Cosmin Mălureanu, un tânăr antreprenor pasionat de economie și IT și cofondator al Ascendia, furnizor de soluții de e-learning, dezvăluie etapele parcurse de compania pe care o conduce până la listarea pe piața AeRO a Bursei de Valori București.
Cosmin Mălureanu, un antreprenor de 35 de ani, a ajuns să listeze pe piața AeRo a Bursei de Valori București (BVB) o companie pe care a înființat-o în 2007, cu bani câștigați pe piața de capital. „Procesul de listare a început acum circa trei luni. Mi s-a părut un proces normal ca procedură, dar provocator din punct de vedere al volumului de lucru, pentru că sunt mulți pași pe care trebuie să-i respecți. De exemplu, a fost nevoie să ne transformăm din SRL în SA, lucru care necesită timp. Apoi a fost nevoie să găsim o firmă de brokeraj, care să intermedieze listarea la Bursă. După toate acestea a început efectiv procesul de listare, care a implicat depunerea unor documente la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară -n.red.), închierea unui contract cu Depozitarul Central și, în cele din urmă, semnarea unui contract cu Bursa”, spune Cosmin Mălureanu, director general și cofondator la Ascendia, o companie românească de e-learning.
Listarea Ascendia va avea loc pe 7 iulie. Cosmin Mălureanu și fratele său, Alex, care este, de asemenea, implicat în companie, vor pune în vânzare 5% din numărul total (1,44 de milioane) de acțiuni emise. Ulterior, în funcție de interesul investitorilor, proprietarii companiei pot vinde încă 5% din acțiunile emise, în total.
„Banii pe care îi vom obține în urma listării pe AeRO vor fi folosiți pentru dezvoltarea de noi produse”, precizează Cosmin Mălureanu.
Listarea Ascendia pe AeRo vine la circa două luni de la momentul în care fondul de investiții Certinvest Dinamic a intrat în acționariatul companiei, prin participarea la o majorare de capital social. Fondul de investiții deține 10% din acțiunei Ascendia, pentru care a plătit 275.000 de euro. În afara Certinvest Dinamic, ceilalți acționari ai companiei sunt Cosmin Mălureanu (63%), Alex Mălureanu (22,5%) și Adriana Ioana Mălureanu (4,5%), soția lui Cosmin Mălureanu.
„În funcție de rezultatele financiare pe care le vom avea, luăm în calcul listarea pe piața principală a Bursei de Valori. Acest lucru, dacă se va întâmpla, va avea loc în circa doi ani. Îmi doresc să dezvolt această companie cât mai mult. Scopul meu pe termen lung nu este să cedez controlul companiei către un alt acționar majoritar, ci să cresc businessul”, menționează directorul general al furnizorului de soluții e-learning.
Cosmin Mălureanu, un pasionat de economie și IT, a dezvoltat Ascendia cu circa 100.000 de euro, bani pe care i-a obținut din investiții făcute pe BVB. El și-a început activitatea la Bursă cu 20.000 de euro, sumă pe care a primit-o după ce a ieșit din acționariatul Spider Net, o altă firmă cu activități în zona IT în care a fost cofondator.
Ascendia a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de aproximativ patru milioane de lei, de peste trei ori mai mare decât în 2014. De asemenea, compania a înregistrat un profit net de 1,33 de milioane de lei în 2015, față de valoarea de 160.000 de lei din 2014.
„Pentru anul acesta ne-am bugetat o creștere de doar 10% a cifrei de afaceri comparativ cu 2015, deoarece scopul nostru este să dezvoltăm produse noi. Iar impactul produselor pe care le vom dezvolta în 2016 se va vedea, semnificativ, în evoluția businessului din 2017”, adaugă Cosmin Mălureanu.
Ascendia produce software educațional, atât pentru angajații din companii, cât și pentru preșcolari și școlari.