Interesul pentru chimiști și biochimiști a crescut mult în ultimul an. Cea mai mare cerere vine din partea domeniului medical care are solicitări pentru analiza testelor epidemiologice, dar și din zona de producție din sectorul alimentar sau din construcții, unde se acordă atenție tot mai mare calității produselor. Iată ce ar trebui să știi pentru a deveni chimist.
Potrivit unui raport al Ministerului Muncii, Evaluarea necesarului de competențe al economiei românești 2020, 2025 (competențe pentru cererea înlocuită, competențe pentru cererea de expansiune), domeniul sănătăţii şi al produselor farmaceutice va avea nevoie de specialişti – cadre medicale cu pregătire – medici, ingineri chimişti, biologi etc., dar şi de tehnicieni şi lucrători în servicii – de îngrijire, de igienă.
În intervalul 2017-2025 va creşte necesarul de forţă de muncă pentru aceste grupe ocupaţionale nu doar ca urmare a nevoi de înlocuire a persoanelor care părăsesc domeniul, ci şi prin dezvoltarea activităţilor din acest sector, fapt ce va necesita o suplimentare a populaţiei ocupate, se arată în raportul elaborat de Ministerul Muncii.
Se preconizează ca angajările chimiștilor vor crește cu 5% din 2019 până în 2029, mai rapid decât media pentru alte ocupații. Se așteaptă ca oamenii de știință și chimiștii să aibă cele mai bune oportunități în carieră, conform datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA. Companiile farmaceutice conduc în cererea pentru chimiști pentru că este nevoie de dezvoltarea de noi medicamente pentru situații punctuale epidemiologice și nu numai.
Chimia este un domeniu foarte dinamic, în care inovația este mereu prezentă, pentru că cerințele pieței se modifică continuu. Jobul de chimist îți va oferi ocazia de experimenta de-a lungul carierei o mulțime de situații și de activități. Ai oportunitatea de a-ți găsi de lucru în companii din domenii diferite, mobilitatea fiind foarte mare în piața muncii chiar și în contextul actual.
Pentru a deveni chimist, este necesar să urmezi cursurile unei facultăți de profil și e recomandat să profesezi încă din timpul studiilor.
Angajatorii sunt deschiși să angajeze și absolvenți de liceu care au studiat intensiv chimia, dar pentru a avea mai multe oportunități în carieră și un salariu mai mare, este important să ai o diplomă universitară, pe care o poți obține fie de la Facultatea de Chimie din cadrul Universității București, fie de la Universitatea Politehnică.
La Facultatea de Chimie de la Universitatea București poți urma cursuri de 3 ani pentru una dintre următoarele specializări: Chimie, Biochimie Tehnologică, Chimie Medicală, Chimie Farmaceutică. În 2021 admiterea la studii de licență se face pe baza mediei obținută de candidați la examenul de Bacalaureat.
La Universitatea Politehnică din București poți studia Inginerie Chimică sau Ingineria Produselor Alimentare. În anul 2021, admiterea în UPB se face printr-un concurs bazat pe 3 probe (P1, P2 și P3) și desfășurat în trei sesiuni: SESIUNEA I – Admitere anticipată (concurs de dosare), SESIUNEA II – Admitere (concurs cu probe scrise) și, acolo unde este cazul, SESIUNEA III – Admitere-completare (concurs de dosare). Pentru admiterea din 2021, la Inginerie Chimică din UPB vor fi 215 locuri la buget și 5 la taxă, iar la Ingineria Produselor Alimentare – 35 de locuri la buget.
Vestea bună este că Universitatea Politehnică din București organizează și un program gratuit de pregătire la Matematică, Fizică și Chimie (chimie organică clasa a X-a și chimie anorganică clasa IX) în vederea susținerii concursului de admitere la programele de studii de licență. Programul constă în lecții de pregătire susținute de cadre didactice din universitate, în regim online.
În rolul tău de chimist va fi nevoie să îmbini abilitățile tehnice (de calcul, analiză), cu cele soft, de comunicare și relaționare cu echipa – care te vor ajuta să evoluezi în ceea ce faci.
Abilități analitice: Vei efectua experimente și studii științifice și este important să ai un spirit analitic, bazat pe precizie și exactitate deoarece erorile ar putea invalida cercetarea.
Abilități matematice: Pentru a reuși ai nevoie de cunoștințe de algebră și statistică. În activitate vei folosi în mod frecvent ecuații și formule matematice complexe.
Abilități organizatorice: Misiunea ta va fi aceea de a documenta cu atenție procesele pentru ca acestea se fie conforme cu reglementările și procedurile din industrie. Dezorganizarea poate avea efecte neplăcute, precum probleme juridice, deteriorarea echipamentelor și deversări de substanțe chimice.
Perseverență și abilități de rezolvare a problemelor: Cercetarea științifică implică încercări și erori substanțiale și este important să nu te descurajezi în munca ta. Este esențial să cauți soluții unice.
Abilități de gestionare a timpului: În activitatea ta, va fi nevoie să respecți termenele limită, să acorzi prioritate sarcinilor în mod eficient, păstrând în același timp calitatea muncii.
Abilități de comunicare: Este esențial să comunici clar cu membrii echipei și cu alți oameni de știință, să scrii rapoarte tehnice și să faci prezentări pe baza cercetărilor și analizelor.
Abilități interpersonale: Vei lucra în echipe de cercetare interdisciplinare și contează mult să colaborezi bine cu ceilalți pentru a atinge un obiectiv comun. Poți ajunge în poziția de lider de echipă și și va fi nevoie să-ți motivezi și coordonezi colegii.
