• 5 Apr. 2019
 • 7 min

Viața de freelancer – ghid complet

freelancer

Îți dorești de ceva timp să devii freelancer? Să fii propriul tău șef. Să muncești când, cum și cu cine vrei. Să stai în hamac, cu laptopul în față și să finalizezi un proiect. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre un freelancer ca să poți lua o decizie informată. Îți vom explica, pe rând, cum îți poți începe activitatea de freelancer, cum să-ți găsești clienți, cum să te organizezi și care sunt capcanele de care trebuie să te ferești.

 

Te gândești de ceva timp să-ți dai demisia de la job și să devii freelancer. De ce? Poate că ți-ai dat seama că ai alte priorități în viață. Vrei echilibru. Poate vrei să mergi mai des la teatru sau la tenis. Să pleci în concediu fără laptop. Să petreci mai mult timp cu copiii. Să cumperi cadouri de Crăciun înaintea ajunului și să ajungi la supermarket în afara orelor de vârf, când e super-aglomerat.

Poate te simți atât de burnout, de epuizat fizic și mental, încât îți dorești să te refugiezi în pasiuni precum designul floral sau pictura. Sau pur și simplu te-ai săturat ca firma să factureze clienții cu 150 de euro/oră și tu să fii plătit cu 20 de euro/oră.

Ce este un freelancer

Să luăm exemplul Larisei G., care a devenit freelancer în 2013, în zona de jurnalism, management și antreprenoriat. Partea bună este că a câștigat timp pentru ea, familie și prieteni, timp complicat de procurat dacă muncești la program și peste program. Timp pe care l-a investit în vacanțe, care n-au scăzut sub două-trei luni pe an, în înot, munte, bicicletă, Deltă și mare. Timp petrecut cu copilul, în grădină, cu animalele, cu prietenii. Timp pentru citit, studiat, explorat teritorii noi, pentru proiecte noi, relații noi, oameni noi. „Pe scurt, evoluție. O mini-viață care înainte habar n-aveam că e posibilă”, spune Larisa.

Indiferent de motivul care te îndeamnă să devii freelancer și să cauți joburi online ar fi bine să ții cont de câteva lucruri atunci când decizi să-ți iei viața în propriile mâini. Să le luăm pe rând.

Freelancer Jobs: domeniile care ți se potrivesc

Paleta este destul de largă și sunt multe domenii potrivite pentru un freelancer. Dacă ești specializat/ă în zona de soft skills, te poți orienta către relații publice și comunicare sau spre consultanță de marketing și business. La fel de bine poți scrie articole și ebook-uri sau să faci copywriting. Ca să nu mai vorbim de microjoburi de freelance pe SEO, web design sau design grafic.

În cazul în care ai înclinații spre hard skills, atunci trebuie să știi că sunt căutați programatorii sau cei care fac aplicații mobile și testare de softuri. Găsești o mulțime de joburi online de freelance în aceste domenii.

Aproape orice serviciu poate fi însă livrat și de un freelancer, nu numai de un angajat. Iată câteva exemple concrete de oferte existente pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România:

Cum să facturez: prin SRL sau PFA?

Ambele au avantaje și dezavantaje. Dacă decizi să-ți organizezi activitatea de freelance într-un SRL, dezavantajul este că va trebui să lucrezi cu o firmă de contabilitate. Vei avea acces la banii tăi fie lunar, prin salarii pentru care trebuie să plătești taxele adiacente, fie prin dividende, pe care poți să le scoți trimestrial.

Dacă îți formezi un PFA (Persoană Fizică Autorizată), partea bună este că ai acces la bani din ziua în care ți-au intrat. Partea mai puțin bună este că va trebui să-ți tii singur/ă contabilitatea.

De cele mai multe ori, un freelancer se orientează către un PFA și nu către un SRL. Iată de ce:

 • Timpul de realizare al unui PFA este relativ scurt. Poți face rost de toate actele aproximativ 10 zile, iar dosarul nu trebuie să fie asa de stufos ca atunci când vrei să înființezi un SRL
 • Costul de realizare al unui PFA este mic comparativ cu cel al unui SRL
 • Contabilitatea în partidă simplă. Cu alte cuvinte, nu ai nevoie de un contabil și o poți face chiar tu
 • Nu se face plata dividendelor. Nu trebuie să plătești 16% impozit pe dividende, ca în cazul unui SRL, pentru a-ti lua profitul din firma. În plus, poți să folosești oricând banii pe care îi încasezi pentru a face plăți personale
 • Poți să ai și angajați dacă vrei
 • Ești nevoit să depui doar câteva declarații anuale
 • Ai posibilitatea să-ți deduci toate chelutielile afacerii, plus cele declarate cum ar fi: chiria, motorina, taxi, abonamente la telefon și internet, utilități, licențe IT
 • Ai posibilitatea să te angajezi și undeva part-time

freelancer romania joburi

Iată care sunt taxele pe care ar trebui să le plătești dacă îți formezi un SRL sau un PFA:

SRL (microîntreprindere)

 • 1% impozit pe venit pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați
 • 3% impozit pe venit pentru microîntreprinderile care nu au salariați
 • 5% impozit pe dividende
 • 10% pentru sănătate (CASS): se datorează doar dacă asociatul a încasat venituri din dividende peste plafon (plafonul este de 12 luni x 2080 lei = 24.960 lei). Suma datorată este deci de 2496 lei/an. Dacă nu se depășește plafonul, nu se plătește.

