• 16 Nov. 2024
  • 3 min

Ce poți să mai faci pentru cariera ta în 2025

cariera
Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

Ai impresia că nu ești la jobul potrivit? Deși ai locul de muncă pentru care ți l-ai dorit și pentru care te–ai pregătit, realizezi că acesta nu corespunde așteptărilor tale? Vestea bună? Nu ești singurul care simte asta. Mulți oameni au trecut prin experiențe similare și au continuat să-și schimbe locul de muncă până au descoperit ceva care li se potrivește.

Și este firesc ca o schimbare în carieră să vină la pachet cu temeri, dar rezultatul final te-ar putea conduce pe drumul cel bun. Dacă nu ai idee de unde să începi, parcurge toate sfaturile noastre despre cum să o faci corect și profită la maximum de oportunitățile de pe iajob.ro!

Da, poate părea înfricoșător să faci saltul, dar rezultatul final te-ar putea conduce pe drumul cel bun. Dacă te gândești să faci o schimbare în carieră, dar nu ai idee de unde să începi, parcurge toate sfaturile noastre despre cum să o faci corect și să-ți crești șansele de a-ți atinge potențialul maxim la job! 

 

Află de ce îți dorești schimbarea!

O schimbare în carieră nu este o decizie pe care ar trebui să o iei cu ușurință. Înainte de a porni pe un complet alt drum, analizează ce te face să-ți dorești asta. Ar trebui să-ți pui aceste întrebări: „De ce vreau să fac o schimbare în carieră?”, „Un alt job mă va face mai fericit?” și „Care sunt riscurile pe care le pot întâlni?”. Reflectând asupra motivelor vei ajunge la rădăcina problemei care te-a determinat să-ți dorești această mutare. Și sunt șanse să descoperi că schimbarea nu este ceea ce îți dorești de fapt sau să-ți găsești imboldul și motivația reală de a face această mutare îndrăzneață. 

 

Caută job urmând obiectivele și motivația ta

Odată ce îți dai seama că o schimbare în carieră este ceea ce îți dorești cu adevărat, ești gata să începi să cauți un loc de muncă. Site-ul iajob.ro îți oferă posibilitatea de a filtra joburile după oraș, după nivelul de carieră și nivelul de experiență. Pe măsură ce îți cauți job, asigură-te că nu există nicio ambiguitate din partea ta și că ai o viziune clară asupra tipului de job pe care îl dorești și a motivelor care te-au condus în direcția lui. Fără claritate, s-ar putea să aplici la orice job din domeniul pe care l-ai ales sau s-ar putea să ajungi, în mod dezamăgitor, de unde ai început: să simți că ai făcut o greșeală și să cauți o nouă schimbare. 

 

Adaptează CV-ul 

Atunci când plănuiești o schimbare în carieră, este esențial să-ți reformulezi povestea propriei cariere, astfel încât să te poți poziționa ca un candidat atractiv pentru job. Scopul aici este să poți explica succint și clar altora ce ai realizat și ce-ți dorești să faci în continuare. Pe ce să insiști anul acesta în CV? Pe o scurtă prezentare despre tine, la începutul CV-ului, în care să arăți cum te diferențiezi de alți candidați, care sunt cele mai importante realizări care te califică pentru noul job. Prezintă în CV abilitățile tale care se potrivesc cu cerințele anunțului de job și ține cont că abilități precum rezolvarea problemelor, adaptabilitatea, competențele digitale (utilizarea unui software specific jobului/domeniului de activitate) vor fi mereu apreciate de angajatori. De aseemnea, prezintă un portofoliu al tău, proiectele extra job în care te implici. Astfel recrutorii te vor cunoaște, vor ști planurile tale în carieră pentru a te ghida spre rolurile unde te-ai potrivi cu adevărat.

 

Câștigă experiență la interviuri

Începe să trimiți CV-urile și nu ezita să acorzi interviuri chiar și pentru companii care nu te atrag neapărat. Această strategie te va ajută să-ți exersezi răspunsurile, să deprinzi experiență și, de ce nu, să descoperi că poate organizația care nu te atrăgea în primă fază are mai multe de oferit decât credeai. În plus, mergând la interviuri îți vei spori încrederea în propriile forțe și-ți vei crește șansele de a ajunge la locul de muncă visat.

 

Negociază ținând cont de valoarea ta

Când ești în sfârșit invitat la interviuri, asigură-te că nu te vinzi ieftin. S-ar putea să cauți o modalitate de a intra într-o industrie, dar amintește-ți că vei aduce valoare organizației. Pentru a fi un bun negociator, trebuie să afli cum sunt plătiți oamenii din industria respectivă, iar astfel de informații găsești în Salario, comparatorul de salarii creat de eJobs. Pe măsură ce negociezi, fii precaut pentru a nu regreta mai târziu.

Schimbarea poate părea terifiantă și teama de eșec e uneori principala cauză care te oprește să alegi vreodată un alt drum în carieră. Cu toate acestea, o schimbare în plan profesional este o ocazie excelentă de a-ți găsi împlinire în munca ta și poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale mintale și fizice. Accesează iajob.ro, identifică anunțul de job care ți se potrivește și deschide discuția cu angajatorul prin telefon/Whatsapp sau e-mail.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum să faci mai practice rezoluțiile mărețe la început de an

5 cărți în engleză care te vor ajuta să găsești jobul ideal

Cum sunt golful și performanța coechipieri

A fost util articolul? 11
schimbare în carierăschimbare plan profesional

Leave a Reply