

Ți-a plăcut articolul Tendințe în dezvoltarea personală și profesională care rămân pe val și-n 2024? Citește și:

De ce ar trebui să aplici la joburi la început de an

6 semne că interviul de angajare a decurs bine

Mituri despre liderii introvertiți

A fost util articolul? 15
dezvoltare personaladezvoltare profesională

Leave a Reply