Dacă îți lipsește încrederea în tine la locul de muncă, consolează-te cu faptul că nu ești singurul în această situație. Nivelul scăzut de încredere la job este o „afecțiune” mai des întâlnită decât ai crede. Și chiar și cea mai aparent încrezătoare și eficientă persoană din compania ta s-ar putea lupta în secret cu o stimă de sine scăzută și o mimează până când și-o va însuși cu adevărat.
Încrederea scăzută este ceva cu care toată lumea se confruntă într-un punct al carierei sau pentru o perioadă lungă de timp. Ea se poate manifesta ca o îndoială de sine sau sub forma unor gânduri intruzive care nu-ți dau pace noaptea. S-ar putea să te simți neîndeajuns de experimentat sau ca și cum nu-ți atingi adevăratul potențial la job. Și nu e deloc plăcut să simți că muncești din greu, dar, totodată, să nu obții nimic.
Iată câteva modalități de a-ți crește încrederea pe care o ai în propriile forțe la locul de muncă:
Un bun punct de plecare este să-ți identifici punctele forte și punctele slabe. Multe organizații se vor referi la „slăbiciuni” ca zone de dezvoltare și, până la urmă, asta și sunt. Îți poți valorifica punctele forte, încorporându-le în rutina zilnică. Printre aceste puncte forte se poate număra o bună etică a muncii, faptul că lumea se poate baza pe tine sau că lucrezi bine în echipă. Introduce-le în rutina ta și transformă-le în obiceiuri, pentru a-ți spori stima de sine și încrederea. De asemenea, identificarea zonelor de îmbunătățire îți permite să lucrezi asupra lor, pentru a-ți dezvolta abilitățile. Așa că, dacă, de exemplu, nu excelezi la capitolul comunicare, poți încerca să-i asculți pe ceilalți cu atenție, să nu-i întrerupi și să te gândești mai profund la răspunsul pe care-l vei da. Nu fi obsedat de punctele slabe; acceptă că odată definite, ele pot fi, cu niște efort, și depășite.
Este un aspect arhicunoscut faptul că atât cuvintele, cât și gândurile negative au un impact asupra psihicului tău. Cu cât le folosești mai mult pentru a descrie cum te simți, cu atât îți va fi mai dificil să vezi lucrurile într-o lumină pozitivă. Iar negativitatea este și contagioasă. Ea se poate răspândi, provocând o scădere a moralului și a nivelului de productivitate în rândul colegilor. Lăsându-te copleșit de negativitate, închizi practic ușa oportunităților viitoare.
Aruncă o privire în jurul tău. Un mentor este persoana potrivită căreia să-i expui ideile tale și să-i explici problemele. Totodată, el îți va împărtăși sfaturi despre carieră și trucuri pe care le-a deprins din propria experiență. O bună legătură cu un mentor reprezintă o modalitate excelentă de a-ți atinge obiectivele și de a te simți încrezător pentru a-ți expune mai des ideile.
Nu este nimic mai rău pentru încrederea ta decât să te iei prea în serios. Desigur, este important să faci o treabă bună, dar asta nu înseamnă că nu te poți distra pe parcurs. Spune da la evenimentele after work și fă-ți timp pentru a savura o cafea cu un coleg. Nu refuza prânzurile în echipă și profită de cât mai multe situații pentru a socializa. Astfel vei afla că mulți se confruntă cu ceea ce trăiești și tu: lipsa încrederii.
Învață din derapaje, nu te lăsa zdrobit de ele. Amintește-ți că munca ta nu este cine ești, ci doar ceea ce faci. Te va surprinde că odată ce vei adopta o abordare mai relaxată a vieţii tale profesionale, stima ta de sine va înflori odată cu ea. Pentru mai multe sfaturi legate de dezvoltarea ta profesională, nu uita să accesezi periodic cariera.ejobs.ro!
10 obiceiuri care-ți pot pune în pericol jobul