• 7 Feb. 2018
  • 3 min

Cum te poate ajuta voluntariatul în viitoarea carieră

viitoarea cariera

Am fost abordată de niște colegi prin anul întâi de facultate, care mi-au propus să mă alătur unui ONG. Am acceptat propunerea cu gândul că oricum nu prea am cum să mă angajez din primul an și poate mă mai împrietenesc cu cineva. Experiența mea însă nu a durat prea mult, cam jumătate de an. Am ales ca orice student, să mă angajez part-time și să câștig și niște bani de cheltuială.

Am fost abordată de niște colegi prin anul întâi de facultate, care mi-au propus să mă alătur unui ONG. Am acceptat propunerea cu gândul că oricum nu prea am cum să mă angajez din primul an și poate mă mai împrietenesc cu cineva. Experiența mea însă nu a durat prea mult, cam jumătate de an. Am ales ca orice student, să mă angajez part-time și să câștig și niște bani de cheltuială.

Surprinderea mea a fost la primul interviu de angajare, unde eu mă așteptam să fiu întrebată de joburile de sezon pe care le avusesem prin liceu. Totuși, printre primele întrebări ale recrutorului au fost cele legate de voluntariat. Și anume: Ce activitate am desfășurat ca voluntar? Ce învățam zi de zi? Ce m-a determinat să activez ca voluntar?

Evident că nu eram pregătită pentru acele întrebări, însă m-am descurcat, i-am povestit acestuia exact ce am făcut. Ce m-a surprins? Faptul că recrutorul nici nu a atins subiectul joburilor anterioare, simțeam că am fost chemată la interviu doar pentru această experiență.

Cum te poate ajuta şi pe tine voluntariatul în viitoarea carieră:

 

Angajatorilor le plac oamenii cu inițiativă

Dacă ești student sau proaspăt absolvent de facultate și nu prea ai ce să treci în CV, atunci experiența pe care ai avut-o ca voluntar îți va veni în ajutor. Tinerii care trec printr-o astfel de experiență în perioada studiilor sunt foarte bine văzuți de angajatori, ei apreciază oamenii cu inițiativă. Ba mai mult, din experiența ca voluntar, angajatorul își poate da seama cât de organizat ești, având în vedere că implicarea în astfel de activități te obligă să te împarți între cursuri, seminarii și rolul tău din comunitatea din care faci parte.

 

Poți crea propriile proiecte de la zero

Încă un avantaj al voluntariatului este că poți pune pe roate un proiect gândit de tine, pornind de la o idee. Ai toată libertatea de încerca, de a testa. Iar în acest fel îți vei da seama dacă poți lucra într-un astfel de mediu și dacă te poți organiza atât pe tine, cât și pe cei din echipa cu care lucrezi.

Lucrul în echipă va deveni o joacă

Și pentru că spuneam de echipă, ca voluntar ai ocazia să lucrezi cu oameni diferiți, însă obiectivele vă leagă. Și dacă nu ai mai făcut asta până acum sau ești o persoană timidă care nu vorbește în public, atunci vei vedea că aici întâlnești mai mulți oameni ca tine. Iar împreună veți putea dezvolta atât proiecte frumoase, cât și capacitatea de a lucra în echipă, de a colabora, de a comunica și de împărți meritele. O astfel de experiență te va învăța să lucrezi în colectiv, iar pe viitor te vei adapta mai ușor personalităților diferite ale oamenilor.

 

Vei deveni mai creativ

Atunci când vii cu o idee nouă, aceasta vine și cu diverse provocări pe care de cele multe ori trebuie să le depășești cu ajutorul creativității. Desigur, nivelul de creativitate depinde de domeniul în care activezi ca voluntar. Însă te pot asigura că oricare ar fi sectorul de activitate, vei reuși să-ți dezvolți spiritul creativ.

 

Poți învăța o limbă străină

Unele ONG-uri au diverse programe de schimb de experiență cu colegi din alte țări. Iar pe lângă faptul că vei putea vedea noi culturi și vei cunoaște oameni cu povești interesante, poți învăța și o limbă străină. Și asta chiar te va ajuta în viitoarea carieră.

Așadar, chiar dacă pe moment ți se pare o pierdere de timp și o astfel de activitate nu-ți aduce niciun câștig financiar, gândește-te la avantajele pe termen lung, la faptul că angajatorilor le plac oamenii implicați și că zi de zi vei învăța lucruri pe care mai apoi să le vei pune în practică la un viitor job.

 

Citește și:

Ce-ți poate oferi un job în vânzări?

Ți-ai schimba jobul, dar parcă nu ai pleca? Cere o contaofertă!

Cum să fii pe aceeași lungime de undă cu șeful tău?

O treime din cerintele unui loc de munca vor fi comlet noi in 2020

 

A fost util articolul? 6
  • AvatarDoina Rateanu zice

    Vreau din tot sufletul meu sa fac voluntariat vă rog vreau sa ma alătur în echipa voastră va rog din tot sufletul meu

    • Bună, Doina,

      Momentan, nu recrutăm voluntari. Ne putem reauzi după ce trece starea de urgență.

Leave a Reply