• 1 Apr. 2014
  • 8 min

9 metode prin care poti sa-ti dezvolti charisma.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scris de Ștefan Radu – Trainer Extreme Training http://www.traininguri.ro/   Ce au în comun un soldat de 1,57 m, un fumător înrăit, betiv, dependent de pastile […]

Scris de Ștefan Radu – Trainer Extreme Training

http://www.traininguri.ro/

 

Ce au în comun un soldat de 1,57 m, un fumător înrăit, betiv, dependent de pastile care stă la birou în chiloti, un avocat indian mediocru și bolnăvicios, un detinut de culoare, un detinător al premiului Oscar, un președinte de tară demisionar, o călugărită catolică albaneză, un boxer cu IQ 70 și un IT-ist fără facultate? În mod absolut contraintuitiv și chiar paradoxal – abilitatea de a se face plăcuti, respectati, admirati. Charisma. Ciudat? Atunci înlocuiti descrierile cu numele lor: Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Mahatma Ghandi, Nelson Mandela, Al Pacino, Bill Clinton, Maica Tereza, Muhhamad Ali și Steve Jobs. Acum e mai bine?

 

O listă pestrită. În fond, subiectivă și, fără îndoială, mult prea scurta. Dacă nu ești de acord cu ea, înlocuiește-i pe cei de sus cu cine îti place tie. Dar până la urmă ce e charisma? Și chiar mai important – putem să o deprindem sau e înnăscută?

 

Ca întotdeauna, e o chestiune de raportare. Dacă ne luăm după etimologia cuvântului, atunci am vești proaste. Cuvântul vine din limba greacă și înseamnă “dar/cadou”. Asta ne-ar face să spunem că, fiind primit prin gratie divină așa cum era interpretat initial acest cuvânt, este ceva independent de noi. Doar nu putem învăta să fim Napoleoni și Jobși?! Nu. În mod cert, nu putem. Unii sunt mai norocoși și au fost înzestrati în mod natural cu aceste calităti. Sunt născuti expresivi, extrovertiti și convingători.

 

Să nu dezarmăm! Oare așa negru să fie dracu’? Eu sunt Toma. Ar fi bine să fiti și voi. Unii oameni se nasc cu abilitatea de a alerga foarte repede dar, de regula, medaliile mai numeroase le câștigă tot aceia care se antrenează mai mult și mai bine. Spre a vă convinge singuri, vizionati discursul unuia dintre cei mai charismatici indivizi din lista de mai sus. Un Bill Clinton la început de carieră prezentându-l pe candidatul democrat de la acea vreme.

 

http://www.youtube.com/watch?v=vvTRvTII40o#t=988

 

L-ati urmărit? Probabil că nu ati reușit. Nici participantii de la acel congres nu au avut mai multă răbdare. Sau dacă ati făcut-o, dacă ati ajuns la capăt, mă urâti deja. Și vă înteleg. E plictisitor și absolut deloc înăltător. Totuși, 15 ani mai târziu, același om era președintele celei mai puternice natiuni și considerat un model de lider inspirational și charismatic. Ceva o fi făcut el bine în anii ce au urmat acelui dezastru. Bun. Așadar, charisma se poate dezvolta. Dar cum?

Fără a avea pretentia că lista ce urmează e completă sau, măcar, o hartă exactă a pașilor de urmat pentru a deveni imediat o persoană adorată, ascultată și admirată de toti, vă ofer 9 idei de care ar fi bine să tineti cont pentru a îmbunătăti felul în care sunteti priviti de ceilalti. Aur curat pentru speakeri, traineri, politicieni, ziariști, manageri, vânzători. Dar nu numai. În fond, majoritatea oamenilor își doresc să fie perceputi într-o lumină mai bună, să fie plăcuti, să se integreze. Și nu e nimic rău în asta. Suntem fiinte emotionale și sociale, iar a fi charismatic înseamnă a-ti pava o cale foarte lină către succesul în viata profesională și în cea personală.

