• 22 May. 2019
  • 3 min

De ce să-ți iei primul job în IT

job in IT

Ești la început de drum, când trebuie să te hotărăști în ce direcție vrei să te îndrepți. Indiferent dacă mai ai puțin și termini facultatea sau dacă analizezi deja joburile disponibile pe piață, există câteva întrebări pentru care ai neapărată nevoie să găsești răspunsuri: Ce mi-ar plăcea să fac în următorii ani? În ce industrie cu potențial mare de creștere aș putea avea un salariu bun, chiar dacă încă nu am experiență? Dacă facultatea m-a specializat într-o direcție, dar eu mă gândesc să lucrez într-o altă industrie, ce aș putea să fac?

Să le luăm pe rând. Începe prin a avea o discuție serioasă cu tine însuți/însăți. Gândește-te ce trăsături de caracter te avantajează și ce fel de job te-ar reprezenta. Dacă scopul tău este să câștigi bine încă din primii ani, atunci ar trebui să te îndrepți către o industrie care oferă salarii mari. Răspunsul pentru toate întrebările vine cumva de la sine: un job in IT. Piața este în plin avânt de ceva timp și promite să crească în continuare.

 

Avantajele primului job în IT

 

Iată câteva avantaje pe care le-ai avea dacă decizi să-ți iei primul job in IT:

  • Salariile sunt mari chiar dacă ești un programator începător și aproape că nu există șomeri. Bineînțeles, mărimea salariului depinde de competențele pe care le ai și de jobul pe care îl ocupi. Însă este cu siguranță mai mare decât media pieței.
  • Programul de lucru este flexibil. Tu decizi orele în care vrei să lucrezi. Companiile de IT sunt în general foarte flexibile când vine vorba de program. Poate că ești mai eficient dimineața sau, dimpotrivă, te concentrezi mai bine în a doua parte a zilei. Depinde de tine.
  • Piața de IT este în creștere. Tot mai multe companii își deschid birouri în România și caută programatori. Ai deci de unde alege.
  • Cererea de IT-iști este mai mare decât sistemul de învățământ poate să genereze. Poate că ai auzit vorbindu-se despre criza de pe piața muncii. Zona de IT resimte cel mai puternic lipsa specialiștilor. Pur și simplu este nevoie de mai mulți angajați în IT decât există în acest moment pe piață.
  • Tu decizi țara în care vrei să lucrezi. Companiile multinaționale au operațiuni în multe țări. În plus, poți aplica direct pentru un job in IT în alte țări. Limbajul de programare este universal, iar cererea de IT-iști este mare peste tot în lume.

 

Trebuie însă să iubești tehnologia și să ai răbdare. Să fii dispus să înveți mereu ceva nou, astfel încât să nu te simți depășit de noile tehnologii. Indiferent de jobul tău în IT, să știi că spiritul de echipă este esențial și fiecare om are rolul lui în echipă. Întotdeauna va exista un coleg cu mai multă experiență decât tine sau care are o informație ce ție îți lipsește. Așa ca fii deschis și încearcă să ai relații cât mai bune cu viitorii tăi colegi.

Și un element-cheie de care să ții cont: trebuie neapărat să fii capabil să respecți deadline-ul pe care l-ai stabilit pentru un proiect. Găsește-ți propriul stil de lucru, fie de unul singur sau împreună cu echipa, dar la final livrează proiectul exact când ai promis. Este o formă de respect atât pentru compania la care lucrezi, cât și pentru tine.

 

Cursuri IT de specializare la Coders Lab

 

Ce te faci însă dacă ai decis să lucrezi în IT, însă pregătirea ta este în alt domeniu, cum ar fi marketing sau vânzări? Cel mai simplu ar fi să te înscrii la o facultate de profil. Dezavantajul este că ai putea să devii specialist de-abia după trei ani, cel mai devreme. Dacă ești curajos/oasă și cunoști oameni în domeniu, ai putea să stai pe lângă unul dintre ei și să încerci să „furi” meserie din mers. Este însă destul de greu, căci limbajul de programare poate părea, la o primă vedere, plin de hieroglife pentru cineva care nu se pricepe.

Varianta cea mai la îndemână ar fi să urmezi un curs de specializare, care să te ajute să-ți faci intrarea în domeniu. Există mai multe opțiuni pe piață, însă cea mai la îndemână pare cea oferită de Coders Lab. Este o companie poloneză care, împreună cu eJobs, te ajută să obții o diplomă de junior developer în șapte săptămâni.

E drept, vei avea parte de o lună și jumătate de cursuri intensive, ca la facultate sau chiar mai mult: opt ore pe zi, de luni până vineri. Cu profesori. Cu teme zilnice. Cu proiecte în weekend. Cu examen. Dar la final vei avea deja un portofoliu și un CV puternic, care să arate proiectele la care ai lucrat și care să iasă în evidență în fața angajatorilor.

Dacă te interesează cursurile Coders Lab, lasă datele tale de contact în formularul de mai jos. Vei face astfel primul pas către lumea programatorilor și a locurilor de muncă bine plătite. Începe de astăzi, căci peste un an îți va părea rău că nu ai început acum. Alegerea este a ta.

Vrei să-ți iei primul job în IT? Te ajutăm noi! Intră pe www.coderslab.ro

 

Dacă ți-a plăcut articolul, s-ar putea să-ți placă și:

Ai nevoie de facultate ca să obții un job bun?

Învață programare rapid și găsește-ți un job în IT

Cum dezvolți competențe noi pentru a face față unui job

A fost util articolul? 10
primul job

Leave a Reply