• 16 Mar. 2018
  • 2 min

Cum obții primul job dacă n-ai experiență

primul job
Autor
Raluca Dumitra
Raluca Dumitra Head of Marketing // De mai bine de 13 ani contribuie la con... Arată mai mult

Ești încă student sau abia ai absolvit facultatea? Vine momentul în care trebuie să te angajezi și apare și dilema inevitabilă: cele mai multe job-uri cer experiență, pe care tu evident n-o ai. Însă, ce să vezi, experiența ți-o faci tot la job, dar cum să te angajezi dacă cele mai multe îți cer experiență? Și, uite-așa, intri într-un cerc vicios din care nu mai știi cum să ieși.

 

Bineînțeles, contează extrem de mult internship-urile și activitățile de voluntariat, însă nu ar trebui să te lași descurajat dacă nici aici nu scorezi bine. N-o zicem noi, o zic oameni cu experiență, care văd zi de zi zeci de CV-uri și țin interviuri cu toate categoriile de vârstă, inclusiv studenți și proaspăt absolvenți.

 

Am stat de vorbă cu Delia Sofonea, People Director la eMAG, unul dintre cei mai apreciați angajatori, pentru a afla ce așteptări au de la tine în momentul în care vii la interviu. Iar cuvintele ei sunt de-a dreptul încurajatoare dacă ești pe punctul de a obține primul job.

Primul job fără experiență? DA!

Delia e de părere că atâta timp cât arăți că îți dorești să obții un job și ești autentic, nu încerci să pari că ești altcineva, din start ești avantajat.

„Eu trebuie să mă adaptez, nu ei. Sfatul meu pentru tinerii din Generația Z ar fi să nu se schimbe. Pentru că ei o să înceapă să ceară ca lucrurile să se întâmple într-un anumit fel, pentru că așa își doresc ei, și, încetul cu încetul, cred că se vor schimba.”

Pare simplu în teorie, însă când treci la practică te blochezi puțin? Nu ar trebui, trebuie să ai încredere în tine și să fii cât se poate de autentic pentru că cel pe care-l vei avea în față la interviu va simți dacă încerci să înflorești lucrurile. Nu ai experiență? Recunoaște, dar precizează că ai o dorință foarte mare de a învăța lucruri noi și de a schimba lumea (dacă e adevărat, bineînțeles), recrutorii vor aprecia, după cum spune și Delia:

„Îmi place că au foarte mare încredere în ei. Eu sunt născută în anii ’80 și în jurul meu am foarte mulți high achieveri, am muncit foarte mult ca să demonstrez și mi-am căpătat încrederea în mine demonstrând că pot. Ce-mi place la tinerii de azi e că, de câte ori vorbesc cu ei, simt că sunt deja acolo: sunt echilibrați, au încredere în ei. Au demonstrat, n-au demonstrat, e doar o chestie de timp.”

Evident că nu toate companiile au aceeași viziune. Vestea bună e că sunt suficiente care să-ți acorde încredere și care să-și dorească să te crească și să îți traseze o direcție în carieră. eMAG e un exemplu, dar sunt multe alte companii, aruncă un ochi pe eJobs.

 

În loc de încheiere, te las cu o încurajare de la Delia, care întârește cele citite până aici:

Dacă vor să se angajaze la eMAG, din punctul meu de vedere, atâta vreme cât sunt smart și deschiși, nu am nicio cerință.”

 

Alte articole despre primul job:

Cum dezvolti competente noi

Cum te ajută voluntariatul în carieră

Punct de pornire în carieră

Cum obții jobul dorit dacă nu ai experiență

O treime din cerințele unui loc de munca vor fi complet noi in 2020

A fost util articolul? 14

Leave a Reply