• 23 Dec. 2016
  • 3 min

Top 10 cele mai influente limbi străine

people talking

Este lesne de înțeles că o limbă străină te poate ajuta în carieră, dar care este cea mai utilă? Iată un top 10 al celor mai influente limbi din lume.

Probabil că ai observat că tot mai mulți angajatori se așteaptă de la candidați să știe cel puțin o limbă străină. Fie că lucrezi în marketing sau în construcții, în mediul bancar sau în contabilitate, în medicină sau în vânzări, cunoașterea unei limbi străine îți poate oferi numeroase avantaje, precum:

  • acces la traininguri internaționale;
  • oportunități de joburi în alte țări;
  • networking cu oameni din toate părțile lumii;
  • împărtășirea și descoperirea de idei noi;
  • acces la economii noi pentru business-ul tău.

Într-o lume atât de globalizată, cu societăți poliglote, cunoașterea unei limbi străine este esențială pentru facilitarea comunicării și pentru a le permite oamenilor să participe la activități culturale, sociale și economice. Dar care sunt cele mai folositoare limbi? În lume, sunt peste 6.000 de limbi vorbite, în acest moment. În același timp, doar în jur de 20 de limbi sunt vorbite de jumătate din populația lumii, în top aflându-se mandarina (dialect al limbii chineze), care numără peste un miliard de vorbitori.

Totuși geografia de una singură nu este suficientă să indice influența pe care o limbă o are în mediul business, după cum explică Kai Chan, creatorul Indexului de Influență a Limbajelor (tr. Power Language Index). La baza indexului său stau cinci piloni principali, după care au fost clasate cele mai influente limbi: geografia, economia, comunicarea, mass-media și diplomația. Acestea se traduc prin posibilitățile de a călători, de a participa la o economie, de a iniția și întreține un dialog, de a consuma produse media (și, astfel, de a cunoaște mai bine lumea) și de a participa la relații internaționale. În fapt, indexul este  clădit pe 20 de indicatori ce măsoară influența asupra limbajului, care nu reprezintă meritul, frumusețea sau cultura unei limbi.

Top 10 limbi clasate în Indexul de Influență a Limbajelor

 

Pe baza indicilor, în top se clasează astfel:

  1. Engleza
  2. Mandarina
  3. Franceza
  4. Spaniola
  5. Araba
  6. Rusa
  7. Germana
  8. Japoneza
  9. Portugheza
  10. Hindusa

De remarcat este faptul că toate limbile clasate în top 10 reprezintă, nu întâmplător, centre de putere economică. Engleza, de departe cea mai influentă limbă în top (deși, cum am menționat mai sus, nu este cea mai răspândită), este limba dominantă a trei dintre națiunile G7 (SUA, Marea Britanie și Canada) și și-a pus amprenta asupra culturii globale. De asemenea, primele 6 limbi din top sunt și limbile oficiale ale Națiunilor Unite. Iar celelalte patru limbi care se califică în top 10 includ alte două limbi BRICS (portugheza și hindusa) și alte două limbi ale unor mari puteri economice (germana și japoneza). Observăm astfel că limba este o componentă esențială a competitivității economice.

Nu sunt suficiente programele de traduceri?

 

Noua tehnologie ne permite să traducem cuvinte și fraze instantaneu, prin programe și aplicații. Dar pot oare aceste dispozitive să înlăture nevoia de a învăța limbi străine? Ce-i drept, tehnologiile de traducere au cam înlocuit dicționarele de traduceri, așa cum dispozitivele GPS au scos din uz hărțile tradiționale.

Pe de altă parte, o limbă înseamnă mai mult decât o colecție de cuvinte – înseamnă o întreagă cultură și este un aspect emoțional al caracterului uman. Așa că, tehnologia, pentru moment, nu ar avea cum să înlocuiască aceste aspecte atât de… omenești.

Iar dacă ai nevoie de un motiv în plus pentru care să înveți o limbă străină, află că studiile arată că poligloții au o gândire critică mai bună și rezolvă problemele mai ușor.

Vorbitorii de limbi străine din România

 

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2012, 48% dintre români pot purta o conversație în altă limbă decât în cea maternă, 22% spun că pot vorbi cel puțin două limbi străine și doar 8% pot vorbi peste trei limbi străine. În topul limbilor străine vorbite de români se numără engleza, franceza și italiana. Ca procent de vorbitori de limbi străine, România se clasează în a doua jumătate a clasamentului european.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply