Cu toții dorim să avem un mediu de lucru plăcut la job, o relație cu bună cu managerul sau cu ai noștri colegi. Munca, de altfel, ar fi minunată dacă am putea lucra întotdeauna cu oameni care ne plac și cu care împărtășim aceleași valori.
Însă, nu întotdeauna aceste lucruri sunt posibile la un loc de muncă. Există și situații în care proiectele sau task-urile la care lucrăm pornesc discuții în contradictoriu. E important să înțelegi că fiecare persoană vede lucrurile dintr-o altă perspectivă, iar faptul că cineva nu este de acord cu tine, nu înseamnă că te critică sau că nu înțelege cât efort stă în spatele muncii tale.
Situațiile conflictuale pot apărea atât în echipele mici de 10-20 de persoană, cât și în companii de sute de angajați. Deși, în multe situații ne putem desfășura activitatea chiar dacă nu avem relații strânse cu ai noștri colegi, un conflict la job ne poate pune într-o situație neplăcută care ne poate afecta productivitatea și motivația la job. Un studiu realizat de cei de la Officevibe despre relațiile de prietenie de la locul de muncă arată că:
Dacă te confrunți cu o situație conflictuală cu unul dintre colegii tăi, este important să încerci să discuți cu acesta într-un mod cât mai politicos. Evitarea subiectului nu va schimba relația dintre voi, ba din contră, s-ar putea ca lucrurile să meargă într-o direcție în care nu-ți dorești. În cadrul unei discuții sincere și directe, îi poți explica colegului cum te simți în această situație și, de asemenea, puteți dezbate motivele care au dus către acest conflict. Spre exemplu, dacă într-una dintre ședințe ai fost întrerupt de către al tău coleg, îi poți spune astfel: „Faptul că nu mai lăsat să-mi duc ideile până la capăt, mă face să cred că nu mă asculți cu atenție. De asemenea, am avut emoții în cadrul prezentării și, din cauza întreruperilor frecvente, mi-au scăpat multe idei importante”.
Poți fi tentat să încerci să rezolvi lucrurile printr-un e-mail, însă o astfel de discuție poate înrăutăți situația. Colegul tău poate înțelege greșit ce dorești să-i transmiți. Deci, cel mai bine este să programezi o discuție face to face în care să lămuriți neînțelegerile.
Uneori, când credem că nu ne place un coleg, acest lucru se poate întâmpla ca urmare a ceva ce ne-am imaginat în mintea noastră. Decât să facem anumite presupuneri, mai bine analizăm situația și comportamentul pe care îl are colegul nostru. S-ar putea să ne dam seama că, în realitate, colegul nostru nu are nimic personal cu noi, ci mai degrabă are un stil de comunicare diferit de ceilalți.
Totuși, dacă observi că un coleg te critică frecvent sau nu te lasă să-ți prezinți ideile, atunci trebuie să apelezi la punctul 1, să discuți cu el, pentru a clarifica anumite aspecte. Să nu uităm că elementul de bază în construirea relațiilor este comunicarea.
Poate fi dificil să îi schimbăm pe cei din jurul nostru, dar putem să ne îndreptăm atenția asupra noastră și asupra comportamentului pe care îl avem noi la job. S-ar putea să se dovedească că neînțelegerile pe care le ai cu un anumit coleg au fost create în urma unor acțiuni sau comportamente ce au venit din partea ta. Iar dacă înțelegi asta și iei măsuri în acest sens, relația dintre voi ar putea să se îmbunătățească.
În mod clar, relațiile de prietenie de la locul de muncă sunt o parte importantă a bunăstării noastre la job. Însă, nu întotdeauna vom reuși să avem parte doar de oameni cu care ne face plăcere să interacționăm. Cu toate acestea, e important ca atunci când apar anumite situații tensionate, să nu uităm că prin comunicare și transparență putem remedia orice conflict de la job sau din viața personală.
Ce vor să afle recrutorii când te întreabă de ce vrei să pleci de la actualul job?
20 de întrebări esențiale înainte de a bate palma pentru angajare