• 23 Oct. 2007
  • 2 min

Interviul de angajare – preia fraiele!

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Mirabela Grigore Hart Human Resource Consulting www.hart.ro www.mapp.ro www.consiliereincariera.ro Am aflat cu totii, probabil, cum sa ne prezentam la un interviu de angajare, cum sa ne […]

Mirabela Grigore
Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro
www.consiliereincariera.ro

Am aflat cu totii, probabil, cum sa ne prezentam la un interviu de angajare, cum sa ne imbracam, paleta de gesturi permisa sau raspunsurile cele mai bune la eventualele intrebari ale angajatorului. Dar interviul trebuie privit si din perspectiva nevoilor aplicantului si a informatiilor pe care acesta trebuie sa le obtina pentru a lua o decizie.

Nu privi interviul de angajare ca pe un interogatoriu in care numai reprezentantii companiei pot pune intrebari legate de competentele sau/si trasaturile care te recomanda pentru respectivul job! Ai oportunitatea de a afla mai multe detalii care sa iti dezvaluie mediul in care vei lucra, natura jobului si pozitia acestuia in organigrama companiei sau valorile promovate de organizatia respectiva. Aceste informatii te pot ajuta sa decizi daca respectivul loc de munca este potrivit abilitatilor si asteptarilor tale.
Cand poti adresa aceste intrebari? Atunci cand intervievatorul te intreaba daca ai nelamuriri sau alte aspecte despre care doresti sa discuti.
Cum? Politicos si cu o atitudine deschisa, fara a ofensa sau insista inutil pe anumite aspecte mai “sensibile” pentru angajator.
De ce? Pentru ca acesta este momentul in care poti sa demonstrezi ca esti interesat sa lucrezi in compania respectiva; “puterea” se transfera la tine si numai prin adresarea intrebarilor potrivite vei castiga consideratia intervievatorului.
In cazul in care sustii interviul cu viitorul sef, intrebarile trebuie sa vizeze ariile care te preocupa in privinta muncii cu el:
• Ce asteptari are de la tine in raport cu specificul jobului – astfel vei sti care vor fi exigentele sale si masura in care le vei putea satisface
• Care sunt provocarile acestui job, sarcinile mai complexe si masura in care este dispus sa furnizeze coaching in aceste situatii
• Prin ce se caracterizeaza echipa pe care o coordoneaza (echipa din care vei face si tu parte). Determinandu-l sa vorbeasca despre oamenii pe care ii are in subordine, vei observa ce atitudine are fata de ei (entuziasm sau frustrare; indiferenta), poti afla daca isi consulta membrii echipei in luarea unor decizii si masura in care tine cont de opiniile lor
• Care este parcursul profesional al angajatului care realizeaza cu succes obiectivele propuse – vei afla daca meritele sunt recunoscute si daca se investeste in dezvoltarea personalului
Daca atitudinea posibilului tau sef nu satisface asteptarile tale sau daca raspunsurile sale sunt evazive, atunci probabil ca relatiile profesionale cu el vor fi dificile. Daca, in schimb, manifesta cooperare si deschidere, cel mai probabil ca isi va manifesta aceste atitudini si in relatiile cu subalternii sai.
In cazul in care intervievatorul este responsabilul cu recrutarea sau directorul de resurse umane, punctele-cheie la care ar putea sa va furnizeze informatii pertinente includ:
√ Aparitia acestei pozitii se datoreaza plecarii persoanei angajate inainte (si motivele invocate de aceasta) sau dezvoltarii companiei
√ Care este mediul de lucru promovat de managerii companiei (cultura de feedback; comunicarea interna, atmosfera generala etc)
√ Oportunitatile de dezvoltare ale personalului (responsabilizare in sarcini/activitati noi, programe de training).

{article-2112.gif}

Atentie! Nu adresati intrebari legate de salariu, beneficii sau alte avantaje la primul interviu, riscati sa pareti interesat mai mult de beneficii decat de companie.
Adresati numai intrebari relevante, bazate pe o cercetare prealabila asupra companiei sau detaliilor furnizate pe parcursul discutiei (de aceea este important sa asculti cu atentie ceea ce ti se comunica, pentru a evita eventuale gafe in care intrebi despre o informatie care a fost discutata anterior).
In functie de trasaturile tale de personalitate, te poti informa despre libertatea de decizie care ti se ofera in anumite activitati in cadrul pozitiei respective, despre gradul de independenta in realizarea sarcinilor, participarea la stabilirea obiectivelor echipei. In mod clar vei lasa o impresie placuta daca adresezi intrebarile potrivite persoanelor potrivite si daca acestea reflecta interesul pentru companie si preocuparea pentru modul in care ai putea sa contribui la realizarea obiectivelor acesteia.
O alegere corecta a locului de munca dupa criteriul compatibilitatii cu valorile si cerintele/caracteristicile mediului de lucru va conduce invariabil catre rezultate bune si implinire profesionala.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply