• 20 Jun. 2022
  • 6 min

Pune-ți în valoare experienta în CV 

experienta

Înainte de a se gândi la performanța viitorului angajat, perioada de probă sau evoluția lui în cadrul companiei, un recrutor încearcă să aleagă cel mai potrivit candidat pentru poziția scoasă la bătaie. Iar de potențialul acestuia își poate da seama din experienta de muncă anterioară, din proiectele în care a fost implicat, dar și din responsabilitățile pe care le-a avut.

De aceea e important să-ți evidențiezi experienta profesională și să menționezi toate sarcinile pe care le-ai avut la fostele joburi. Uite cum poți să atragi atenția recrutorului prin experienta ta!

 

Cât de importantă este experienta în CV?

Experienta de muncă este primul lucru la care se uită recrutorul atunci când este în căutarea unui candidat. Așadar, aceasta trebuie accentuată ca să atragi și să menții atenția viitorului angajator atunci când îți parcurge CV-ul. Nu uita de câteva puncte prin care trebuie să treci: experienta trebuie precizată cât mai clar, iar pentru fiecare companie la care ai lucrat trebuie să treci perioada de lucru, numele companiei, rolul pe care l-ai ocupat, responsabilitățile și nu în ultimul rând, rezultatele pe care ai reușit să le obții. Despre toate acestea vorbim în continuarea articolului!

CV-ul este cartea ta de vizita

Cu toate că experienta e o parte importantă din CV-ul tău, celelalte aspecte ale acestuia nu trebuie ignorate. Doar având un CV bine structurat vei reuși să ajungi la interviul de angajare mult dorit. Contează foarte mult cum arată, cum încadrezi paragrafele, ce font utilizezi, dar și mai importantă este coerența informațiilor pe care alegi să le treci. De evitat sunt greșelile gramaticale care ar putea să te descalifice din start. Poți apela la un prieten sau la un specialist din domeniul recrutării, care să-ți citească CV-ul înainte să-l dai mai departe. 

 

Capitolul experienta: ce este important de menționat?

  • Compania – Menționează denumirea exactă a companiei și, în cazul în care aceasta face parte dintr-un grup de firme, este indicat să specifici și acest aspect. Recrutorul ține cont și de notorietatea companiei, așa cum o fac și candidații atunci când aleg firmele în care și-ar dori să lucreze. 
  • Perioada în care ai lucrat – Sunt multe persoane care trec data exactă de începere a activității, cu ziua de început și ultima zi lucrată. Nu este o greșeală, dar nici nu este o informație de care are nevoie angajatorul. Este suficient să menționezi luna și anul (de început și sfârșit), pentru fiecare poziție ocupată. 
  • Responsabilitățile pe care le-ai avut la joburile anterioare – Cum menționam și la începutul articolului, sarcinile de la un job sunt cele mai relevante în cele mai multe cazuri. Astfel, este indicat să le detaliezi și, în același timp, să le grupezi în capitole de expertiză. În acest fel, vei crea o imagine de ansamblu asupra ariilor tale de expertiză, iar recrutorul va avea la dispoziție detalii despre fiecare tip de activitate în parte.

Mai mult, evită să-ți prezinți experienta la persoana a III-a. Spre exemplu: „Ține evidența stocurilor”. Nu uita că prezinți experienta ta în CV, nu descrierea postului pe care l-ai ocupat. În acest context, poți să menționezi: „Am ținut evidența stocurilor”. 

 

În ce ordine să menționezi experienta profesională

Experienta profesională este prezentată în CV începând cu poziția curentă sau ultima poziție ocupată. Dacă este vorba despre activități (responsabilități) curente, fii atent la modul în care le prezinți. Spre exemplu, nu trebuie să scrii: „Am fost responsabil cu…”, ci poți să spui: „Sunt responsabil cu…”. 

Nu uita, de asemenea, să pui accentul pe cuvintele cheie din CV-ul tău atunci când prezinți responsabilitățile. Spre exemplu, poate fi vorba despre: dezvoltare, implementare, coordonare, gestionare. Sunt cuvinte cu un impact mental puternic care crează deja o anumită stare persoanei care analizează CV-ul tău.

De asemenea, atunci când îți prezinți experienta profesională prin prisma responsabilităților, gândește-te la tot ceea ce ai făcut și ai realizat, nu doar la ceea ce presupunea fișa postului.  Recrutorul dorește să vadă creativitatea, implicarea și proactivitatea ta. Spre exemplu, dacă ai venit cu idei și soluții pe care le-ai implementat, nu ezita să le menționezi! Cu siguranță vei fi apreciat pentru ele!

Daca ai preluat (chiar și pentru o perioadă scurtă) alte responsabilități care nu țineau de rolul tău principal în companie, menționează-le și pe acestea.

Cel mai simplu este să pornești de la o foaie goală, să te gândești ce anume ai făcut tu la jobul respectiv și să începi să le pui pe hârtie. Apoi, în funcție de tipul de activitate, să le grupezi. Dacă jobul tău a presupus coordonare de echipă, poți să faci o secțiune în CV numită: Management sau Coordonare echipă, dar și aici nu uita să treci care au fost responsabilitățile tale pe acest segment.

 

Adaptează CV-ul în funcție de jobul la care aplici!