 

Iată acele elemente din tabelul periodic al charismei. Ele sunt, de fapt, o serie de aptitudini care se combină pentru a produce succesul. Vă rog chiar să le notati pe o coală de hârtie, una sub alta, cu liniută pentru a avea lista la vedere. Aceste abilităti trebuie exersate regulat.

 

Important este să…

 

1. Ai încredere în tine!

 

Se spune că încrederea în sine e sexy, arogan, respingătoare. Așadar, a emana încredere în tine este important în ecuatia charismei. Dar cât de multă? Când trece de granita sigurantei de sine? E necesar un echilibru.

 

Una dintre cele mai comune preconceptii este aceea că stima de sine este extrinsecă. Mi se pare că putine idei sunt mai departe de adevăr. Siguranta de sine pleacă din interior. Este natural ca cei din jur să nu aibă încredere deplină în tine întrucât nu te cunosc. Dar tu te cunoști, știi ce poti, așa că nu ai motive de îndoială. Pune-ti în evidentă calitătile și evită pe cât posibil să dai cu franzela în tren arătându-ti defectele. Dacă totuși se întâmplă varianta “b”, atunci nu te agita prea mult, zâmbește și treci peste relaxat(ă). Cu totii greșim.

 

Chiar și atunci când ești mult în afara zonei tale de confort poti transmite imaginea unui om sigur pe el. Amintește-ti cuvintele lui Zig Ziglar, “Fake it till you make it” (Prefă-te până reușești), care vin în completarea ideii lui Henry Ford cum că “Dacă crezi că poti sau dacă crezi că nu poti, ai dreptate!”. Mai bine să crezi că poti și să te comporti ca atare. Odată cu imaginea de om sigur pe el, această abordare vine cu un bonus nesperat – vei ajunge să o crezi și tu și nu va mai fi nevoie să te prefaci – Fake it till you become it.

 

Cea mai simplă și eficientă cale de a proiecta o imagine încrezătoare este cu ajutorul limbajului nonverbal. Urmăriti filmuletul de mai jos pentru câteva repere!

 

 

Și dacă tot trebuie să devii ceva…

 

2. Pozitivismul – starea ta naturala

 

Charisma este despre a fi plăcut. Iar nimănui nu-i plac oamenii negativiști, pesimiști și încruntati. Încearcă să transmiti optimism și pozitivism cu orice ocazie. Zâmbește, păstrează o postură deschisă și abordabilă. Începi prin a zâmbi străinilor pe stradă. Poate să ti se pară ciudat la început, însă singurul risc este acela de a face și altcuiva ziua mai veselă.

 

Mai mult decât atât, a fi pozitiv presupune și a avea un vocabular care să reflecte acest lucru. Plecând de la cuvintele lui Anthony Robbins, ”Cuvintele prin care ne definim experienta devin propria noastră experientă.”, încearcă să eviti, pe cât posibil, cuvintele și formulările negative. Este simplu, dar necesită multă hotărâre întrucât în limba română cuvintele cu o conotatie negativă sunt de aproximativ 5 ori mai numeroase decât cele pozitive. Spune ”Trebuie să ai încredere!” în loc de ”Nu trebuie să-ti faci griji”, ”Să-ti explic altfel”, ”N-ai înteles”. Spune-le și spune-ti ”Da, se poate!” – http://www.marian-rujoiu.ro/optimism-da-se-poate/

 

Încurajează-i pe altii! E greu să rămâi pesimist când încerci să ridici moralul cuiva. Vei crea o atmosferă placută și pentru celălalt, dar îti vei pastra și tu starea de bine.

 

Nu în ultimul rând, gândește în termeni de ”ce vreau?” – obiective – nu  de ”ce nu vreau?” – griji!

 

Iar când îti sustii aceste obiective, ai grijă să…

 

3. Fii asertiv, nu agresiv!

 

Deși poate părea contraintuitiv, asertivitatea este necesară oricărei persoane care își dorește să-și dezvolte charisma. În strânsă legatură cu punctul 1, asertivitatea este o metodă foarte simplă de a-ti arăta încrederea în sine.

