• 18 Jan. 2021
  • 3 min

Domenii de activitate ce vor scoate la bătaie cele mai multe joburi în 2021

domenii de activitate

Dacă te afli în căutarea unui loc de muncă sau vrei să-l schimbi pe cel actual, atunci trebuie să cunoști tendințele de pe piața muncii, să afli care sunt cei mai căutați candidați și ce abilități te pot scoate în evidență anul acesta.

Iată câteva tendințe despre acele domenii de activitate care vor scoate la bătaie cele mai multe locuri de muncă în 2021. 

Rămâne doar să-ți alegi domeniul potrivit, să-ți updatezi CV-ul, să aplici și să te prezinți corespunzător la interviul de angajare. 

 

Domenii de activitate cu cele mai multe joburi disponibile în 2021

În 2020, din cauza pandemiei, tot mai multe companii și-au mutat activitatea în online, iar această mișcare i-a determinat pe angajatori să automatizeze tot mai multe procese, fie că este vorba despre tool-urile de comunicare dedicate echipelor care lucrează de la distanță, fie că vorbim despre procesele de recrutare sau cele de HR. Astfel că, anul acesta angajatorii din mai multe domenii de activitate vor căuta oameni pricepuți în zona digitală. 

„Este un an în care companiile vor continua și vor accelera proiectele de transformare digitală, astfel încât vor fi căutați cei cu abilități și competențe pe zona digitală și de programare, atât în sectorul IT, cât și în celelalte sectoare care nu angajau neapărat acest tip de candidați”, spune Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, companie de consultanță în resurse umane. 

IT-ul a fost unul dintre cele mai fierbinți sectoare în ultimii ani și se pare că și în 2021 angajatorii vor căuta din ce în ce mai mulți candidați. Spre exemplu, în acest moment, pe platforma de recrutare eJobs.ro poți găsi peste 4.000 de locuri de muncă disponibile pentru cei care-și doresc să lucreze în acest domeniu. Totodată, în opinia specialistului în HR, personalul medical va fi o altă categorie mult căutată, ca urmare a cerințelor suplimentare create de pandemie și de campania de vaccinare. 

„Nu în ultimul rând, tot mai multe companii și-au arătat interesul pentru producție, dar vor fi căutați și muncitorii calificați cu experiență”, mai adaugă Sorin Faur. Muncitorii calificați erau căutați și înainte de pandemie, iar lipsa acestora a fost creată de un slab interes al tinerilor față de școlile profesionale. Dacă în urmă cu zece ani de pe băncile școlilor profesionale ieșeau peste 150.000 de absolvenți, astăzi numărul lor a scăzut semnificativ, ca urmare a desființării învățământului profesional în 2009. Deși reînființat în 2012, lipsa de meseriași nu a reușit să fie acoperită nici până astăzi. 

Retailul este un alt domeniu ce va angaja anul acesta, fiind și unul dintre cele mai active sectoare din 2020 în privința recrutărilor. În acest moment, pe eJobs sunt disponibile peste  1.700 de locuri de muncă pentru cei care doresc să lucreze în retail. 

 

Cum arată profilul candidatului ideal?

E una să ai experiență într-un domeniu și altceva este să fii proactiv, implicat în proiecte și dispus să înveți în fiecare zi câte ceva nou. Astfel că, pe lângă experiența necesară obținerii unui job, ai nevoie de câteva abilități care te vor scoate în evidență și care te vor ajuta să lucrezi mai eficient la noul loc de muncă. 

Câteva dintre aceste abilități sunt: adaptabilitatea (să ai o deschidere către schimbare, dar și față de unele soluții alternative, atunci când prima opțiune nu funcționează), comunicarea (în special pentru cei care doresc să lucreze de la distanță), inteligența emoțională, dar și o atitudine pozitivă. Cea din urmă te va ajuta să fii mai productiv, iar obiectivele tale să ți se pară mult mai ușoare.

„Din punct de vedere comportamental, ținând cont de incertitudinile care ne înconjoară, vor fi la mare căutare candidații deschiși și rezistenți la schimbare, flexibili, adaptabili și capabili să se orienteze din mers, alături de companie”, spune Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanță în management și resurse umane. Mai multe despre abilitățile care merită dezvoltate în 2021 am vorbit aici!

Procesul de recrutare este mai simplu atunci când știi ce abilități ar trebui să scoți în față, dar și care sunt cei mai activi angajatori. Urmărește-ne pe carieră.ejobs.ro pentru a fi la zi cu tendințele de pe piața muncii!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Câte joburi au fost scoase la bătaie de la începutul anului 

De ce să ții cont când aplici simultan la mai multe joburi 

Șase filme motivaționale care-ți vor da un avânt în carieră

A fost util articolul? 8
domeniidomenii de activitatejoburi

Leave a Reply