Fiecare interviu pe care l-ai susținut vine și cu o stare de curiozitate și nerăbdare. Ai vrea să știi care este raspunsul recrutorului, dacă ai obținut jobul sau nu. Însă de multe ori acest raspuns poate întârzia, mai ales în această perioadă în care există un număr mare de aplicări, dar și un ritm de lucru încetinit de actuala pandemie. Și da, este ok să ceri raspuns după interviu, însă întreabă un recrutor cum să faci asta și învață din experiența acestuia cu diferiții candidații pe care i-a întâlnit până acum. Astfel ai șanse mult mai mari de a-i crea o impresie pozitivă și de a te califica pentru un job.
Corina Diaconu, Managing Director la agenția de recrutare ABC Human Capital îți oferă îndrumare pentru a avea atitudinea și cuvintele potrivite când vrei să afli statusul recrutării:
În procesele de recrutare în care suntem implicați, feedback-ul și comunicarea în general au o importanță covârșitoare. În primul rând pentru că această atitudine ține de un mod profesionist de a ne desfășura activitatea, dar și pentru că trebuie să privim orice relație creată ca pe una de perspectivă. Se întâmplă deseori să ne reîntâlnim cu persoane cu care nu am comunicat cum trebuia astfel că o posibilă viitoare relație profesională este compromisă din cauza unei conduite nepotrivite în trecut. Așadar este important ca un candidat să ceară feedback după interviu, pentru că astfel poate afla insight-uri valoroase, care-l pot ajuta să-și îmbunătățească performanțele și comportamentul la job.
Un candidat ar trebui să se raporteze la procedura stabilită cu potențialul angajator. Dacă acesta i-a comunicat faptul că va primi un feedback într-o săptămână, nu are rost să revină cu un email sau telefon a doua zi pentru că efectul este unul de bumerang: dovedește atât lipsă de răbdare, cât și neatenție. Ca atare, cel mai bine e să aștepte termenul și abia apoi să revină către agenție sau angajator pentru a primi mai multe detalii despre statusul procesului. Dacă nu a fost agreat nici un termen, poate, evident, după o anumită perioadă să solicite un raspuns. În ambele cazuri, tonul și profesionalismul sunt foarte importante și contribuie la conturarea unei impresii despre candidat.
Formulări de genul: „ați spus că îmi răspundeți acum o săptămâna și nu ați făcut-o” sau „dacă nu mi-ați răspuns, înseamnă că nu mai e cazul” etc. nu sunt apreciate, ci sunt deranjante. Uneori procesele de recrutare se prelungesc din motive obiective sau sunt influențate de factori externi (vezi actuala pandemie) care determină un alt curs și timp al proceselor, decât cele estimate inițial.
Candidații ar trebui să dovedească interes față de acel job și să încerce să afle detalii cu privire la modul în care se derulează procesul. Modul în care aceștia cer feedback contează mult și uneori chiar face diferența între un candidat sau altul. Se pot interesa despre companie și pot reveni chiar cu detalii tehnice, care să dovedească dorința lor de a lucra în compania respectivă: „am observat că lansați produsul X, mi-ar plăcea să fac parte din echipa de lansare” sau „am văzut campania dvs. de CSR – este excelent faptul că arătați responsabilitate socială”. Angajatorul va vedea că are în fața lui un potențial candidat pentru angajare care dovedește interes, dar și abilitățile necesare pentru a parte din echipă, începând chiar cu aceste mici detalii.
Cum să faci follow up după un interviu
Cum să obții feedback din comportamentul nonverbal al recrutorului