• 26 May. 2023
  • 2 min

Cum să eviți procrastinarea când îți cauți un job

Cum să eviți procrastinarea când îți cauți un job

Căutarea unui nou loc de muncă ar trebui să fie un job în sine și nu doar „niște click-uri rapide azvârlite pe câteva anunțuri”, mai ales dacă vrei să descoperi oportunități serioase ce-ți pot ajuta cariera pe termen mediu și lung. Cu cât te dedici mai mult procesului de schimbare a locului curent de muncă sau pur si simplu identificării unuia în cazul în care nu ești angajat în prezent, cu atât mai mult îți vei spori șansele găsirii unei variante care să te mulțumească. Totuși, trăim în vremuri în care procrastinarea își face simțită prezența în viețile noastre fie din motive legate de fenomenul „scrolling on social media without a purpose or direction”, lipsa motivației or a determinării, distragerile de atenție cotidiene (ieșiri, filme, vizite etc.), lipsa odihnei, extenuarea de la jobul actual plus alte motive.

Practic, procrastinarea te împiedică să depui un efort susținut în procesul de căutare a job-urilor pentru că-ți dă impresia că acest proces durează prea mult și nu te dedici suficient actualizării CV-ului, verificării acestuia, participării la interviuri sau căutarii anunțurilor de angajare. Tot procrastinarea te face să tratezi această activitate cu superficialitate, iar căutarea unei noi slujbe implică seriozitate și profesionalism – pentru că, până la urmă, e cariera ta în joc. Relaxarea, detensioarea și recăpătarea energiei pierdute trebuie luate în serios, însă după această etapă trebuie să fii implicat total în căutarea noului tău job și să nu ai ezitări.

 

Elimină scuzele

Un alt motiv ce te poate distrage de la abordarea serioasă și consistentă a căutarii unui loc de muncă este utilizarea scuzelor precum „Astăzi nu prea mă simt așa motivat, lasă că mă apuc mai bine de mâine sau de săptămâna următoare”, „Stai să mă mai informez încă o dată despre industria x, pare totuși că nu prea sunt oportunități acum în domeniul meu”, „Hai că mai aștept o lună poate apare ceva bun”, „Hai să nu aplic încă pentru că aștept să-mi dea un semn amicul meu, mi-a zis că mă recomandă undeva, mai aștept puțin” ș.a.m.d. Astfel de scuze te pot îndepărta de la parcurgerea sănătoasă a întregului proces de identificare a unui nou job și, mai mult, te pot scufunda în „marea procrastinării”. Așa că soluția este să elimini astfel de scuze și să te apuci de treabă.

 

Gândește pe termen mediu-lung

Nu acționa pe fugă când îți actualizezi CV-ul. Acordă-ți timp pentru a personaliza scrisoarea de intenție, pentru a parcurge cu atenție anunțurile cerințele, calificările necesare și beneficiile job-urilor la care aplici. Adresează întrebări intervievatorilor, fii activ, află esențialul și nu fugi dintr-un interviu în altul doar „ca să-ți faci prezența”. Sigur, vor apărea și oferte rapide, însă uneori drumul aparent cel mai scurt poate fi cel mai lung. Analizează avantajele si dezavantajele, vezi pe termen mediu-lung cum poți evolua și, foarte important, încearcă să lămurești orice neclaritate ai înainte de a accepta un nou job.

 

Setează-ți un orar

Exact ca atunci când lucrezi pentru un angajator, setează-ți programul de lucru, și timpul alocat consultării si selecției job-urilor la care aplici, când urmează să aplici la acestea, când îți îmbunătățesti CV-ul, la ce ore și în ce zile îți vei programa interviurile. Suplimentar vei avea nevoie de timp extra pentru posibile teste de aptitudini, deplasări la sediile angajatorilor, analiza ofertelor de muncă, alcătuirea și depunerea dosarului de angajare și semnarea contractului de muncă, vizita medicală plus alte activități de acest gen.

 

Nu aștepta motivarea din exterior

Dacă vei aștepta să ajungi „în formă maximă” pentru a începe și trata cu seriozitate procesul de căutare a unui loc de muncă, atunci șanșele de reușită pot scădea considerabil. Tu ești singura sursă reală de motivare. Motivația apare atunci când începi ceea ce-ți propui chiar dacă aparent îți este greu. Chiar dacă nu începi perfect, și ajustezi pe parcurs, nu-i problemă. Doar trebuie să începi. Motivația se hrănește din acțiunile tale și astfel crește. Dacă nu începi, atunci ea va rămâne la nivelul curent. Doar tu poți debloca oportunitățile din viața ta profesională!

 

Ți-a plăcut articolul Cum să eviți procrastinarea când îți cauți un job? Citește și:

Ce-i cu diurna și în ce condiții se acordă?

Până unde ne întindem cu flexibilitatea?

Ce informații nu ar trebui să incluzi în CV

A fost util articolul? 5
căutarea jobuluiprocrastinarea

Leave a Reply