• 11 Mar. 2019
  • 3 min

O treime din cerințele unui loc de muncă vor fi complet noi în 2020

loc de munca

Una dintre cele mai mari probleme pe care le întâmpini când vrei să-ți iei primul loc de munca este lipsa experientei și a abilităților soft, deși vii după ani buni de facultate. Aceeași problemă o întâmpină și angajatorii care ajung să extindă perioada de recrutare pentru a găsi omul potrivit. Mai mult decât atât, discrepanțele dintre ceea ce înveți în mediul academic și ceea ce ți se cere la primul job par să se adâncească tot mai mult, piața muncii fiind tot mai exigentă și în continuă schimbare. Iată ce poți face pentru a te adapta ușor cerințelor unui loc de munca încă din perioada studenției!

Conform datelor furnizate de Worldwide Economic Forum, o treime din cerințele unui nou loc de munca vor fi complet noi până în 2020. Angajatorii vor fi tot mai atenți la abilități precum adaptabilitatea, rezolvarea problemelor, găsirea soluțiilor, organizarea, munca în echipă, comunicarea și gândirea critică. Aceste date vin în contradicție cu realitatea de pe piața muncii, unde 850 milioane de tineri din țările cu venituri medii și mici ajung adulți fără să aibă abilitățile necesare pentru succesul în viață și la muncă, conform studiilor furnizate de Comisia de Educație.

Ce-i drept poți fi în dificultate când vezi un anunț de job care cere aceste abilități pe lângă competențele tehnice.

Soluția este să te implici în programe care au ca scop dezvoltarea de noi competențe soft și reunesc toți actorii implicați în formare: studenți, angajați, profesori. Unul dintre aceste programe este FUTURE – Construiește cu pasiune și răspunde acestei nevoi prin dezvoltarea de noi competențe soft în rândul studenților care sunt în căutarea unui loc de munca. Programul, susținut de compania TenarisSilcotub, s-a lansat luna aceasta Cluj-Napoca și este primul care integrează studenții – angajații – profesorii în dezvoltarea competențelor soft, necesare pe piața muncii, prin metode experiențiale de lucru.

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de 5 luni la Cluj-Napoca.

 

Ce probleme întâmpini când vrei să-ți iei primul loc de munca

Lipsa de motivație, apatia, implicarea slabă în activități de voluntariat sunt doar câteva dintre trăsăturile noilor generații pe care angajatorii le remarcă. Așadar, după ani buni de studii îți poate lipsi atitudinea potrivită pentru a face față unui job sau chiar puterea de decizie: Învățământul bazat doar pe livrarea de informații nu mai e capabil să îi facă pe tineri atenți și implicați în dezvoltarea proprie. Petrec aproximativ 10 ani în sistemul educațional de învățământ în care sunt învățați să primească informații, iar în momentul în care trebuie să ia decizia primului loc de munca, tinerii își dau seama că nu știu cine sunt și ce își doresc să facă” declară Mădălina Hodorog, fondator ReImagine Education și inițiatoarea programului FUTURE – Construiește cu pasiune.

Programul FUTURE - Construieste cu pasiune

Abilitățile anului 2020: adaptabilitatea, rezolvarea problemelor, găsirea soluțiilor, organizare, munca în echipă, comunicarea, gândirea critică.

 

Educația Altfel te ajută în găsirea primului loc de munca

Primul pas în alegerea primului loc de muncă este identificarea pasiunii tale: „Primul loc de munca poate fi un experiment pentru tineri cu costuri uriașe pentru companiile care investesc în atragerea și retenția noilor angajați. Viziunea programului FUTURE este să ofere uneltele necesare studenților pentru a-și identifica pasiunea și a-și dezvolta competențele care vor dicta succesul pe piața muncii”, continuă Mădălina Hodorog.


Pentru a dezvolta noi competente într-o manieră inedită, programul FUTURE integrează educația bazată pe experiență și pune accent pe 3 piloni esențiali: studenții care sunt în căutarea unui loc de munca; companiile care doresc să atragă noi talente și cadrele didactice din mediul universitar care doresc să aplice noi metode de predare ce ajută tinerii să se cunoască mai bine, să se integreze în echipe și să își cunoască mai bine pasiunile.

 

Programul Future - Construieste cu pasiune

Angajatorii sunt tot mai interesați să te ajute să deprinzi abilitățile necesare pentru primul loc de muncă.

 

Cum te ajută angajatorii implicați în programul FUTURE

Așa cum îți povesteam, și angajatorii întâmpină probleme în recrutare, iar soluția este să se implice în formarea tinerilor încă de pe pe băncile școlii. Tot ceea ce îți rămâne să faci este să profiți la maximum de sesiunile de training pe care le susțin: „Ne implicăm în acest program din dorința de a le oferi studenților aflați în căutarea unui loc de munca un set de abilități și competențe complementare celor dobândite în timpul studiilor universitare, care să le asigure o inserție de succes în viața lor profesională”, spune Laura Mihai, Talent Attraction & Development Manager, TenarisSilcotub.

 

Despre Programul FUTURE – Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de cinci luni la Cluj-Napoca și include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități în cadrul companiei TenarisSilcotub, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei. Compania investește continuu în programe de educație pentru proprii angajați și pentru comunitate, iar din 2015, dispune de TenarisUniversity, un spațiu cu dotări de ultimă generație dedicat dezvoltării profesionale și personale continue.

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De 7 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație bazată pe experiență, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Mai multe detalii legate de program și înscrieri găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Viața de freelancer – ghid complet

Cum obții primul job dacă nu ai experiență

Să mă angajez în timpul facultății?

Cum te poate ajuta voluntariatul în viitoarea carieră

A fost util articolul? 16
absolventiloc de munca
  • AvatarMirica Bogdan zice

    Dar oare companiile si recrutorii impreuna cu mintile alea luminate de fac strategii si tin prelegeri pe la workshop-uri se gandesc ca in Bucuresti in conditiile in care nu prea ai probleme cu cazarea, adica in sensul ca nu platesti chirie iti trebuie minim 2300 de lei net sa traiesti in conditiile in care esti familie monoparentala. Indiferent ca munca consta in a matura sau a aduna chistoace de pe jos, fizica sau intelectuala minim 2300 net fara bonuri, deconturi de transport este nenecesarul unui trai cat de cat acceptabil. La din astea va ganditi inainte sa debitati prostiile cu echipa si counicarea si toate aberatiile voastre in materie?

Leave a Reply