• 24 Nov. 2006
  • 2 min

10 NU-uri într-o scrisoare de intenție

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scrisoarea de intentie este primul lucru pe care angajatorii il vad atunci cand deschid dosarul tau. Evita cele 10 greseli curente si fa ca prima impresie despre tine sa fie una buna, si de lunga durata.

 

1. NU folosi la nesfarsit pronumele Eu.

Scrisoarea ta de intentie nu este o autobiografie. Accentul ar trebui sa cada pe felul in care indeplinesti tu nevoile angajatorului, si nu pe povestea vietii tale. Evita pe cat se poate o atmosfera de egocentrism prin folosirea cat mai rara a acestui pronume, mai ales la inceputul propozitiilor tale.

2. NU folosi o introducere slaba.

Persoanele aflate in cautarea unui job, raman impotmolite inca de la inceput, in introducerea unei scrisori de intentie. Rezultatul este de obicei o introducere slaba, neconvingatoare care nu reuseste sa atraga atentia cititorului. Uita-te la exemplul acesta:

Neconvingator: Va rog luati-ma si pe mine in considerare pentru postul de Reprezentant Vanzari.

Caldut: Nevoia firmei dumneavoastra de o performanta absoluta in domeniul vanzarilor, intalneste o excelenta completare in experienta mea de 3 ani, aflat pe prima pozitie a producatorilor multimilionari.

3. NU uita sa mentionezi cele mai importante calitati ale tale.

O scrisoare de intentie este o scrisoare de vanzare, care te vinde pe tine drept candidat. La fel ca si un CV, ar trebui sa fie concisa si sa ofere principalele motive pentru care tu ar trebui sa fii chemat la interviu. Strategia unei scrisori de intentie de succes include si accentuarea celor mai importante realizari ale tale. De exemplu:

Aptitudini de comunicare: Cinci ani de experienta in comunicarea in public si un fond solid in comunicarea scrisa la nivel executiv.

Experienta PC: Nivel profesionist in toate aplicatiile MS Office si experienta in dezvoltarea website si design.

4. NU scrie prea mult, dar nici prea putin!

Daca scrisoarea ta de intentie are doar unul sau doua paragrafe, atunci probabil ca nu prea are informatii care sa te vanda in mod efectiv. Daca depaseste o pagina, s-ar putea sa ii faca pe cititorii ei sa adoarma. Mentine-ti scrisoarea concisa, si respecta timpul cititorului.

5. NU copia cuvant cu cuvant CV-ul tau.

Scrisoarea ta de intentie nu ar trebui sa copieze cuvant cu cuvant ceea ce este deja in CV-ul tau. Reformuleaza propozitiile scrisorii daca este nevoie, pentru a evita ca citirea CV-ului sa fie una plicticoasa. Considera ca prin scrisoarea de intentie, tu scrii de fapt o povestire scurta, cum ar fi Cea mai grea vanzare a mea sau Cea mai mare provocare tehnica a mea.

6. NU fi vag.

Daca aplici la o deschidere unde se face publicitate unui numar mare de job-uri (ex: Targul de Job-uri pentru studenti), neaparat nu uita sa treci titlul job-ului pe scrisoarea ta de intentie. Persoana care iti citeste scrisoarea poate ca a mai citit alte sute de scrisori pentru zeci de alte job-uri. Fii sigur ca intregul continut al scrisorii sustine modul in care tu iti propui sa indeplinesti nevoile angajatorului.

7. NU uita sa individualizezi.

Daca aplici pentru un numar mai mare de job-uri pe o pozitie similara, tentatia este aceea de a trimite copiile unei aceleiasi scrisori de intentie. E bine, atata timp cat fiecare dintre ele este individualizata. Nu uita sa schimbi numele companiei daca este cazul, numele job-ului, si numele persoanei de contact daca scrisoarea adresata domnului Iordache, ajunge la acesta cu numele domnului Pricop, sigur nu va ramane impresionat.

8. NU incheia scrisoarea intr-un mod pasiv.

Pune-ti viitorul in propriile maini! In loc sa ceri sa fii sunat, incearca o propozitie de genul: Va voi contacta in cateva zile pentru a raspunde oricaror intrebari preliminare pe care le-ati putea avea. Intre timp, ma puteti gasi la 07……….

9. NU fi nepoliticos.

Scrisoarea ta de intentie ar trebui sa multumeasca cititorului pentru timpul si atentia acordate.

10. NU uita sa semnezi scrisoarea.

Este ca o eticheta in lumea afacerilor (si scoate in evidenta atentia ta fata de detalii), semnarea scrisorilor. In orice caz, daca iti trimiti scrisoarea sau CV-ul prin e-mail, o semnatura nu este neaparat necesara.

A fost util articolul? 32
model scrisoare de intentiescrisoare de intentie

Leave a Reply