PFA:

 • 10% impozit pe venit net (venituri – cheltuieli deductibile)
 • Potrivit Codului fiscal, PFA datorează CAS şi CASS doar în situaţia în care estimează că în cursul anului 2019 va obţine lunar un venit de cel puţin 2.080 de lei, cât este valoarea salariului minim pe economie, începând cu 1 ianuarie 2019. Asta înseamnă un venit anual de peste 24.960 de lei.
  • CAS plătită de o persoană fizică autorizată va fi în acest an de 520 de lei pe lună, asta însemnând 25% din salariul minim brut pe economie. Pe an, o PFA va plăti o contribuţie la pensie de 6.240 de lei.
  • Sunt scutite de plata CAS persoanele fizice autorizate care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale.
  • 10% pentru CASS, în valoare de 208 lei/lună sau 2.496 de lei pe tot anul.

Astfel, contribuţiile totale ale unei PFA pentru anul 2019 la pensii şi sănătate vor fi de cel puţin 7.488 de lei, 624 de lei/lună, în situaţia în care estimează că nu obţine un venit anual brut de cel puţin 24.960 de lei, dar optează individual pentru plata CAS şi CASS. În cazul în care PFA-ul obţine un venit anual de peste 24.960 de lei brut, contribuţiile la CAS şi CASS se vor ridica la cel puţin 8.736 de lei (728 de lei/lună).

 

freelancer at work

Ca freelancer, poți să lucrezi de unde vrei. Important este să livrezi proiectele bine și la timp.

Cum să te faci cunoscut ca freelancer și să faci rost de clienți

Viața de freelancer te atrage, însă cum faci rost de clienți? În primul rând, oamenii trebuie să știe că ești freelancer. Asigură-te că faci public noul tău statut, căci degeaba oferi tu servicii de calitate de care nimeni nu știe.

Du-te la companii și explică-le ce avantaje ar avea dacă ar lucra cu tine: ești bine pregătit, eficient și respecți deadline-urile cu sfințenie. De cele mai multe ori, totul începe cu o discuție la o cafea. Acela este momentul în care se creează relații personalizate.

Aplică pentru un job și oferă-le apoi servicii de freelancer. Asociază-te și cu alții freelanceri care au competențe complementare cu ale tale, pentru a ajunge la cât mai mulți clienți potențiali.

În orice situație, evită să devii freelancer direct de pe băncile școlii. Fă rost de ceva experiență, măcar câțiva ani, lucrând la companii și abia apoi ia-o pe cont propriu. În majoritatea cazurilor, primul client e compania de la care ai plecat.

Există și site-uri specializate pentru freelanceri, precum Upwork, Freelancer, Fiverr, 99designs sau Hireable. Aici găsești tot felul de proiecte pentru care concurează, de multe ori prin preț, freelanceri din toată lumea.

Pentru a te diferenția, alocă-ți timp pentru a-ți crea un profil cât mai atractiv pentru fiecare site în parte. După câteva proiecte realizate, în principiu pe bani puțini, ai șanse ca profilul tău să urce în topul preferințelor site-ului și să ai acces la proiecte mai consistente din punct de vedere financiar.

Secretul, atunci când ești freelancer full-time, este să te gândești tot timpul că ești CEO-ul propriei tale companii de freelancing. Educă-te pe partea financiară, nu ai de ales. Tu ești responsabil/ă pentru tot ce ți se întâmplă. Stabilește-ți propriile reguli și respectă-le.

Partea nevăzută a vieții de freelancer

Viața de freelancer nu este numai roz. Sună bine ideea de a fi propriul tău șef, numai că te trezeși, peste noapte, că te-ai transformat într-un „om-orchestră” care trebuie să le facă pe toate. Trebuie să îți rezolvi singur probleme de IT și de contabilitate. Trebuie să atragi clienți, să negociezi și să fii om de vânzări. Să facturezi. Să recuperezi creanțele. Și să duci gunoiul.

Când le pui pe toate cap la cap, iată că timpul tău liber se împuținează. Cum îți arată ziua de muncă? Te scoli de dimineață, îți faci cafeaua și te așezi la calculator. Ești singur, nu ai cu cine să scoți o vorbă, căci tentația să lucrezi de acasă, din pat sau din balcon e mare.

joburi de freelancer romania

„Mie îmi lipsește lucrul în echipă, mi-e dor de mersul la cantină în grup, de râsul și glumele la locul de muncă, de spiritul de familie care se încheagă într-o echipă frumoasă”, spune Larisa.

