E a treia săptămână în care lucrez remote. Iar în această perioadă mi s-a schimbat semnificativ modul de viață cu care eram obișnuită anterior. E a treia săptămână în care am gândit și regândit planurile pe care le aveam până să înceapă criza generată de pandemia de coronavirus.
Însă nu despre asta vreau să vă povestesc, ci despre primele zile în autoizolare și cum am reușit să-mi creez o rutină de dezvoltare personala care mă ajută să-mi mențin o stare de spirit pozitivă.
Drumurile mele s-au limitat încă de la bun început la mersul până la magazin sau farmacie. Singurul lucru pe care încă îl mai făceam până să se declare stare de urgență în România era să-mi primesc prietenii pe la mine, câte unul sau doi maximum. Mi-am dat seama însă că-mi furam singură pălăria, nu rezolvam nimic dacă stăteam în casă și continuam să primesc oameni care nu știau 100% că-s sănătoși. Așa cum nici eu nu eram sigură de mine.
Pe lângă toate acțiunile de mai sus, mai completam ziua cu câte o ieșire pe stradă ca să văd dacă alții stau în casă.
O zi, două, trei, așa a trecut o săptămână în care luptam nu cu task-urile sau deadline-urile pe care îmi era din ce în ce mai greu să le livrez la timp, ci cu mine. Cu gândurile mele, încercam din răsputeri să le amân pe cele negative și să le înlocuiesc cu ceva mai pozitiv. Însă atunci când nu ești preocupat de ceva anume e foarte greu să faci asta.
Lupta între mine, muncă, seriale, procrastinare, știri și task-uri devenea din ce în ce mai cruntă, până când m-am trezit într-o dimineață și am conștientizat gravitatea lucrurilor și faptul că va mai dura destul de mult timp până când voi reveni la rutina mea anterioară. Și atunci, am înțeles că dacă-mi continui lupta nu voi reuși să trec cu brio peste această perioadă.
M-am hotărât să accept ideea că, atât pentru mine, cât și pentru cei dragi mie, e bine să rămân în casă, nu oricum, ci construindu-mi de la zero o nouă rutină. Am început să privesc toată nebunia asta în care ne tot învârtim de ceva vreme într-un lucru pozitiv. Știu că e greu să vezi lucruri pozitive atunci când alți oameni își pierd persoane dragi, dar stând acasă te poți gândi că salvezi mai multe vieți, iar asta deja ar trebuie să te bucure.
Am început cu o listă de lucruri pe care doream să le fac înainte, dar mereu le amânam din lipsă de timp sau pur și simplu aveam alte priorități. Acum am timp, deși continui să muncesc, salvez orele pe care înainte le petreceam pe drum. Nu mă simt atât de obosită, iar după cele 8 ore lucrate remote pentru eJobs, am energie să intru în tura a doua, doar că de data asta pentru mine.
Activitățile, rutina și faptul că ești preocupat de ceva în această perioadă te ajută să treci cu bine peste toată această criză. De aceea, e bine să-ți amintești de lucrurile ce îți plăceau înainte. Pe care nu aveai timp să le mai faci. Poate fi vorba de pictură, cântat sau gătit. Iar dacă nu găsești nimic, te poți axa pe dezvoltare personala. Mai exact să te apuci să înveți ceva nou, de la zero.
Îți las și câteva activități din rutina mea, care mă ajută să mă mențin pozitivă în această perioadă. Nu vreau însă să le iei cuvânt cu cuvânt, ci să găsești activități care te binedispun, care te fac să te simți bine atât fizic, cât și psihic.
Asta trebuie să o faci nu doar dacă îți place sau nu, ci pentru a te asigura că organismul tău s-a încărcat cu doza de energie pentru întreaga zi. În plus, 20 de minute pe zi nu e chiar atât de mult. Ai la dispoziție diverse video-uri online sau aplicații cu ajutorul cărora poți să faci exerciții fizice simple sau mai ample. Poți să faci yoga, pilates, stretching, iar dacă vrei ceva mai hard atunci poți să faci cardio. Sigur că, fără încălzire musculară nu se poate în niciunul dintre aceste tipuri de activități sportive.
Cu toții avem niște cărți pe care le-am primit sau le-am cumpărat la un moment dat, dar nu am reușit să le citim, pentru că întotdeauna găseam și altceva de făcut. Acum e momentul să ștergi praful de pe ele și să le iei pe rând la citit. Știai că cititul îți îmbunătățește gândirea analitică, concentrarea, dar și productivitate? Uite că ai deja trei motive pentru care să te apuci să citești.
Știu că e o perioadă incertă, nu știm exact ce ne așteaptă, cum vor evolua lucrurile în următoarele luni, dar asta nu trebuie să ne oprească din a visa. De aceea, mi-am făcut o hartă cu țările pe care aș vrea să le vizitez. E bună și o documentare despre acestea, ca să fii cât mai sigur pe tine atunci când vei merge acolo. Tu la ce visezi?
O limbă străină te va ajuta întotdeauna pe plan profesional, dar și personal. La job vei comunica cu ușurință cu ai tăi colegi internaționali. Iar atunci când vei merge într-o vacanță vei avea mai multă încredere în tine și nu-ți va fi teamă să comunici cu localnicii. Sunt diverse cursuri online pe care le poți parcurge. Plus că există variante chiar și gratuite.
Faptul că stăm acasă nu înseamnă că trebuie să stăm în pijamale toate ziua sau să uităm de ritualurile de îngrijire pe care le făceam înainte. Așa că acum e momentul bun să-ți organizezi o zi de SPA, chiar în confortul casei tale. Ingredientele principale sunt lumânările parfumate și o cadă cu apă fierbinte.
Îți place să pictezi, să gătești, să faci graphic design sau ești pasionat de marketing? Uite că ai oportunitatea să-ți aprofundezi cunoștințele și să dedici mai mult timp pasiunilor tale. Eu, spre exemplu, mi-am făcut un blog încă din luna octombrie. De atunci, spre rușinea mea, nu am reușit să scriu decât un articol. Acum încerc să-mi rezerv câteva ore pe zi ca să mă ocup și de blog.
Dacă CV-ul tău nu e actualizat, atunci acesta e momentul să o faci. Companiile angajează în continuare, în special a crescut numărul joburilor remote. Iar noi ca să-ți venim în ajutor am creat o nouă funcționalitate pe eJobs.ro – interviul video. Care te va ajuta să prinzi mai mult curaj să aplici și să fii intervievat cu ajutorul unui webcam.
Dincolo de a ne gândi la urmările acestei crize, de a ne face o grămadă de scenarii care mai de care mai SF, hai să nu ne descurajăm, să lucrăm cu noi în fiecare zi, să ne creem o rutină și să ne facem comozi în locul în care înainte ne doream să petrecem mai mult timp, dar nu puteam.
Descoperă cele mai active domenii unde se fac angajări în luna martie
Cum faci față lucrului de acasă când ai copii
Zece recomandări pentru o comunicare eficientă în echipă (și) la distanță