• 3 May. 2018
  • 2 min

Vârsta – criteriu de discriminare pe piața forței de muncă?

diferenta salarială între femei și bărbați
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Vârsta se află pe primele locuri în topul criteriilor de discriminare în procesul de recrutare, procentul angajaților români de peste 55 de ani se menține la 40%, mai mic decât media Uniunii Europene de 55%, arată o analiză realizată de Smartree. Acest fapt demonstrează, în continuare, o reticență din partea companiilor de a angaja persoane de vârsta a doua.

„Există încă angajatori subiectivi pe plan local, care includ în procesele de recrutare elemente discriminatorii, cum ar fi vârsta, anumite grade de handicap, etnia și, eventual, în anumite părți ale țării, naționalitatea. Astfel, unele companii resping din start candidații trecuți de o anumită vârstă, fără a le acorda șansa de a stabili cel puțin un interviu. Estimările pe termen mediu și lung în ceea ce privește populația României, tot mai îmbătrânită și în continuă scădere, vor determina companiile ce activează la nivel local să își îndrepte atenția și către anumite categorii care în momentul de față sunt defavorizate”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

 

Care e diferența între salariile bărbaților și femeilor din România?

România înregistrează un decalaj de 5% raportat la diferențele salariale medii între bărbați și femei, fiind mult sub pragul înregistrat la nivel european, mai arată analiza Smartree. În ce privește decalajul salarial mediu între femei și bărbați la nivelul UE, acesta este de 16,3%.

 

„Constatăm că din ce în ce mai mulți angajatori din România sunt obiectivi în ceea ce privește diferențele salariale, mizând pe profesionalism și respectarea unor principii etice. Tendința este susținută în acest context și de noua generație de angajați, care își negociază contractul de muncă după alte principii decât predecesorii lor. Așadar, diferențele salariale tind să fie mai mici sau aproape inexistente în cazul tinerilor de până în 35 de ani, precum și al celor nou intrați în câmpul muncii”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

 

Pe de altă parte, conform analizei Smartree, România este una dintre puținele țări din UE în care rata de angajare a femeilor a scăzut ușor începând cu anii 2000, stabilizându-se în jurul procentului de 58%, comparativ cu procentul de 75% angajați bărbați, în creștere în ultimii 5 ani.

 

De asemenea, la nivelul Uniunii Europene s-a observat un decalaj redus al ratelor ocupării forței de muncă dintre bărbați și femei, ce rezultă din creșterea numărului locurilor de muncă ocupate de femei.

 

Totodată, cu toate că în ultima vreme femeile sunt mult mai vizibile pe plan profesional, de la mediul antreprenorial, până la top managementul marilor corporații, bărbații sunt în continuare mai des promovați decât femeile și, prin urmare, mai bine remunerați. La nivelul statelor din Uniunea Europeană, mai puțin de 6% dintre directorii generali executivi sunt femei. Unul dintre domeniile în care femeile sunt cel mai puțin implicate în funcții de conducere, procentajul fiind considerabil în favoarea bărbaților, este mediul politic.

 

Citește și:

Da, uneori joburile și oportunitățile chiar pică din cer

De ce trebuie să ții cont atunci când te muți cu jobul în alt oraș sau altă țară?

Să mă angajez din timpul facultății?

A fost util articolul? 0
  • AvatarNUME zice

    Titlul spune un lucru, articolul este despre cu totul altceva.

Leave a Reply