• 23 Nov. 2023
  • 4 min

7 pași pentru a face o schimbare în carieră în 2024

7 pași pentru a face o schimbare în carieră în 2023

Ai simțit vreodată că te afli în industria greșită? Ai muncit zi și noapte pentru a obține jobul de vis, dar când în sfârșit a fost al tău ai realizat că nu e tocmai ce ți-ai dorit? Vestea bună? Nu ești singurul care simte asta. Mulți oameni au trecut prin faze similare și au continuat să-și schimbe locul de muncă până au descoperit ceva care li se potrivește.

Da, poate părea înfricoșător să faci saltul, dar rezultatul final te-ar putea conduce pe drumul cel bun. Dacă te gândești să faci o schimbare în carieră, dar nu ai idee de unde să începi, parcurge toate sfaturile noastre despre cum să o faci corect și să-ți crești șansele de a-ți atinge potențialul maxim la job! 

 

Analizează-ți motivele!

O schimbare în carieră nu este o decizie pe care ar trebui să o iei cu ușurință. Înainte de a porni pe un complet alt drum, analizează ce te face să-ți dorești asta. Ar trebui să te gândești la imaginea de ansamblu și să-ți pui aceste întrebări: „De ce vrei să faci o schimbare în carieră?”, „Un alt job te va face mai fericit?” și „Care sunt riscurile cu care te vei întâlni?”. Reflectând asupra motivelor vei ajunge la rădăcina problemei care te-a determinat să-ți dorești această mutare. Și sunt șanse să descoperi că schimbarea nu este ceea ce îți dorești de fapt sau să-ți găsești imboldul și motivația reală de a face această mutare îndrăzneață.  

 

Pornește în căutarea unui loc de muncă

Odată ce îți dai seama că o schimbare în carieră este ceea ce îți dorești cu adevărat, ești gata să începi să cauți un loc de muncă. Pe măsură ce începi căutările, asigură-te că nu există nicio ambiguitate din partea ta și că ai o viziune clară asupra tipului de job pe care îl dorești și a motivelor care te-au condus în direcția lui. Fără claritate, s-ar putea să te trezești că aplici la orice job din domeniul pe care l-ai ales sau s-ar putea să ajungi, în mod dezamăgitor, de unde ai început; simțind că ai făcut o greșeală și cauți o nouă schimbare. Pe parcursul căutării de joburi, ar trebui să fii atent dacă drumul ales este potrivit pentru tine și poate fi urmat.

 

Regândește-ți CV-ul și scrisoarea de intenție

Atunci când plănuiești o schimbare în carieră, este esențial să-ți reformulezi narațiunea propriei cariere și a brandingului personal, astfel încât să te poți poziționa ca un candidat atractiv pentru job, în ciuda faptului că nu ai prea multă experiență în acest rol sau sector. Scopul aici este să poți explica succint și clar altora ce ai făcut și ce-ți dorești să faci în continuare. Astfel recrutorii, angajatorii sau persoanele din rețeaua ta îți vor putea înțelege mai ușor dorințele și să vadă unde te-ai potrivi cu adevărat.

 

Testează apele

Unul dintre cele mai bune moduri de a învăța despre noua ta carieră este să lucrezi la proiecte secundare care au legătură cu ea. După ce-ți dezvolți abilitățile, ar trebui să te gândești la un proiect care să te ajute să prezinți ce ai învățat. După finalizarea proiectului, adăugă-l și pe el în CV.

 

Monitorizează-ți progresul

Nimeni nu poate nega că schimbarea carierei este dificilă. Este posibil ca prietenii tăi să nu înțeleagă de ce treci prin asta. De asemenea, fii pregătit ca lucrurile să nu meargă așa cum te aștepți, uneori. Poți fi respins pentru un rol într-un alt sector (care necesită abilități pe care le ai deja) doar din cauza unei diferențe mari de salariu. Nu poți face nimic în anumite situații. Amintește-ți că te-ai hotărât să faci asta dintr-un motiv întemeiat. Ți-ai evaluat opțiunile înainte și asta este ceea ce ți-ai dorit. Ai făcut o mulțime de lucruri bune, cercetare și creare de rețele. Totul este să crezi în tine și în abilitățile tale de a executa și de a-ți urma planul. Toată lumea din jurul tău va avea câte o părere despre situația ta și singurul mod prin care poți merge mai departe este să înveți să ignori selectiv pe cele care te demotivează.

 

Pregătește-te pentru interviuri

Începe să trimiți CV-urile și nu ezita să acorzi interviuri chiar și pentru companii care nu te atrag neapărat. Această strategie te va ajută să-ți exersezi răspunsurile, să deprinzi experiență și, de ce nu, să descoperi că poate organizația care nu te atrăgea în primă fază, are mai multe de oferit decât credeai. În plus, mergând la interviuri îți vei spori încrederea în propriile forțe și-ți crește șansele de a ajunge la locul de muncă visat.

 

Fii un bun negociator

Când ești în sfârșit invitat la interviuri, asigură-te că nu te vinzi ieftin. S-ar putea să cauți o modalitate de a intra într-o industrie. Totuși, amintește-ți că vei aduce valoare organizației. Pentru a fi un bun negociator, trebuie să afli cum sunt plătiți oamenii din industria respectivă, iar astfel de informații găsești în Salario, comparatorul de salarii creat de eJobs. Pe măsură ce negociezi, fii precaut pentru a nu regreta mai târziu.

Schimbarea poate părea terifiantă și teama de eșec e uneori principala cauză care te oprește să alegi vreodată un alt drum în carieră. Cu toate acestea, o schimbare în plan profesional este o ocazie excelentă de a-ți reanaliza visurile, de a-ți găsi împlinire în munca ta și poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale mentale și fizice. Totodată, ea poate crește motivația și satisfacția generală la locul de muncă. Să fii deschis să încerci un job nou înseamnă să dedici timp aplicărilor, interviurilor și negocierii, dar să ai și satisfacții. Iar fericirea ta merită efortul.

 

Ți-a plăcut articolul 7 pași pentru a face o schimbare în carieră în 2024? Citește și:

Cum să faci mai practice rezoluțiile mărețe la început de an

5 cărți în engleză care te vor ajuta să găsești jobul ideal

Cum sunt golful și performanța coechipieri

A fost util articolul? 8
schimbare în carierăschimbare plan profesional

Leave a Reply