• 27 Jun. 2019
  • 4 min

Cum dezvolți competențe noi pentru a face față unui job

competente

Studiile din timpul facultății contribuie semnificativ la formarea ta, dar și o experiență dobândită în timpul unui program work and travel. Însă un job nou vine la pachet și cu noi provocări. Adaptarea și dezvoltarea de noi competențe sunt cele mai importante criterii pentru a putea face față unui loc de muncă, arată raportul realizat de Comisia Europeană cu privire la noile abilități în 2018.

Aceste competente noi te ajută să faci față cu brio oricărei evaluări din partea angajatorului. Și să te diferențiezi în contextul în care peste 77 milioane de persoane din Europa cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, aproximativ o treime din populația Europei, au foarte puține calificări pentru a putea lucra în piața muncii la standardele căutate astăzi, spun studiile europene.

Primul pas pentru a te diferenția este să-ți descoperi pasiunea și apoi să vezi cu ce calificări o poți susține. Studiile realizate la nivel european arată că persoanele care își dezvoltă calificări medii au șanse cu 40% mai mari să își găsească un loc de muncă. Calificarea vine de multe ori la pachet și cu starea ta de bine pe care ți-o dorești la job și cu motivația.

competente

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități în cadrul companiei TenarisSilcotub, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei.

 

Cum dezvolți competente noi

Partea teoretică o știi bine: ai nevoie de o pasiune și de calificări pentru a face față cu brio unui job. Dar cum le poți obține dacă ești încă în facultate și îți dorești să te angajezi?

În România, programul FUTURE – Construiește cu pasiune, ediția TenarisSilcotub a fost lansat oficial la începutul lunii martie pentru a răspunde unei nevoi puternice în rândul studenților care sunt în căutarea unui loc de muncă – a angajatorilor care doresc să atragă noi talente precum și a profesorilor universitari care au nevoie de noi metode de predare.

Programul Future Construieste cu pasiune

Prin programul FUTURE poți dezvolta competențe precum: adaptabilitatea, găsirea de soluții, identificarea punctelor forte sau gândirea creativă.



Prin programul FUTURE ai parte de educație experiențială: „Ne întâlnim timp de 5 luni săptămânal cu studenții pentru a dezvolta competențe precum adaptabilitate, găsirea de soluții, identificarea punctelor forte sau gândirea creativă care îi ajută la locul de muncă. La întâlniri însă, participă și profesorii din mediul universitar, precum și angajatori care vin cu noi perspective.” declară Mădălina Hodorog, fondatorul programul FUTURE – Construiește cu pasiune.

Cum te ajută profesorii

Responsabilitatea formării nu este doar de partea ta, ci și de partea profesorilor. Formarea se întâmplă și de cealaltă parte a catedrei. Prin programul FUTURE au loc sesiuni de training dedicate profesorilor care vor să învețe noi metode de predare: „În mediul academic, profesorii pot integra metode noi de predare în cursurile și seminariile din cadrul facultăților pentru a pregăti studenții nu doar pentru competențele lor hard, dar și pentru cele legate de lucrul în echipă, delegare, rapiditate sau creativitate.”, adaugă Călin Crețu, trainer în cadrul programului. Mai mult decât atât, profesorii se întâlnesc cu angajatorii pentru a găsi acele idei practice prin care pot dezvolta abilitățile tinerilor în mediul academic. În acest scop, peste 50 de studenți, cadre didactice și angajatori ai companiei TenarisSilcotub au început oficial întâlnirile ce se desfășoară la Cluj-Napoca pe o perioadă de 5 luni.

FUTURE construieste cu pasiune

Discuțiile cu angajatorii te ajută să afli ce abilități caută, dar și cum te poți pune în valoare la un interviu când nu ai experiență.

Cum te ajută angajatorii sa deprinzi competente

Pentru ști în ce competente noi să investești, ai nevoie și de perspectiva angajatorului: „Facem parte dintr-un context în continuă schimbare unde competente precum adaptabilitatea și capacitatea de a vedea partea pozitivă sau oportunitatea într-un mediu ambiguu sunt piatra de temelie pentru successul profesional și totodată pentru mulțumirea proprie.” declară Laura Mihai, Talent Attraction & Development Manager, TenarisSilcotub.
Pe lângă aceste competențe, contează să ai și insight-uri despre cum te poți adapta mai ușor unui loc de muncă: „Atitudinea este este foarte importantă în completarea aptitudinilor pe care le dobândești în școală și te ajută să te integrezi mai ușor la job” adaugă Laura Mihai.

primul job

Pregătirea pentru primul job înseamnă implicare în programe care îți pot dezvolta abilitățile.

 

Primul job nu este atât de departe când îți definești bine pasiunea și investești în dezvoltarea competențelor de viitor. Adaptabilitatea, capacitatea de a vedea partea pozitivă a lucrurilor și de a găsi soluții sunt abilități tot mai apreciate de angajatori. Ca să le dezvolți, e nevoie să lucrezi la ele încă din timpul facultății. Să participi la programe de formare, precum FUTURE, care includ toți actorii implicați în angajare: studenți, profesori, angajatori.

 

Despre Programul FUTURE – Construiește cu pasiune

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune se desfășoară pe o perioadă de cinci luni la Cluj-Napoca și include sesiuni de training săptămânale cu studenții înscriși în program, activități în cadrul companiei TenarisSilcotub, precum și întâlniri de lucru cu profesorii și angajații companiei. Compania investește continuu în programe de educație pentru proprii angajați și pentru comunitate, iar din 2015, dispune de TenarisUniversity, un spațiu cu dotări de ultimă generație dedicat dezvoltării profesionale și personale continue.

Mădălina Hodorog și Călin Crețu sunt trainerii care vor susține activitățile din cadrul programului FUTURE. De 7 ani, ei dezvoltă programe pentru tineri prin educație bazată pe experiență, iar împreună predau în calitate de cadre didactice auxiliare în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Mai multe detalii legate de program și înscrieri găsiți pe: www.madalinahodorog.ro/future

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Viața de freelancer – ghid complet

Cum obții primul job dacă nu ai experiență

Să mă angajez în timpul facultății?

Cum te poate ajuta voluntariatul în viitoarea carieră

Cum și de ce să mergi cu Work and Travel 

De ce să-ți iei primul job în IT

A fost util articolul? 5
competente dobandite la locul de munca

Leave a Reply