Pentru că știm cât de multă nevoie e de vești bune, potrivite de lecturat la cafea, astăzi îți prezentăm câteva noutăți locale care ne-au atras atenția și credem că vor reprezenta fie o evadare plăcută, fie o informație must-read în luna decembrie.
Dacă ai o idee de afacere ce poate genera valoare pentru comunitate sau cunoști un antreprenor social ce are nevoie de sprijin pentru a-și finanța afacerea, consolid8 e un bun punct de pornire. Consolid8 este prima platformă de crowdfunding prin recompense dedicată finanțării start-up-urilor sociale și celor din industriile creative din România, creată de echipa fonduri-structurale.ro.
Inițiativa vine în ajutorul celor care au nevoie cel mai mult în această perioadă de surse alternative de finanțare, oferindu-le un instrument gratuit, în primele 6 luni, prin care își pot dezvolta proiectele cu ajutorul direct al comunității lor.
„Lucrăm de 14 ani cu antreprenorii, iar anul acesta ne-am dat seama că acum, mai mult ca oricând, proiectele și business-urile la început de drum au nevoie de susținerea noastră, a tuturor. Experiența în domeniul fondurilor nerambursabile ne-a ajutat să creăm de la 0, în câteva luni, o platformă de crowdfunding pentru antreprenorii sociali și cei din industriile creative. Prin consolid8, pe lângă descoperirea de proiecte inovatoare și cu viziune care au nevoie de susținere, dorim să atragem atenția asupra rolului important pe care îl putem avea noi toți, atât companiile și cât și persoanele fizice, în dezvoltarea afacerilor care aduc un impact social pozitiv în comunitate”, a declarat Dragoș Jaliu, co-fondatorul consolid8.
Pe 9 iulie 2019, Carrefour România lansa programul Punem Preț pe Plastic, un program de economie circulară, care tratează plasticul ca o resursă și încurajează dezvoltarea unor obiceiuri mai bune în rândul consumatorilor. Cea mai cunoscută inițiativă din cadrul acestui program Plata cu PET, este un demers în care PET-ul devine monedă de schimb pentru fructe și legume românești. Caravana Plata cu PET a ajuns în 8 orașe în 2019 și în 6 în 2020, în total, în 14 hipermarketuri unde a strâns peste 370.000 de PET-uri în schimbul a 92 tone de fructe și legume românești.
În 2020, programul s-a îmbogățit cu o nouă inițiativă Nu arunca măști și mănuși pe jos. Aceasta a fost derulată împreună cu Asociația Geeks for Democracy, iar prin intermediul ei au fost colectate peste 760.000 de măști și mănuși uzate, în recipiente special dedicate acestor deșeuri, instalate în magazinele Carrefour. Și nu putem decât să așteptăm cu interes următoarele proiecte pe 2021 din cadrul acestui program!
Din zona corporate, ne mutăm acum atenția către o categorie de profesioniști greu încercată în această perioadă: personalul medical. 90 de cadre medicale din prima linie în lupta cu COVID-19 au fost recompensate cu medalii de onoare, realizate manual de către designeri români, în cadrul proiectului internațional Hand Medal Project.
Inițiativa derulată în luna noiembrie a fost lansată de Asociația pentru Bijuterie Contemporană Assamblage care a colaborat cu creatorii locali pentru realizarea medaliilor și a fost implementată cu sprijinul asociației Dăruiește Viață. Medaliile au ajuns la medici, asistente și angajați ai serviciilor de ambulanță din 68 de unități medicale (32 de județe, inclusiv municipiul București), persoane care au acționat în interesul pacienților lor încă de la debutul pandemiei, căutând soluții pentru a asigura necesarul de echipamente de protecție și echipamente medicale.
Hand Medal Project este un proiect global, pornit la inițiativa artiștilor Iris Eichenberg și Jimena Ríos, care s-a extins în peste 66 țări din întreaga lume. Sub coordonarea Assamblage, mai mulți designeri români de bijuterie contemporană s-au implicat în realizarea medaliilor: Adelina Amza, Contemporia, Flavia Gheorghian, Gena Tudor, Mădălina Spiridon, Mihaela Ciocâlteu și Sorina Cotea. Cutiile speciale pentru medalii au fost realizate de AZERO, iar livrarea s-a realizat cu ajutorul FAN Courier.
Ți-a plăcut acest articol cu noutăți numai bune de descoperit în luna decembrie? Citește și: