Atunci când ești pus în fața deciziei de a-ți alege viitorul traseu profesional, s-ar putea să ai la dispoziție mai multe opțiuni. Știm că e greu să iei o hotărâre, mai ales dacă nu cunoști prea multe despre anumite domenii sau meserii. De aceea, îți venim în întâmpinare cu informații esențiale de care ai nevoie pentru a lua decizia potrivită în ceea ce privește cariera ta.
De data aceasta vorbim despre cariera de economist, despre activitățile pe care le are o persoană ce ocupă un astfel de rol, ce studii trebuie să aibă, dar și cât de largă este paleta de locuri de muncă pentru un absolvent de studii economice.
Pentru a înțelege mai bine „lumea” unui economist, cred că ar trebui să știi mai multe despre istoria economiei și ce rol are această știință. Păi iată! Definiția dată de economistul britanic Lionel Robbins în 1932, spune că economia este știința care studiază modul în care sunt alocate unele resurse în scopuri alternative.
Lucrarea „Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei”, scrisă de Adam Smith, cunoscut ca părintele economiei moderne, a fost una dintre primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Aceasta a ajutat la crearea economiei ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comerțul liber și capitalism.
În principal, un angajat care ocupă o poziție de economist se ocupă de cercetarea și analizarea problemele economice dintr-o companie. Acesta colectează diverse date statistice și le interpretează folosind matematica. Tocmai de aceea, dacă-ți dorești să devii economist ar fi bine să ai o afinitate față de matematică.
Economiștii mai sunt și cei care, de regulă, dau trendul în piața muncii, pentru că aceștia prognozează tendințele economice. De asemenea, elaborează diverse politici și vin cu recomandări pentru rezolvarea anumitor probleme de ordin economic.
Totuși, descrierea fișei postului pentru un economist variază în funcție de domeniul și compania în care lucrează.
Dacă te întrebi de ce o companie are nevoie de un economist, atunci trebuie să știi că fiecare organizație implicată în activități de producție de bunuri și servicii cu scopul de a obține profit are nevoie de un economist. Acesta asigură utilizarea optimă a resurselor pe care compania le are la dispoziție pentru un proces de producție.
Totodată, persoana care ocupă un rol de economist se asigură că productivitatea și profiturile sunt maximizate, iar costurile folosite sunt minimizate.
Dacă te-ai hotărât să pui bazele unei cariere de economist e important să știi ce abilități ar trebuie să se regăsească la tine pentru a fi potrivit pentru acest domeniu. Iată câteva dintre ele:
Abilități analitice – Un economist trebuie să revizuiască datele în detaliu, să observe diverse modele și să efectueze calcule avansate, iar pentru asta are nevoie de abilități analitice.
Mai mult, e esențial ca economistul să-și poată folosi logica și raționamentul pentru a rezolva probleme complexe. Spre exemplu, să poată identifica modul în care tendințele economice pot afecta compania în care lucrează. Pentru asta, are nevoie de abilități de gândire critică.
Ca să împărtășească mai departe, către board-ul companiei sau colegilor din alte departamente concluziile pe care le trage în urma interpretării datelor, un economist mai are nevoie de abilități solide de comunicare. De multe ori aceștia prezintă și explică diverse rapoarte unor oameni care nu au experiență în domeniul economic.
Pentru a deveni economist, studiile în domeniu sunt esențiale. În timp ce pentru unele locuri de muncă, studiile de licență nu sunt suficiente. Pentru joburile care presupun activități de cercetare sau de analiză economică avansată te-ar ajuta și un program de masterat.
De asemenea, s-ar putea să te ajute și niște cursuri relevante. Spre exemplu, dacă ești interesat de econometrie, atunci ar fi bine să urmezi cursuri de analiză a datelor, cercetare de piață sau statistică.
Dacă te-ai gândit să urmezi studiile de economist, îți venim în întâmpinare cu câteva instituții de învățământ pe care le poți urma.
Pe platforma de recrutare eJobs poți găsi în acest moment peste 100 de locuri de muncă dedicate economiștilor. Iată câteva exemple:
Scopul principal al postului este să acorde suport economic de specialitate pentru o gamă variată de proiecte de insolvență sau consultanță. Viitorul angajat trebuie să dețină studii superioare în domeniul economic, să aibă o experiență între 1-3 ani și să fie o persoană proactivă. Ce oferă compania angajatoare? O echipă tânără de profesioniști, locație centrală, dar și beneficii precum decontarea transportului, un pachet salarial competitiv, tichete de masă, dar și un sistem de bonusare a performanțelor. Aici poți afla mai multe despre jobul scos la bătaie.
Candidatul ideal trebuie să aibă cunoștințe de operare în SAP, să aibă studii economice, abilități de comunicare, o capacitate de analiză şi organizare. Responsabilitățile viitorul angajat sunt de verificare a lucrărilor contabile și revizia lunară a conturilor aflate în responsabilitatea acestuia, asistență la inspecții fiscale, dar și participarea la pregătirea pachetului de raportare financiară. Iată mai multe detalii despre acest loc de muncă.
Pentru acest loc de muncă se caută un absolvent de studii superioare de contabilitate. Persoana care dorește să candideze pentru acest post trebuie să dețină abilități excelente de organizare, orientare către respectarea termenelor limită și atenție la detalii. Viitorul angajat se va ocupa de înregistrarea facturilor de la furnizori, verificarea facturilor înregistrate în sistem, realizarea reconcilierilor cu furnizorii, dar și participarea la inventarele anuale. Iată și link-ul spre acest job!
Printre avantajele pe care le au absolvenții de studii economice se află și faptul că au la dispoziție o paletă largă de oportunități. Spre exemplu, cu o diplomă de economist poți lucra ca analist al pieței, analist de date, contabil, statistician, consilier financiar sau agent de bursă, iar lista nu se oprește aici.
Cum obții un job în marketing dacă nu ai experiență
Vrei să devii arhitect? Iată ce presupune această meserie!
Vrei să lucrezi în contabilitate? Iată ce trebuie să știi despre acest domeniu