Începe încă din timpul studenției să aplici la joburi și programe de trainee development care nu cer experiență. De exemplu, pe eJobs.ro poți filtra astfel rezultatele: Click pe Joburi (din meniul din dreapta) -> Filtrează Rezultate -> Alege departamentul: Chimie/Biochimie – Nivel de carieră Fără Experiență. De asemenea, îți poți face o cercetare despre angajatorii din domeniul chimiei și produselor farmaceutice, din producție alimente sau construcții. Dacă angajatorii nu caută momentan candidați îți poți seta alerte de e-mail astfel încât să afli imediat ce acestea apar și să aplici.
Nu aștepta însă ca oferta să apară, ci investește între timp în formarea ta, prin acțiuni de voluntariat, fie în asociațiile studențești, fie scriind direct laboratoarelor medicale sau companiilor din zona de producție alimente sau produse chimice.
Clinicile medicale pun mare accent pe atitudinea viitorilor colegi. Sunt deschise să angajeze persoane responsabile, dornice să învețe lucruri noi, deschise atât în relația cu echipa, cât mai ales în relația cu pacienții. Apreciază experiența de minimum 1 an într-un laborator de analize medicale, autorizație de libera practică medicală și certificatul OBBCSSR (Ordinul Biochimistilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România) vizat la zi, cunoștințele operare PC, cunoașterea unei limbi de circulație internațională.
În industria farma se angajează absolvenți ai Facultății dе Chimie sau Inginerie chimică care pot fi la nivel entry level. Contează și reprezintă un avantaj experienţa în cercetare în domeniul farma. De asemenea, un alt avantaj este experiența sau cunoştinţele despre Regulile dе Bună Practică în Laborator, limba engleză la nivel – mediu, cunoștinte de operare PC (Office, softuri specifice pentru echipamentele bioanalitice).
În ce va consta activitatea ta
Vei realiza аnаlizеle fizico-chimice pentru produse finite în vеdеreа eliberării lor pe piață, vei efectua verificările și calibrările periodice ale aparatelor din dotarea laboratorului și le vei consemna în caietele de evidenţă ale acestora. De asemenea, vei realiza analizele fizico-chimice pentru validarea proceselor tehnologice.
Pentru a fi laborant chimist în industria alimentară, nu ai neapărat nevoie de studii superioare. Te califici cu minimum studii medii, competențe/cunoștinte în microbiologie și analize de laborator din industrie alimentară, experiență pe un post similar (un avantaj), cunoștințe operare PC, atenție la detalii, organizare, abilități de lucru în echipă, atitudine proactivă pentru îmbunătățirea calității proceselor.
În ce va consta activitatea ta
Vei realiza analize (fizico chimice și de microbiologie) la materii prime și semifabricate, analiza produselor din fluxul de fabricație, vei înregistra electronic rezultatele obținute la analizele efectuate, vei întocmi buletinele de analiză. De asemenea, vei evalua rezultatele testelor și vei elibera produsele spre consum.
Companiile producătoare de materiale de construcții caută ingineri chimiști, licențiați în Inginerie chimică — Specializarea Tehnologia Silicaţilor şi Compuşilor Oxidici, care au cunoștințe de limbi străine și cunoștinte PC (Microsoft Office).
Ce vei face ca inginer chimist
Vei realiza analiza materialelor care urmează să intre în producție; vei verifica respectarea și încadrarea parametrilor tehnologici în intervalele stabilite, pe întreg fluxul de producție. De asemenea, vei participa la elaboararea normelor tehnice și caietelor de sarcini pentru produse, vei răspunde de certificarea calității produselor finite la expediere și vei urmări
întocmirea buletinelor de analiza, precum și rețete de fabricație.
Spre deosebire de joburile din domeniul financiar sau software, în chimie nu vei putea lucra de la distanță. Laboratoarele nu pot fi mutate acasă, iar echipamentul pentru efectuarea lucrărilor de laborator de la distanță nu a fost încă inventat. Așadar munca ta depinde de sediul angajatorului și e important să alegi cu atenție acest loc, să iei în calcul distanța, mijloacele de transport. Pe eJobs.ro poți filtra joburile în funcție de Distanță. Chiar dacă depinzi de lucrul într-un laborator, poți cere condiții flexibile de muncă sau chiar și câte o zi de remote (când, de exemplu, ai rapoarte de realizat) angajatorii fiind mult mai deschiși să le ofere în condițiile actuale.
Crezi că ai trăsăturile necesare pentru a deveni chimist? Curaj, ține doar de tine să faci următorul pas! Povestește-ne în secțiunea de comentarii de mai jos dacă ai în plan să faci o specializare în domeniul chimiei, iar noi îți vom fi aproape cu recomandări de joburi potrivite.
Ce ar trebui să știi dacă îți dorești să devii farmacist
Domenii de activitate care vor scoate la bătaie cele mai multe joburi în 2021
As dori sa lucrez intr-o fabrica de medicamente, anul acesta termin facultatea de medicina si farmacie, specializarea farmacie. Multumesc!
Bună, Ionela,
Aici poți găsi joburile din farma: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/farmacie/medicamente/sort-publish
Îți recomandăm să suni și la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre joburile care ți se potrivesc și răspund preferințelor tale.
Bună ziua,
Am o prietena inginer chimist , foarte tanara, care își cauta job în domeniu, în București. Industria farmaceutica este o preferinta, dar nu exclusiva.
Eu mi am găsit job de- alungul anilor prin intermediul site ului dvs, asa ca am un feeling bun contactandu- va , cu rugămintea de a- mi trimite info utile care s o ajute.
Mulțumesc mult,
Simona
Bună, Simona,
Găssești aici joburile de inginer chimist în industria farmaceutică: https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/farmacie/inginer-chimist