 

Vorbește cu hotărâre. Nu mai tare sau mai răstit decât ceilalti, ci cu mare convingere. Vorbește chiar relaxat și exprimă-te clar. Folosește tehnica KISS (Keep It Short and Stupid – scurt și stupid) exprimându-te concis, cu fraze scurte și în cuvinte simple, ușor de înteles de către oricine. Evită cuvintele care aruncă o aură de nesigurantă: cred, sper, probabil, banuiesc, am impresia. Mergi chiar mai departe! Ia decizii. Cunoști persoane pe care, dacă le întrebi unde ar vrea să ieșiti diseară, răspund cu ”oriunde”?

 

Nu te scuza prea des (dacă nu ai făcut ceva cu adevărat greșit). Oamenii vor începe să creadă că ti-e rușine cu propria prezentă sau că ești incompetent. Niciuna dintre variante nu te va face foarte apreciat.

 

Dar, mai ales, nu opera cu prea multe presupuneri. Crezi că șeful tău știe că vrei o mărire, că iubitul tău are idee cât te deranjează că se vede așa des cu prietenii lui sau că vecinul tău știe cât te încurcă atunci când parchează prea aproape de tine? Cel mai probabil răspunsul la toate astea este nu! Iar ”nu” este un cuvânt pe care trebuie să înveti să-l spui mai des. Te miră? Dar dacă spui tot timpul ”da”, dar nu te poti tine de cuvânt, crezi că vei câștiga prea curând premiul de Mr./Miss Popularitate?

 

Apoi, pe lângă vorbit…

 

4. Mai și taci…Ascultă activ!

 

Dale Carnegie spunea: ”Când vorbești, spui o poveste. Când asculti, aduci o mângâiere.”A fi charismatic nu este despre cât de bine poti să-i convingi pe altii că ești tu grozav, este despre cât de bine poti să-i convingi pe altii că ei sunt extraordinari.

 

Când lucram în call center, mi-a spus șeful meu de atunci așa: ”Ai două urechi și o singură gură. Folosește-le în aceeași proportie!” O lectie pe care am internalizat-o, am folosit-o și căreia i-am testat valoarea de atunci. Îti recomand același lucru. E cel mai simplu pas către a deveni o persoană charismatică! Pentru asta, tot ce trebuie să faci este să înveti să asculti activ.

 

Cum faci asta? S-au scris biblioteci întregi despre acest subiect. Metoda mea favorită a fost conturată de psihologi și presupune trei etape: 1. a auzi și a observa interlocutorul, 2. a-ti imagina ce înseamnă aceste semnale și 3. a simti, a reflecta asupra emotiilor sau mesajului perceput de tine. Un exemplu ar suna așa: ”Văd pupilele tale ușor micșorate – îmi imaginez că ceva te deranjează – mă întreb dacă am făcut ceva greșit”. Aceștia ar fi pașii necesari  pentru a fi parcurși înainte de a deschide gura sau de trage concluzii!

 

Nu vei putea să o faci dacă nu tii cont de sfatul ăsta:

 

5. Scapă de orgoliu!

 

Sigur că e bine să exprimi ceea ce gândești, să-ti exprimi dorintele și să-ti spui punctul de vedere. Dar nu te focaliza doar pe tine. Arată-te interesat de ceilalti mai mult decât de tine. La cursul de Formare de Formatori apare frecvent tema ”Participanti dificili”. De fiecare dată le spun cursantilor același lucru – toti participantii sunt dificili și niciun participant nu este dificil. Cheia este chiar în fiecare dintre noi. Eu plec de la premisa că toti cei din sală sunt de nota zece și îi depunctez dacă e cazul. Dacă vei pleca de la ideea opusă, aceea că toti trebuie să-și câștige punctele plecând de la nota unu, vei ajunge la concluzia că prima afirmatie este mai reală – toti oamenii sunt dificili. Sau pot deveni. Conversează cu toată lumea de la egal la egal! Cere opinii și pune întrebări deschise! Retine și folosește numele fiecăruia atunci când i te adresezi.

