• 5 Aug. 2017
  • 5 min

De ce trainingurile de performanță sunt necesare în orice companie

Importanta Traingurilor Iulian Chihaia

Iulian Chihaia, senior trainer și fondator Focus Plus, lucrează de peste 11 ani ca antrenor de performanță, contribuind direct la dezvoltarea angajaților din cadrul multor companii. E la fel de pasionat ca în prima zi de a lucra cu oamenii și consideră că fiecare experiență și training e o oportunitate de învățare și pentru el, nu doar pentru cei pe care îi pregătește.

Când era mic, Iulian Chihaia visa să fie inginer, director sau avocat. Nu exista consiliere vocațională prin anii 80, așa că dorințele lui reflectau lucrurile pe care le auzea și le vedea în familie sau din cărți și filme. Pe atunci nu își imagina că va avea un job care să le înglobeze pe toate trei într-o formă sau alta.

 

„Cred că în ceea ce fac acum se regăsesc în mare măsură activități pe care le fac inginerii, directorii și avocații”, povestește Iulian. „Abordarea structurată, planificarea detaliată și execuția, lucrul cu oamenii și implicarea în dezvoltarea lor, deciziile strategice în conducerea afacerii, colectarea și analiza faptelor relevante, interpretarea lor și utilizarea unor raționamente logice sunt acțiuni pe care le fac frecvent în munca mea. Nu cred că atunci când eram mic cineva m-ar fi putut sfătui să mă fac trainer și consultant, dar pot spune cu certitudine și cu satisfacție că drumul pe care l-am parcurs până acum a fost mai frumos și mai bogat decât ceea ce visam când eram copil.”

11 ani de People Management

Iulian a făcut cunoștință cu trainingurile de performanță la puțin timp după ce s-a angajat la Philip Morris, compania pentru care a lucrat timp de 15 ani, și a rămas încă de atunci marcat de această experiență.

 

„Am avut oportunitatea, la doar 4 luni de la angajarea la Philip Morris, să particip la primul meu curs de vânzări, livrat de un trainer experimentat din Marea Britanie. Asta se întâmpla în martie 1993, în Varșovia. Pot spune că atunci am intrat într-o altă lume! Am descoperit un mod de instruire total diferit de tot ce parcursesem eu în anii de școală și asta m-a captivat întru totul. Mi-am spus atunci că trebuie să fructific toate experiențele de dezvoltare în acest nou univers care se deschidea în fața mea. Au urmat multe cursuri de instruire în sală și sesiuni de on-the-job training. Toate m-au ajutat să cresc și să mă dezvolt în acest domeniu fascinant al managementului oamenilor și al vânzărilor, despre care nu știusem practic nimic până în noiembrie 1992. Pasiunea, determinarea și eforturile consistente depuse în fiecare proiect și în fiecare sesiune de învățare m-au condus către momentul când mi s-a propus să devin trainer.”

Iulian Chihaia la curs

Amprenta pe care o lasă participanții la training

Astfel, după 11 ani în care s-a dedicat acestui domeniu, Iulian a adunat o experiență impresionantă și un număr mare de povești, iar una dintre cele mai interesante o reprezintă provocarea de a pregăti persoane cu mai multă experiență decât el. Acest lucru i-ar fi descurajat pe unii, dar Iulian recunoaște că astfel de situații îl fac cu atât mai bucuros și mai dornic să livreze performanță.

 

„Orice provocare nouă îmi creează emoții și asta e bine pentru că mă determină să-mi folosesc în mod optim experiența și abilitățile acumulate de-a lungul timpului. Bucuria vine din faptul că știu că și eu am de învățat de fiecare dată când lucrez cu oameni experimentați. Dorința de a performa foarte bine vine și ea în mod natural. E un ingredient care mă stimulează să merg mai departe.”

 

Pe lângă primul curs la care a participat la începutul lui în carieră, Iulian Chihaia își mai amintește de alte două momente relevante pentru formarea lui:

 

„A doua experiență extrem de valoroasă a fost cursul pe care l-am parcurs la Master Trainer Institute, în Franta. Varietatea de tehnici de facilitare, multitudinea de jocuri tematice și sesiunile de învățare experiențială au fost lucruri absolut extraordinare pe care le-am dobândit acolo. În fine, cursul de gândire strategică m-a facut să văd lucrurile de la un alt nivel. Înțelegerea și evaluarea în ansamblu a tuturor elementelor importante care au impact asupra unei afaceri, raționamentul solid, dar și gândirea creativă sunt principalele mele beneficii câștigate la acel curs. Le folosesc cu toată încrederea și mă bucur de utilitatea lor în toate deciziile importante pe care le iau.”

