• 28 Oct. 2005
  • 2 min

10 Sfaturi pentru un CV reusit.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

1. Simplitatea. Un CV este prima si probabil ultima sansa de a-ti asigura un interviu. De aceea este extrem de important ca CV-ul sa functioneze in […]

1. Simplitatea. Un CV este prima si probabil ultima sansa de a-ti asigura un interviu. De aceea este extrem de important ca CV-ul sa functioneze in favoarea ta si nu invers. Foloseste-l ca sa atragi atentia asupra puterii tale de munca, asupra realizarilor tale, si asupra cunostintelor tehnice.

2. Realizarile trebuie sa ocupe un loc important. Este foarte bine sa folosesti o serie de verbe active, precum: am realizat, am planificat, am organizat, am fost raspunzator pentru, am condus, etc. Nu este indicat sa folosesti tot felul de semne pentru organizarea ideilor, un CV poate fi mai usor citit daca este scris cursiv.

3. Cronologia inversa. In momentul in care incepi sa completezi experienta, trebuie sa incepi cu ultimul loc de munca si apoi sa continui in aceeasi ordine cronologica inversa cu urmatoarele, neuitand sa mentionezi numele angajatorului, data de inceput si sfarsit a jobului, titlul jobului si o mica descriere a acestuia, plus realizarile tale. Daca iti cauti pentru prima oara un job, atunci completeaza orice experienta relevanta, platita sau nu.

4. Sinceritatea. Daca minti intr-un CV, nu numai ca nu iti faci nici un bine, dar in acelasi timp il faci si pe posibilul angajator sa isi piarda timpul fara un rost. Sa adaugi 6 luni in plus, experienta la un job, poate parea o idee buna, dar daca informatia este verificata, fii convins ca ai scapat de job. Dar nu te vinde nici prea ieftin! Daca esti de parere ca cele trei veri pe care le-ai petrecut in Franta, lucrand ca voluntar, te-au ajutat sa cunosti tara si cultura ei, atunci spune-o!

5. Aptitudini IT. Trebuie sa notezi absolut tot ceea ce stii sa faci in domeniul calculatoarelor: cunostinte hardware, software, limbaje de programare, baze de date, etc. Nu mentiona si lucruri pe care nu le-ai mai facut de mult, sau mai rau, nu le-ai facut niciodata; daca la interviu esti intrebat despre aceea operatie, vei parea ridicol, nestiind ce sa raspunzi.

6. Educatia. Acorda o atentie la fel de mare si realizarilor tale din timpul facultatii; atentie: acest lucru nu mai este relevant si in cazul in care lucrezi in domeniul respectiv de mai mult de doi ani.

7. Organizarea CV-ului. Nu iti inghesui CV-ul si nu il pastra de doar o pagina, chiar daca mai ai ceva de spus. Daca e de 3 pagini nu e nici o problema atata timp cat continutul este relevant pentru jobul la care tu ai aplicat. Daca posibilul angajator se va chinui sa citeasca CV-ul tau, isi va pierde repede interesul.

8. Greselile gramaticale. Nici un angajator nu va cauta o persoana care nici macar nu s-a deranjat sa isi corecteze propriile greseli. Nu te baza pe o vizionare rapida a CV-ului, citeste-l de la capat de doua sau de trei ori cu multa atentie.

9. Doua perechi de ochi. Dupa ce l-ai verificat chiar tu, mai roaga pe cineva sa iti citeasca CV-ul pentru ca ochiul inca neobisnuit cu acest material, poate detecta cu usurinta greselile. Nu incerca sa iti completezi CV-ul dintr-o singura data, intotdeauna intoarce-te la el si mai verifica-l dupa cateva zile.

10. Referinte. Verifica-ti referintele inainte de a te folosi de numele lor. Nu e nimic mai rau decat sa folosesti numele unei persoane care fie s-a mutat, fie are ceva impotriva ta. Cei mai buni oameni pe care trebuie sa ii folosesti pentru referinte pot fi angajatorul tau prezent sau un profesor de la facultate sau liceu.

A fost util articolul? 8
curriculum vitae

Leave a Reply