• 22 Jul. 2021
  • 3 min

7 întrebări la care să răspunzi înainte de a aplica la un job 100% remote

intrebari job full time remote

Beneficiile de a lucra 100% remote sunt prezentate în culori vii pe rețelele de socializare. Cei care aleg astfel de joburi sunt portretizați ca lucrând din locuri exotice, mereu cu zâmbetul pe buze. Pentru mulți un job full time remote reprezintă cea mai bună opțiune care le oferă echilibrul perfect între viața personală și cea profesională. Fără navetă. Cu mult mai multă flexibilitate. Plus că și oferta este una destul de bogată, în prezent pe eJobs.ro existând peste 1000 de locuri de muncă 100% remote.

Însă în realitate munca remote nu este pentru toată lumea. Și dacă nu ai lucrat niciodată de la distanță pentru o perioadă lungă de timp, un astfel de job poate prezenta provocări neprevăzute. Persoanele care lucrează remote posedă obiceiuri fundamentale de muncă care generează rezultatele necesare de productivitate și performanță. Deci, înainte de a face un salt permanent în această direcție, pune-ți următoarele întrebări:

 

Cât de bine stau cu automotivația?

Performanța îți va fi evaluată în mare măsură în funcție de productivitatea ta. Managerii direcți nu vor „vedea” cât de mult lucrezi, ci dacă îți respecți deadline-uri, dacă îți îndeplinești sarcinile cu succes, dacă îți ajuți colegii, dacă dai dovadă de autonomie.

 

Cum stau la capitolul disciplină?

Și în cazul locurilor de muncă remote ai de respectat un program de lucru, dar și deadline-uri. De aceea, abilitățile de gestionare a timpului sunt esențiale pentru o persoană care alege să lucreze 100% remote. Când lucrezi de acasă sau din altă țară, poate fi uneori ceva mai dificil să stabilești limite clare între muncă și timpul personal. Indiferent dacă beneficiezi de luxul de a-ți crea propriul program sau de a respecta tradiționala zi de lucru 9-17, este ușor să ajungi în situația de a lucra peste program. Trebuie să impui limite clare între muncă și timpul personal pentru a evita epuizarea.

 

Sunt ușor de distras?

Sunt nenumărate lucruri care-ți pot distrage atenția atunci când lucrezi 100% remote. Gălăgia din cafeneaua unde ți-ai stabilit punctul de lucru, zgomotul făcut de mașina de spălat, copiii tăi, vecinii, animalele de companie. Iar întreruperile te pot împiedica să te dedici complet jobului. Pentru a lucra bine și de la distanță e important să-ți stabilești anumiți parametri și să te ții de ei pentru a-ți păstra concentrarea asupra sarcinilor.

 

Cum stau cu reziliența?

La birou ai colegii la un pas distanță pentru a-ți spune păsurile sau pentru a ieși la o cafea în zilele când sarcinile par să nu se mai termine. Când lucrezi însă remote ești aproape izolat de echipă și tocmai de aceea trebuie să ai la dispoziție diferite tipuri de strategii menite să te ajute să treci peste zile sau chiar perioade dificile. Caută să răspunzi cât de sincer poți la această întrebare și să te gândești cum ai reacționat în trecut în situații complicate când nu ai avut pe nimeni aproape.

 

Sunt un bun comunicator?

Cei care lucrează 100% remote se bazează mult mai mult pe comunicarea scrisă. Asta înseamnă că este esențial să poți explica clar, folosind „tonul” potrivit. Și, deși vor exista negreșit apeluri Zoom pentru discuții 1 la 1 sau de grup, cel mai probabil vei folosi instrumente de gestionare a proiectelor precum Trello, Google Docs și Slack pentru a colabora cu echipa, pentru a rămâne conectat cu colegii și pentru a ține legătura cu managerii.

 

Cât de confortabil sunt cu tehnologia?

Tehnologia este cea care a făcut posibil ca milioane de angajați să lucreze de la distanță în prima parte a lui 2020. De la software la hardware, tehnologia permite membrilor echipei să comunice și să colaboreze între ei, dar și cu clienții lor de oriunde și oricând. Prin urmare, este esențial să ai o bună relație cu tehnologia și să poți rezolva de unul singur probleme tehnice chiar și când nu ai departamentul de IT la un birou distanță. Dacă conexiunea pentru videoconferință nu funcționează ca la carte, este posibil să fii nevoit să oprești rularea unui program în fundal sau să treci de la conexiunea wireless la cea cu cablu pentru a-ți spori viteza de internet. Dacă îmbrățișarea software-urilor noi și evoluția tehnologică nu te atrage, atunci este posibil ca munca 100% remote să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine.

 

Îmi place să lucrez singur?

Dacă interacțiunile sociale te umplu cu energie, adaptarea la acest stil de lucru de unul singur s-ar putea dovedi dificilă. Oamenii care sunt energizați când sunt în preajma celorlalți pot experimenta sentimente de singurătate sau izolare atunci când lucrează remote. Însă dacă te simți bine lucrând solo, ar fi totuși indicat să socializezi periodic online cu colegii pentru a nu fi perceput drept inabordabil.

 

Ți-a plăcut acest articol ce cuprinde întrebările la care ar trebui să-ți răspunzi dacă intenționezi să ai un job 100% remote? Citește și:

Teme de lectură pentru lideri

Află dacă obții un venit în conformitate cu piața folosind Salario

Șapte factori de care să ții cont când îți alegi un job

 

A fost util articolul? 31

Leave a Reply