 

Pe lângă experiența dobândită efectiv la job, Iulian întâlnește, de asemenea, o mulțime de momente formative în viața lui personală. Fie că își pune pălăria de trainer, fie cea de coach, el inițiază scurte sesiuni și cu cei dragi.

 

„Mie îmi place să-i ajut cu un sfat sau o idee, iar ei acceptă bucuroși sprijinul meu. Pe lânga asta, uneori mai folosesc în interacțiunile cu ei tehnici concrete de comunicare și influențare care funcționează la fel de bine ca și în viața profesională!”

Peisajul autohton în HR și Management

Cu atâtea traininguri în spate, l-am întrebat pe Iulian și de părerea lui în ceea ce privește peisajul recrutării în România. Ce lipsuri există și cum pot fi acoperite pentru a atinge obiectivele companiilor?

 

„Nu le văd ca pe niște lipsuri,” explică Iulian. „Ci mai degrabă valorificarea uneori incompletă a unor activități cu un potențial remarcabil în ceea ce privește dezvoltarea oamenilor și creșterea afacerii. Unii încă văd un curs de instruire mai degrabă ca pe un mijloc de motivare a angajaților și mai puțin ca un proces de perfecționare a acestora. Am întâlnit de multe ori oameni de HR care îmi spuneau că nu pot face traininguri deoarece afacerea nu merge prea bine, dar că atunci când lucrurile vor merge mai bine vor face și cursuri. E adevărat că un program de instruire are întotdeauna și o componentă motivațională, dar principalul său rol este să furnizeze participanților cunoștințele și abilitățile relevante care să-i ajute să realizeze cu succes obiectivele de afaceri.”

 

Iulian mai adaugă faptul că procesul de „follow-up” pe care al trebui să îl susțină companiile este și el deseori incomplet, iar în lipsa unui cadru formal de coaching sau mentoring, angajatul care încearcă să aplice ceea ce a învățat la curs și care vede că nu obține rezultatele dorite tinde să revină încet-încet la vechiul său mod de lucru. Această situație reprezintă o oportunitate irosită.

 

Din punct de vedere al recrutării în sine, Iulian le sugerează angajatorilor să utilizeze „tehnici moderne de recrutare, să promoveze în mod eficient anunțurile de recrutare, dar și imaginea de bun angajator. Pentru asta recomand cu mare căldură echipa de profesioniști de la eJobs. Și, nu în ultimul rând, să sprijine și să ghideze încă de la bun început dezvoltarea angajaților.”

 

Iar pe manageri îi sfătuiește că crească autonomia și gradul de responzabilizare al angajaților, să îi implice mai des în dezvoltarea strategiilor de afaceri și să găsească un echilibru între așteptările lor de performanță pe termen scurt și cele pe termen mediu și lung, care vin ca urmare a unui proces consistent de instruire și dezvoltare.

Cum arată viitorul

Ca trainer, Iulian e pasionat de lucrul cu oamenii, care, în ciuda diferențelor multiple, au un atribut în comun: dorința lor de a se dezvolta, atât de vizibilă în majoritatea cursurilor pe care el le organizează.

 

„Mă gândesc la cursul REACH, de gândire strategică, pe care l-am livrat împreună cu prietenul și asociatul meu, Ciprian Vuza, pentru echipa de middle management a unei companii românești din sectorul industrial. Implicarea participanților în sesiunile practice a fost pur și simplu fantastică: au fost echipe extrem de dedicate care au lucrat până noaptea târziu la studiile de caz, obiectivele și strategiile alese de ei, care au fost curajoase și inovatoare, iar discuțiile de analiză și feedback au fost pe cât de provocatoare, pe atât de consistente. La final, în cea de a treia zi, participanții ne-au mărturisit că întregul curs a fost pentru ei o experiență de învățare foarte intensă care i-a scos din starea de confort.”

 

Peste alți 11 ani, Iulian Chihaia se vede lucrând în continuare cu oamenii, la fel de încântat și dornic de astfel de experiențe, iar noi suntem curioși să vedem cum va evolua peisajul autohton în domeniul recrutării și ce tehnici noi vor introduce trainingurile de performanță.

A fost util articolul? 0
cariera

Leave a Reply