Ascuns în bârlog, începi să contactezi potențiali clienți. Încerci să le explici de ce nu poți să lucrezi pe gratis pentru ei. Dai zor să termini proiecte la care se apropie deadline-ul. Te pui la curent cu ultimele schimbari legislative, care te afectează direct. Îți faci contabilitatea. Suni iar un potențial client, căruia îi propui să lucrați împreună. Îi explici, pentru a treia oara, de ce e mai avantajos să lucreze cu tine și de ce nu poți să îi livrezi proiectul pentru așa de puțini bani.

Orele petrecute în fața calculatorului se adună. Vei ajunge să lucrezi mai mult poate decât atunci când erai angajat. E drept, tu alegi când să lucrezi și cu cine. Încerci, uneori în zadar, să recuperzi facturi neplătite de luni de zile. La un moment dat te consolezi cu faptul că ai că ai lucrat pe gratis o lună și că nu-ți vei vedea niciodată banii pe acel proiect de freelancing.

„Țeparii și clienții rău-platnici sunt un risc permanent. E suficient să primești două lovituri într-un an ca să te doboare. Ai nevoie de mult timp, rezerve financiare și sprijin de la cei din jur ca să te redresezi”, spune Larisa. Asta dacă ai psihicul puternic, pentru că sunt și momente când simți că „încă o lovitură ca asta și nu mă mai ridic deloc”.

Pe lângă gaura financiară pe care clientul rău platnic ți-o lasă, efectul psihologic este mult mai mare. Parcă nu-ți mai vine să contactezi noi clienți, de teamă să n-o pățești la fel. Dezamăgirea poate fi copleșitoare și ideea de a renunța la independență prinde contur. Este mult mai ușor să știi că salariul îți intră lunar, că cineva îți repară calculatorul, că un alt coleg se ocupă de aducerea clienților și că echipa juridică se ocupă de contracte și de recuperarea creanțelor.

Activitatea de freelancer va fi reglementată

În ciuda tuturor potențialelor obstacole, fenomenul freelancing-ului este în plin avânt în România. Există acum aproape 1,4 milioane de freelanceri, potrivit datelor Eurostat pe trimestrul al treilea 2018. Numărul lor s-ar ridica chiar la 2,1 milioane, conform Institutului Național de Statistică (INS), ceea ar reprezenta cam 25% din totalul populației active pe piața muncii.

„Tendința este de creștere. Tot mai mulți români decid să devină freelanceri, deși nu există politici coerente care să-i ajute să se dezvolte”, spune Anca Rancea, președintele Asociației Freelancerilor din România.

Asociația, care până recent nu a fost foarte activă, vrea să organizeze un recensământ al tuturor celor care desfășoară activități de freelancer în Romania. Anca lucrează acum la legea freelancing-ului, care ar trebui să devină funcțională în toamnă. Tocmai s-a întors de la Bruxelles, unde a obținut promisiunea unor membrii în Comitetul Economic și Social European (CESE) și în Parlamentul European că vor susține legea.

„Vreau să fie recunoscut statutul de freelancer, ca cel de angajator și de angajat. Legea trebuie să aducă reglementări ale activității de freelancer din punctul de vedere al veniturilor și al mecanismelor de suport, care să îi ajute să crească”, spune Anca.

freelancer romania

Acum, când o instituție financiară se uită la un freelancer, vede toate semnalele de alarmă: este o persoană fără girant în spate, cu venituri inegale și instabile.

Legea vrea și să introducă în codul CAEN meserii noi, derivate din avântul tehnologic, precum influencer, YouTuber, vlogger sau consultant SEO.

„Este momentul ca toți freelancerii să strângă rândurile. Fiecare să-mi spună ce problemă a întâmpinat, ca să o pot introduce în lege”, spune Anca.

Freelancer informat

Sperăm că ți-am răspuns celor mai importante întrebări legate de viața de freelancer. Indiferent de motivele care te îndeamnă să-ți schimbi statutul profesional, nu uita că, din acel moment, îți iei viața în propriile mâini.

Meseria de freelancer se învață, cu un minim de organizare și de deschidere. În final, însă, de tine va depinde să te promovezi, să-ți găsești clienți și să te asiguri că ești plătit corect pentru munca pe care o prestezi.

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul, atunci s-ar putea să-ți placă și:

Cum dezvolți competențe noi pentru a face față unui job

O treime din cerințele unui loc de muncă vor fi complet noi în 2020

A fost util articolul? 54
angajat
 • AvatarRatoi Ancuta zice

  Doresc sa îmi schimb jobul

 • AvatarElena zice

  In cazul in care veniturile anuale nu depasesc plafonul de 24.960 lei, nu e posibil sa se reduca contributiile la CAS si CASS la mai putin de 600 de lei pe luna? Stiam ca pentru CAS, e 200 de lei pe luna (1200 lei/6 luni, platiti odata), iar pentru pensii se poate contribui cu suma dorita lunar intr-un cont privat. Asa este…sau imi scapa ceva? Multumesc!

Leave a Reply