www.recrutam.ro Angajatorii sunt din ce in ce mai sensibili la informatiile despre petrecerea timpului liber al candidatilor, despre pasiunile lor. Rubrica din CV in care sunt […]
Angajatorii sunt din ce in ce mai sensibili la informatiile despre petrecerea timpului liber al candidatilor, despre pasiunile lor.
Rubrica din CV in care sunt prezentate hobby-urile si pasiunile voastre este considerata de foarte multi o rubrica obligatorie dar mult mai neglijata comparativ cu celelalte rubrici. Aceasta parte a CV-ului este o zona libera, personala si trebuie sa profitati din plin de ea. Este foarte importanta pentru toti candidatii, dar, mai ales, pentru tinerii absolventi care nu au experienta si trebuie sa impresioneze prin personalitatea lor.
Evitati enumerarile seci, de genul « muzica, lectura, sport, cinema… » si introduceti notiuni mult mai clare, care sa va dezvaluie personalitatea. Daca va place muzica, specificati genul, daca va place sportul, specificati-l, daca practicati un sport de mai mult timp, precizati de cati ani practicati acest sport si la ce nivel.
Trebuie sa aveti grija atunci cand va prezentati pasiunile deoarece acestea pot reprezenta un avantaj sau un dezavantaj pentru voi. De exemplu, daca aveti ca hobby jogging-ul sau maratonul, angajatorul va acorda o atentie deosebita CV-ului vostru deoarece vede in voi o persoana ambitioasa, care vrea sa persevereze.
Piata muncii este foarte stresanta si multi angajatori prefera colaboratori care au o viata in afara orelor de munca si pasiuni prin care isi pot reincarca « bateriile ». Prin prezentarea hobby-urilor voastre, angajatorul poate sa faca o legatura intre acestea si valorile umane cautate de el.
Argumente pro introducerii hobby-urilor in CV:
– ar putea constitui un punct comun cu angajatorul. Unul dintre beneficiile includerii hobby-urilor in CV este faptul ca ati putea trezi interesul angajatorului si prin ocupatiile voastre din timpul liber. Desigur, asta nu este o regula insa, daca, de exemplu, aveti un hobby inedit acest lucru poate fi un punct care sa va diferentieze si sa ajute angajatorul sa va retina atunci cand se decide asupra candidatiilor care urmeaza sa fie chemati la interviuri;
– hobby-urile aduc o nota personala CV-ului. Printre sutele de CV-uri pe care le citeste un angajator, personalizarea acestor documente ar putea face diferenta in evidentierea CV-ului vostru. Descrierea hobby-urilor contribuie la construirea unui CV cat mai original;
– unele hobby-uri pot fi direct corelate cu atribute profesionale. In functie de hobby-ul pe care il aveti si de modul in care il prezentati, puteti transmite mesaje si despre punctele forte pe care le-ati mentionat.
Argumente contra introducerii hobby-urilor in CV:
– ar putea sa contrabalanseze alte sectiuni ale CV-ului. Daca la sectiunea Hobby-uri aveti un text lung acest lucru ar putea sa dauneze CV-ului vostru prin faptul ca ar transmite mesajul unei preocupari prea mari pentru acest sector.
CV-urile in care nu se mentioneaza niciun hobby nu sunt rare, candidatii estimand aceste informatii inutile, dar angajatorilor le place sa aiba informatii care sa le permita sa va cunoasca personalitatea. In plus, trebuie avut in vedere, ca ceea ce puneti in sectiunea legata de hobby-uri sa nu contrazica ce anume ati scris in celelalte parti ale CV-ului pentru a nu distorsiona imaginea pe care v-ati construit-o.
Fiti onesti, deoarece scopul angajatorului este de a gasi, printre veritabilele voastre hobby-uri ceea ce se potriveste cel mai bine cu postul pentru care ati candidat !