• 11 Nov. 2020
  • 3 min

Întreabă recrutorul: Cum să cer feedback după interviu?

raspuns

Fiecare interviu pe care l-ai susținut vine și cu o stare de curiozitate și nerăbdare. Ai vrea să știi care este raspunsul recrutorului, dacă ai obținut jobul sau nu. Însă de multe ori acest raspuns poate întârzia, mai ales în această perioadă în care există un număr mare de aplicări, dar și un ritm de lucru încetinit de actuala pandemie. Și da, este ok să ceri raspuns după interviu, însă întreabă un recrutor cum să faci asta și învață din experiența acestuia cu diferiții candidații pe care i-a întâlnit până acum. Astfel ai șanse mult mai mari de a-i crea o impresie pozitivă și de a te califica pentru un job.

 

Corina Diaconu, Managing Director la agenția de recrutare ABC Human Capital îți oferă îndrumare pentru a avea atitudinea și cuvintele potrivite când vrei să afli statusul recrutării:

 

Corina Diaconu - ABC Human Capital

Corina Diaconu are o experiență de peste 16 ani în organizarea și coordonarea proceselor de recrutare, cu focus pe satisfacția candidaților și companiilor partenere.

 

Ce ar trebui să știu despre feedback-ul după interviu?

În procesele de recrutare în care suntem implicați, feedback-ul și comunicarea în general au o importanță covârșitoare. În primul rând pentru că această atitudine ține de un mod profesionist de a ne desfășura activitatea, dar și pentru că trebuie să privim orice relație creată ca pe una de perspectivă. Se întâmplă deseori să ne reîntâlnim cu persoane cu care nu am comunicat cum trebuia astfel că o posibilă viitoare relație profesională este compromisă din cauza unei conduite nepotrivite în trecut. Așadar este important ca un candidat să ceară feedback după interviu, pentru că astfel poate afla insight-uri valoroase, care-l pot ajuta să-și îmbunătățească performanțele și comportamentul la job.

Un candidat ar trebui să se raporteze la procedura stabilită cu potențialul angajator. Dacă acesta i-a comunicat faptul că va primi un feedback într-o săptămână, nu are rost să revină cu un email sau telefon a doua zi pentru că efectul este unul de bumerang: dovedește atât lipsă de răbdare, cât și neatenție. Ca atare, cel mai bine e să aștepte termenul și abia apoi să revină către agenție sau angajator pentru a primi mai multe detalii despre statusul procesului. Dacă nu a fost agreat nici un termen, poate, evident, după o anumită perioadă să solicite un raspuns. În ambele cazuri, tonul și profesionalismul sunt foarte importante și contribuie la conturarea unei impresii despre candidat.

Formulări de genul: ați spus că îmi răspundeți acum o săptămâna și nu ați făcut-o” sau dacă nu mi-ați răspuns, înseamnă că nu mai e cazul” etc. nu sunt apreciate, ci sunt deranjante. Uneori procesele de recrutare se prelungesc din motive obiective sau sunt influențate de factori externi (vezi actuala pandemie) care determină un alt curs și timp al proceselor, decât cele estimate inițial.

 

Care este atitudinea potrivită când cer raspuns după interviu?

Candidații ar trebui să dovedească interes față de acel job și să încerce să afle detalii cu privire la modul în care se derulează procesul. Modul în care aceștia cer feedback contează mult și uneori chiar face diferența între un candidat sau altul. Se pot interesa despre companie și pot reveni chiar cu detalii tehnice, care să dovedească dorința lor de a lucra în compania respectivă: am observat că lansați produsul X, mi-ar plăcea să fac parte din echipa de lansare” sau am văzut campania dvs. de CSR – este excelent faptul că arătați responsabilitate socială”. Angajatorul va vedea că are în fața lui un potențial candidat pentru angajare care dovedește interes, dar și abilitățile necesare pentru a parte din echipă, începând chiar cu aceste mici detalii.


Ce recomandări aveți pentru candidații care cer raspuns pentru interviu?

  • Alege să-i scrii un e-mail recrutorului sau angajatorului! Este mai discret și mai puțin intruziv decât un apel telefonic (trebuie să ai în vedere volumul imens de lucru dintr-un departement de HR și faptul că este imposibil ca specialiștii să știe numele tuturor candidaților și statusul lor, din memorie). 
  • Mulțumește pentru raspuns 
  • Oferă-i oportunitatea recrutorului de a-ți oferi feedback, nu îl cere în mod expres, decât dacă nu ai primit nici o veste o perioadă mai lungă de timp.
  • Evită atitudinea negativistă și răspunsurile agresive mai ales când răspunsul nu este unul pozitiv!
  • Transformă un interviu pierdut într-unul câștigat! Dacă ai fost la interviu cu o companie pentru care îți doreșți să lucrezi, este important să înveți regula jocului de durată. Fii atent la feedback-ul trimis de recrutor și demonstrează skill-uri interpersonale și profesionalism – premisele pentru a fi contactat pentru un job care ți se potrivește cu o altă ocazie. Ia în considerare și faptul că 20% dintre candidații angajați nu trec de perioada de probă sau, din varii motive, nu se înțeleg cu superiorul direct. Și atunci, recruiterii revin la candidații care au rămas cu adevărat în memoria lor printr-o impresie deosebită și mai ales, pozitivă!

Ți-a plăcut articolul despre raspuns la interviu. S-ar putea să-ți placă și:

Cum să faci follow up după un interviu

Cum să obții feedback din comportamentul nonverbal al recrutorului

Suntem feedback-ul pe care l-am primit

A fost util articolul? 8
feedback

Leave a Reply