 

Se spune că mintea este ca parașuta – e folositoare doar când se deschide. Acceptă-i pe toti și admite că poti învăta ceva de la oricine. Chiar și atunci când ești provocat caută să întelegi motivul și pozitia celuilalt. Vezi dacă poti ajunge la un compromis. Chiar dacă asta înseamnă sa cădem de acord că nu suntem de acord. Nu te justifica și nu judeca. Până și Dumnezeu așteaptă să murim pentru a o face.

 

Dacă ești tu cel care a greșit…

 

6. Asumă-ti răspunderea!

 

Charismaticul își asumă răspunderea pentru propriile greșeli, iar atunci când vina nu-i apartine se focalizează pe rezolvarea problemei și nu pe identificarea și admonestarea vinovatului. Din când în când, atunci când îti permiti sau este necesar, îti poti asuma responsabilitatea și pentru ceilalti. Cine nu-l iubește pe acela care încasează o lovitură pentru echipă?

 

Mai mult decât atât…

 

7. Fii generos

 

Napoleon obișnuia să atace și să cucerească orașe, apoi cerea bani învinșilor, dar, în loc să-i păstreze, îi împărtea soldatilor săi. Oferă continut și informatie cu generozitate atunci când ti se cer. Construiește-ti imaginea de expert, dar și de altruist. Prea putini sunt cei care te admiră sau te plătesc pentru ceea ce știi tu și mult mai multi vor fi cei dispuși să o facă pentru cum ești tu.

 

Și nu în ultimul rând…

 

8. Dovedește pasiune!

 

Cultivă-ti pasiunile! Învată cât mai mult despre lucrurile care-ti plac și te interesează! Înscrie-te în cluburi și asociatii. Dezbate subiecte, exprimă opinii pertinente, provoacă! O persoană cu adevărat charismatică ar trebui să fie versatilă și să poată purta o conversatie cu oricine, de la omul de serviciu până la academician. Exprimă-ti emotiile! Doar cei realmente stăpâni pe ei sunt capabili să o facă. Transformă însuși vorbitul într-o pasiune – participă la un curs de Public Speaking!

 

Iată un exemplu strălucit de discurs plin de patos care dovedește și stârnește pasiune: http://www.youtube.com/watch?v=pK2WJd5bXFg

 

Să nu cazi în cealaltă extremă totuși. Nu te lua prea în serios. Utilizeaza umorul din plin! Charismaticul ar trebui să fie capabil să îi facă pe ceilalti să râdă fară a încerca prea tare. Învată să râzi de propriile defecte! Învată autoironia. Fără a exagera însă! Oamenii se vor simti mai putin intimidati de tine. Învată să spui și bancuri dar, din nou, fără a exagera. Pretuiește calitatea înaintea cantitătii. Ai grijă să fie adecvat contextului și să nu jignească.

 

Revenind la sfatul din startul articolului, te întreb: ai notat pe hârtie pașii? Dacă da, bravo! A fi om de cuvânt ar putea să se regăsească în această sinteză. Acum, însă, te rog să iei coala de hârtie, să o împăturești în patru, apoi încă în patru și în diagonală încă în două. Apucă de la mijloc și rupe-o în bucăti mici și aruncă resturile la primul coș de gunoi pentru că nu valorează nimic în absenta punctului 9

 

9. Autenticitatea!

 

Iar asta chiar e ceva înnăscut. Vestea bună e că te-ai născut TU. Acum îti rămâne doar să fii tu însuti.

 

Retine însă: charisma nu e printul pe cal alb care vine și-l îngroapă pe zmeul cel rău până la gât. Ca orice lucru, fie el și bun, în exces poate dăuna grav sănătătii. Aviz trainerilor, agentilor de vânzări, managerilor, antreprenorilor etc. De multe ori, charisma poate să-ti facă un deserviciu pentru că deturnează focusul de pe ceilalti și nevoile lor.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, îti recomand cartea Oliviei Fox Cabane – The Charisma Myth. http://librarie.carturesti.ro/the-charisma-myth-348019

 

Acestea fiind spuse, a sosit momentul acela bizar în care îmi spui: ”da’ știam toate astea”. Foarte bine! Atunci mergi și pune în practică!

 

Scris de Ștefan Radu – Trainer Extreme Training

http://www.traininguri.ro/

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply