Ai ajuns la concluzia că jobul actual nu te mai motivează destul? Te trezești în fiecare dimineață cu gândul că nu mai vrei să mergi la muncă sau stai numai cu ochii pe ceas cât timp eșți acolo?
Te gândești oare cum ar fi fost dacă ai fi ales o altă facultate sau chiar un alt job atunci când ai intrat pe piața muncii? Multe persoane care vor să își schimbe cariera se simt ‘prizoniere’ la locul de muncă și le este teamă să facă un pas în altă direcție. Dacă într-adevăr nu îți place munca pe care o faci ar putea fi un semn că ai nevoie de o schimbare în carieră. Ți-ai dori să faci altceva, poate ai și o idee despre ce anume te-ar face fericit, însă știi că nu e ușor și nu îți dai seama de unde să începi.
Să faci o schimbare în carieră nu e un un lucru ușor. Noul drum e plin de necunoscute. Hmmm, ce e de făcut? Înainte de a lua orice decizie pripită, iată ce poți face pentru a reduce stresul de la jobul actual, cât și frica de schimbare și necunoscut.
Uneori este posibil să te afli într-o situație greu de manageriat emoțional la job (cum ar fi un manager toxic, sau un colectiv neprietenos) și ai face orice să pleci de acolo. Dar, înainte de a te gândi să pleci, întreabă-te cum ai ajuns să te angajezi aici? E ceva ce îți place să faci sau ai aplicat la mai multe joburi diferite și s-a nimerit să te sune ei primii?
De asemenea, următoarea întrebare ar fi: ai mai vrea să faci ce faci acum, dacă ai avea alt șef, alți colegi, alt birou sau salariu? Dacă da, înseamnă că este nevoie doar de o schimbare de mediu – adică o altă companie unde să poți face același lucru. Dacă nu mai vrei și simți că vrei să faci altceva, poți merge la următorii pași.
Când îți este greu și lucrurile nu sunt exact cum ți-ai imaginat este ușor să te plângi, să găsești motive și să te transformi într-o ‘victimă’. Însă, un pas important ar fi să accepți situația actuală, aceea că într-adevăr ai un job care nu-ți mai produce plăcere și să-ți asumi ce urmează să faci.
Spune-ți ceva de genul: ‘Ok, azi încep să înțeleg și să accept că sunt într-o situație neplăcută și îmi doresc să o schimbare în carieră pentru a-mi fi mai bine pe viitor. Oare ce aș putea face pentru asta?’ te va ajuta să ieși din mentalitatea de victimă și să treci la acțiune. Conștientizarea faptului că aceasta este doar o etapă a vieții tale, o perioadă care se va termina în curând, și după care vei putea face ceva ce chiar îți place, ar trebui să te motiveze.
Dacă știi deja ce anume ți-ar plăcea să faci, încearcă să te apropii cât mai mult de acea zonă și să culegi informațiile necesare care să te ajute să iei o decizie.
Dacă te afli în această situație, lucrurile se complică un pic, însă există soluții. Unii dintre pași îi poți face pe cont propriu, însă cel mai indicat ar fi ca acest proces să fie făcut cu un career coach sau consultant de carieră. Aceștia te pot ajuta să găsești cel mai potrivit job pentru tine pe baza abilităților, intereselor și valorilor tale, în urma unor teste psihologice.
Acest punct este critic (cât și pașii care urmează) în descoperirea unei direcții noi în carieră, de aceea ar fi de preferat să fie făcut cu ajutorul unui coach sau consultant care să-ți spună exact ce teste să faci și mai apoi să interpretați împreună rezultatele.
Imediat ce ai descoperit noua direcție, următorul pas este să faci un plan de acțiune. Ce pași trebuie să faci pentru a ajunge unde vrei? În cât timp? Ai toate resursele necesare pentru a-l duce la bun sfârșit? Poate va fi nevoie de o perioadă de timp în care să nu lucrezi – există resurse financiare pe care să te poți baza?
Pentru fiecare dintre pași setează unul sau mai multe obiective mai mici care să te aducă din ce în ce mai aproape de țelul dorit. Și acest pas de strategie, cât și implementarea planului sunt pași importanți în efectuarea unei schimbări de carieră. Aici, toată responsabilitatea este în mâinile tale, însă este și momentul în care ai nevoie de cel mai mult suport fizic și moral deoarece este momentul în care îți asumi decizia de a-ți da demisia sau de a face primii pasi în noua direcție. Ești pregătit pentru asta?
Un coach sau consultant te poate ajuta nu doar cu dezvoltarea planului de carieră, dar și cu potențialele obstacole care ar putea să apară: frica de eșec, îndoială, neîncrederea în sine, cât și motivația de a merge mai departe și de a nu te abate de la obiectiv. Cea mai mare provocare aici va fi depășirea propriilor limite și asumarea deciziei.
Această schimbare de carieră nu se va produce imediat, poate nici chiar în câteva luni. Dacă este nevoie să dezvolți un skill nou, va fi nevoie de timp și bani pentru a-ți spori șansele de angajare în noua direcție. Deci, este foarte important să fii sigur că asta e ceea ce vrei, să te înarmezi cu răbdare, să îți faci temele foarte bine înainte de a lua o decizie și să îți acorzi timpul necesar pentru a duce planul la bun sfârșit.
În ziua de azi, din ce în ce mai mulți oameni iau în considerare o schimbare de carieră, însă aceasta poate fi o capcană foarte seducătoare. Înainte de a lua această decizie, te-aș sfătui să-ți acorzi un pic de timp pentru a vedea care este adevăratul motiv pentru care vrei să pleci de la locul actual, deoarece de multe ori poți alege o altă profesie sau direcție din motivul nepotrivit.
Un manager cu calități slabe de lider, un salariu insuficient sau faptul că jobul actual nu te mai stimulează destul sunt câteva dintre ele. Și deși toate reprezintă motive bune pentru a-ți schimba jobul, poate nu sunt destul de bune pentru a schimba profesia cu totul. Poate, pentru început, ar fi de ajuns doar o mică schimbare de fond pentru a simți o îmbunătățire majoră în calitatea vieții profesionale.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Vrei să începi o carieră în digital marketing? Află ce trebuie să faci!
Ce salariu câștigi în farma comparativ cu țările din regiune