Experiențele din CV sunt importante, recrutorul într-adevăr dorește să vadă că ai fost implicat în proiecte și că deții abilități de comunicare sau știi să lucrezi în echipă. Cu toate acestea, este recomandat să treci în CV experiențele relevante pentru jobul pe care dorești să-l obții. 

Dacă aplici pentru un job de HR junior, atunci experienta din liceu pe o poziție de ospătar nu este relevantă. În schimb, dacă ai făcut un internship în zona de HR, nu ai decât să-l treci în CV. 

 

Ce faci cu experiențele de 2-3 luni într-o companie?

Dacă ai o singură astfel de experienta, atunci poți să o treci, însă dacă vei fi chemat la interviu pregătește-te pentru întrebarea: „De ce ai stat atât de puțin?”. Răspunsul este simplu, mai exact, trebuie să fii sincer. Poate ai simțit că valorile companiei nu se aliniază cu ale tale, poate nu te-ai integrat în echipă sau pur și simplu nu ți-a plăcut activitatea pe care o desfășurai. 

Dacă însă ai mai multe astfel de experiențe din trecut, atunci nu trebuie să le treci pe toate, s-ar putea ca angajatorul să-și facă o impresie greșită despre tine și să creadă că nu ești serios. Și că la fel de repede vei pleca și din compania lui. Companiile investesc destul de mult în procesul de recrutare și formare a noilor angajați, mai ales în pregătirea juniorilor. Și nu este vorba doar de partea financiară, ci și de timpul pe care îl pierd pentru atragerea, recrutarea și training-ul acestora. Angajatorii își doresc astfel oameni stabili, loiali, care vor rămâne în companie cel puțin 2-3 ani. 

Când ai prea multă experienta? 

Candidații care au foarte multă experienta de muncă trebuie să scoată în evidență cele mai bune roluri pe care le-au avut de-a lungul timpului. Începe cu cele mai recente. Apoi, dacă ai ocupat poziții care nu au absolut nicio legătură cu rolul pentru care candidezi, cel mai bine este să nu le treci deloc. 

În plus, prea mulți ani de experientă îți pot aglomera CV-ul, cu excepția cazului în care ești senior manager sau au promovat de mai multe ori de-a lungul anilor.

Doar cei care nu au suficientă experienta sau deloc ar putea fi avantajați dacă își trec toate activitățile în CV, chiar dacă acestea nu au legătură cu rolul pentru care aplică. Ca recrutorul să vadă că sunt proactivi și, chiar și studenți fiind, au făcut parte din echipe și au dus la bun sfârșit anumite sarcini.

 

Ce trec în CV dacă nu am experienta?

În cazul în care nu ai suficientă experienta profesională sau chiar deloc, pune accentul pe obiectivul tău profesional. Fii cât mai specific. Spre exemplu, menționează în ce domeniu ai dori să lucrezi sau în ce companie și de ce le-ai ales. Trebuie să te diferențiezi față de alți candidați cu același nivel de experienta.

De asemenea, menționează activitățile de voluntariat pe care le-ai desfășurat în perioada liceului sau din timpul facultății. Mai mult, detaliază materiile de la facultate care ți-au plăcut cel mai mult și pe care le-ai înțeles cu adevărat. Încearcă să le alegi pe cele conectate cu jobul pentru care ai aplicat. Nu uita nici de rezultatele deosebite din timpul facultății, precum premiile câștigate. La acest nivel de carieră e important să treci chiar și hobby-urile, chiar dacă la prima vedere par irelevante. Totuși, acestea pot da greutate CV-ului tău.

De asemenea, te poate ajuta un stagiu de practică, mai ales că aceasta este o modalitate bună prin care te poți angaja în cadrul companiei respective. O mulțime de companii oferă programe de internship pentru studenți. Rămâne doar să aplici la ele.

  • Investește în „brandul personal” – poți să-l construiești prin participarea la concursuri sau la activități extracurriculare. Te poate ajuta și prezența în social media.
  • Nu trebuie să-ți fie rușine de ceea ce faci. În perioada în care acumulezi experienta e important să te implici în orice activitate care ar putea să-ți pună CV-ul în valoare. Fie că împarți pliante, faci hosting la evenimente sau lucrezi într-un call-center, nu înseamnă că nu acumulezi o experienta valoroasă.

 

Ce să treci la performanțe?

Acordă o atenție sporită rezultatelor pe care le-ai obținut la joburile anterioare. E important să fii cât mai concis, adică să treci cifre și exemple clare prin care recrutorul să-și dea seama de creativitatea și implicarea ta. Spre exemplu, vânzările au crescut cu 30%. Câteva astfel de exemple sunt suficiente ca CV-ul tău să atragă atenția recrutorului. La fel de important este să menționezi dacă ai fost avansat în cadrul companiei. Nu uita de toate detaliile noului rol, responsabilități și performanțe. 

Întregul CV-ul te poate aduce mai aproape de interviul de angajare, dacă acesta este redactat ca la carte. În acest articol, cât și în altele de pe Cariera.eJobs.ro găsești mai multe recomandări despre redactarea CV-ului, care te pot ajuta să ajungi la interviu și poate chiar mai departe.

 

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să scoți în evidență experienta anterioară de lucru? Citește și:

Testare online. Metoda perfectă care-ți mărește șansele de a obține jobul dorit!

Cum arată piața muncii la 3 luni de la ridicarea restricțiilor

5 update-uri în CV, pe care le poți face în 10 minute

A fost util articolul? 9
angajareCVexperiență

Leave a Reply